Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Deree: Έκθεση Rag to Rich

20 Μαρτίου 2018 @ 00:00 - 24 Απριλίου 2018 @ 00:00

Η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (FRSFPA) είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την έκθεση Rag to Rich, σε επιμέλεια του προσκεκλημένου καλλιτέχνη, επιμελητή και διευθυντή της Μπιενάλε της Αθήνας, Poka-Yio. Η έκθεση είναι μέρος του Arts Festival που διοργανώνει η FRSFPA. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα 20 Μαρτίου, 18:00-22:00, στην Γκαλερί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: 2TWO+1NE=2, Accidental Queens, ActiVista, Λουκία Αλαβάνου, Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Αμαλία Βεκρή, Εύα Βρετζάκη, Μαρίνα Γιώτη, Αναστασία Δούκα, Georgia Fambris, Florence Jung, Ντέμη Κάια, Ελένη Καμμά, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Em Kei, Laur M, Marianne Maric, Rilène Markopoulou, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Dawn Nilo, Ντόρα Οικονόμου, Patriarchy, Μαρία Πολυζωίδου, Frances Rich, Δέσποινα Σεβαστή, VV.

«Ένα ανώνυμο γυναικείο υποκείμενο στο ταξίδι της αυτοπραγμάτωσης σε καιρούς θυμού και εξέγερσης. Πώς βρίσκει τη θέση του σε έναν κόσμο όπου η αρσενική κυριαρχία καταρρέει; Άραγε αξίζει έστω και να προσπαθήσει κανείς για την αλλαγή ή θα ήταν καλύτερα να ξαναρχίσει από την αρχή;» Το “Ungeschehenmachen”, η φροϋδική αναίρεση (undoing) σε αυτή την περίπτωση, καταδεικνύεται μόνο από την επιλογή των γυναικών καλλιτεχνών. Καθεμία από αυτές τις καλλιτέχνιδες-ηθοποιούς δεν προσφέρει παρά μόνο τη μαρτυρία της τέχνης της, ωστόσο καθεμία από αυτές θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωταγωνίστρια αυτής της μυθοπλαστικής έκθεσης. Η θεματική βάση της έκθεσης είναι εμπνευσμένη από την ηθοποιό και μετέπειτα γλύπτρια Frances Rich, το όνομα της οποίας έδωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών του, ύστερα από ένα κληροδότημα και τη δωρεά της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης. Το Rag to Rich είναι μία ανατροπή στο αφήγημα «από φτωχή πριγκίπισσα», ή την κοινωνικοοικονομική ανέλιξη, αντιστρέφοντάς τη σε μία ιστορία πτώσης. Η τροχιά του υπαρξιακού μονοπατιού σε αυτή την περίπτωση θυμίζει περισσότερο την κάθοδο της Περσεφόνης στον Άδη ή την εξέγερση της Αντιγόνης ενάντια στην εξουσία. Αν ζούσε σήμερα, θα περνούσε τις νύχτες της κάνοντας clubbing, θα ξεκινούσε μία διαδήλωση, θα άφηνε το στίγμα της στα social media, ή θα επαναστατούσε απέναντι σε έναν ανδροκρατούμενο εταιρικό κόσμο. Ένα κουρέλι στο πρόσωπο που το νιώθεις σαν γροθιά». 

Η έκθεση Rag to Rich επιχειρεί να διευρύνει την αντίληψη μας πάνω στις φυσικές και δομικές δυνατότητες του χώρου και μας προσκαλεί να επανερμηνεύσουμε τα προκαθορισμένα δομικά όρια ως σημεία διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης. Βασικό μέρος αυτής της έκθεσης είναι να ενεργήσει και να επεκταθεί μέσα από σποραδικά δρώμενα και χωροταξικές παρεμβάσεις, που ξεκινούν από την είσοδο του Deree και κορυφώνονται στην Γκαλερί του Κολλεγίου. Το Rag to Rich επιχειρεί να συνενώσει έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών, σε συνδυασμό με μία επιλογή από έργα και προσωπικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδας Frances Rich. Tην έκθεση συμπληρώνει η συνεργασία φοιτητών του τμήματος των προγραμμάτων Ιστορίας της Τέχνης και Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών του Deree. 

Rag to Rich
Εγκαίνια: 20 Μαρτίου, 18:00-22:00
ACG Art Gallery – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 14:00 – 18:00,  Σάββατο: 12:00 – 16:00

Η αίθουσα θα παραμείνει κλειστή για το διάστημα του Πάσχα, μεταξύ 31 Μαρτίου-15 Απριλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κα Νίκη Κλαδάκη (εσωτ. 1456), από 9:00-16:00 ή στέλνοντας e-mail στο fineperformingarts@acg.edu

Λεπτομέρειες

Αρχή:
20 Μαρτίου 2018 @ 00:00
Τέλος:
24 Απριλίου 2018 @ 00:00