Έλα στην Ανακύκλωση

Σε όλη την Ελλάδα το πρόγραμμα «Έλα στην Ανακύκλωση» της COSMOTE

Ανακύκλωση κινητών συσκευών-αξεσουάρ, μπαταριών και μελανοδοχείων σε όλα τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας επεκτείνει η COSMOTE, καθιστώντας εκτός από τα κτίρια, τα αποκλειστικά καταστήματά της και τα 400 καταστήματα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε όλη την Ελλάδα, σημεία συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, προσθέτοντας ακόμη δύο κατηγορίες υλικών, τις μπαταρίες και τα μελανοδοχεία.

Με το μήνυμα «Έλα στην Ανακύκλωση» και έχοντας τοποθετήσει στα κτίρια και καταστήματά COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικούς κάδους συλλογής και των τριών υλικών, η εταιρία καλεί το κοινό  και τους εργαζόμενούς της να συμμετάσχουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της COSMOTE και στοχεύει να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην καταπολέμηση της μόλυνσης του εδάφους και του υδάτινου ορίζοντα, καθώς και στη μείωση του όγκου απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:

Κινητά και αξεσουάρ
Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από δεκατέσσερα διαφορετικά υλικά, όπως πλαστικό και μέταλλα, το 90% των οποίων μπορεί να ανακυκλωθεί, εξοικονομώντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μπαταρίες
Οι μπαταρίες ευθύνονται για το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων, καθώς περιέχουν μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο. Με την εναλλακτική διαχείριση τους αποφεύγεται η απόρριψή τους στο περιβάλλον και συνεπώς η μόλυνση του εδάφους, του υδάτινου ορίζοντα και τελικά της διατροφικής αλυσίδας και του πόσιμου νερού.

Μελανοδοχεία
Ο αριθμός των άδειων μελανοδοχείων στην Ευρώπη φθάνει τα 200 εκατομμύρια τεμάχια το χρόνο και μόνο το 20% αυτής της ποσότητας ανακυκλώνεται. Η μη ελεγχόμενη απόρριψή τους βλάπτει το περιβάλλον, καθώς εξαιτίας της παρουσίας του πλαστικού, η αποσύνθεσή τους μπορεί να διαρκέσει και 1.000 χρόνια. Κάθε ένα μελανοδοχείο μπορεί να ανακυκλωθεί από 3 μέχρι και 7 φορές.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα από την ανακύκλωση των μελανοδοχείων θα διατεθούν από την COSMOTE για την ανασυγκρότηση πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου. Για την ορθή και έγκυρη ενημέρωσή των πολιτών αναφορικά με τη σημασία της εναλλακτικής διαχείρισης αυτών των υλικών, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σημεία συλλογής.

Υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2005, η COSMOTE υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων-αξεσουάρ, στα αποκλειστικά καταστήματά της καθώς και στα κτίριά της σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.». Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο του πιστοποιημένου κατά το πρότυπο ISO 14001, Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που ανέπτυξε η εταιρία και έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Περισσότερα από 1.000 kg. απόβλητα έχουν ήδη συγκεντρωθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με την υλοποίηση του σε όλες τις εγκαταστάσεις της COSMOTE (30 σημεία συλλογής), αποτέλεσμα που ξεπερνάει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του προγράμματος (5 κιλά ανά σημείο συλλογής/χρόνο). Παράλληλα, η συλλογή φορητών μπαταριών πραγματοποιείται σε συνεργασία με τo συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών «ΑΦΗΣ» (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών), που λειτουργεί υπό την αιγίδα και την έγκριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 1056Β/14.7.2004) και δραστηριοποιείται στη συλλογή, αποθήκευση, μεταφορά και ανακύκλωση των φορητών μπαταριών.

Με αφορμή την εξέλιξη του προγράμματος ανακύκλωσης, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της COSMOTE, κ. Μαριλένα Φατσέα, δήλωσε: «Συνεπείς στη δέσμευσή μας να αξιολογούμε την επίδραση των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον, επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Έλα στην Ανακύκλωση” σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσω του ευρύτατου εμπορικού μας δικτύου δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας σε κάθε γωνιά της χώρας να κάνουν πράξη την επιθυμία, πλέον, όλων μας, να συμμετάσχουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος».

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ