Έναρξη λειτουργίας του Βιοκλιματικού Κτηρίου της Τραπέζης επί της Λεωφόρου Αθηνών 103

Την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού στο Βιοκλιματικό Κτήριο επί της Λεωφόρου Αθηνών 103, ενόψει της ενάρξεως λειτουργίας του.


Το έργο είναι κατασκευασμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφανείας 5.600μ2 στη Λεωφόρο Αθηνών, πάνω στο όριο της αστικής ζώνης του Δήμου Αθηναίων με την περιοχή του Ελαιώνα, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με μεγάλο ποσοστό κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου.


Το νέο Κτήριο φιλοξενεί Διοικητικές Υπηρεσίες της Τραπέζης καθώς και ένα πλήρες Κατάστημα, σε μετεγκατάσταση του υφισταμένου στο παρακείμενο κτήριο στη δυτική πλευρά, επίσης ιδιοκτησίας της Τραπέζης.


Λόγω του περιορισμένου επιτρεπόμενου ύψους, το Κτήριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, εκ των οποίων το ένα είναι βυθισμένο στο έδαφος. Η ανωδομή, εμβαδού 4.500μ2, αποτελείται από δύο επιμήκεις πτέρυγες που δημιουργούν ανάμεσά τους έναν χώρο μεγάλου ύψους, το «Αίθριο», που αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά του Kτηρίου, προσφέροντας χώρους κοινοχρήστων λειτουργιών, στάσεως και κινήσεως. Επιπλέον, διασφαλίζει τον φυσικό φωτισμό όλων των κυρίων χώρων, ακόμη και αυτών του βυθισμένου ισογείου που φιλοξενεί το κυλικείο.  Όλοι οι γραφειακοί χώροι είναι ουσιαστικά ανοικτοί προς το Αίθριο δημιουργώντας την αίσθηση ενός ενιαίου χώρου εργασίας, στον οποίο όμως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για σωστή ακουστική συμπεριφορά.


Οι κύριες οριζόντιες κινήσεις γίνονται από ανοικτούς διαδρόμους κατά μήκος του Κτηρίου. Υπάρχουν δύο υαλόφρακτοι πυρήνες ανελκυστήρων μέσα στο αίθριο, καθώς κι ένα κύριο ελεύθερο μεταλλικό κλιμακοστάσιο.


Προς τη Λεωφόρο Αθηνών βρίσκεται ο διακεκριμένος τραπεζοειδής μονώροφος όγκος που φιλοξενεί το τραπεζικό Κατάστημα και συνδυάζεται με ένα υαλόφρακτο πέτασμα το οποίο δημιουργεί έναν ημιδημόσιο χώρο, μία αυλή εισόδου στο Κτήριο και στο Κατάστημα. Το πέτασμα λειτουργεί σαν ηχομονωτικό φράγμα, στην επιφάνεια του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλονται μηνύματα της Τραπέζης.


Το Κτήριο έχει τέσσερα υπόγεια εμβαδού 16.700μ2 με βοηθητικούς χώρους και χώρους σταθμεύσεως 400 (τετρακοσίων) θέσεων περίπου. Η είσοδος – έξοδος των οχημάτων γίνεται τόσο από τη Λεωφόρο, όσο και από τον πίσω δρόμο της περιοχής του Ελαιώνα.


Εξ αρχής στον σχεδιασμό δόθηκε μεγάλη σημασία στη σωστή ενεργειακή συμπεριφορά του Κτηρίου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της φυσικής ανέσεως των χρηστών. Η ίδια η επιδερμίδα του Κτηρίου με τα υάλινα κατακόρυφα σκιάδια και τις οριζόντιες μεταλλικές εσχάρες, μορφοποιεί και ελέγχει το όριο εξωτερικού και εσωτερικού, επιτρέποντας στο φυσικό φως να εισδύει στην καρδιά του Κτηρίου αποκλείοντας ανεπιθύμητα ηλιακά κέρδη. Ο χώρος του αιθρίου εξυπηρετεί τον φυσικό φωτισμό και αερισμό όλων των επιπέδων διαθέτοντας αυτόματα ανοιγόμενα παράθυρα στο ανώτερο τμήμα της στέγης, όπου ελκύεται με φυσικό τρόπο ο θερμός αέρας. Όλοι οι γραφειακοί χώροι διαθέτουν ανεμιστήρες οροφής που προσφέρουν δροσισμό και μειώνουν τον χρόνο λειτουργίας του κλιματισμού. Η θερμομόνωση είναι εξωτερική ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι θερμικές γέφυρες.


Η φύτευση στον εξωτερικό χώρο έχει μεγιστοποιηθεί με την επιπρόσθετη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων πάνω από το Κατάστημα και το υπόγειο επίπεδο σταθμεύσεως και συνδυάζεται με ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό στην αυλή εισόδου, ώστε να δημιουργείται ένας ήπιος και φιλικός χώρος. Έχουν φυτευθεί χαρακτηριστικά είδη της αττικής χλωρίδας με έμφαση στη μικρή ανάγκη για άρδευση και συντήρηση και πολλά νέα ελαιόδενδρα, θύμηση του Ελαιώνα (από τον οποίο μάλιστα έχει διατηρηθεί και το υπεραιωνόβιο -μοναδικό- δένδρο που είχε απομείνει στο οικόπεδο).


Μεγάλο ρόλο στη μελέτη έπαιξε η σύνθεση του τεχνητού φωτισμού, ο οποίος πλάθει τόσο τον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό χώρο, όπου οι εναλλαγές των χρωμάτων ενισχύουν ακόμη παραπάνω την αίσθηση του ημιδιαπερατού ορίου μεταξύ του έξω και του μέσα.


Ο κύριος φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ μεταλλικοί είναι οι φορείς της στέγης του αιθρίου, των κλιμακοστασίων, των ανελκυστήρων και του υάλινου πετάσματος. Η εξωτερική επένδυση είναι από σύνθετα φύλλα αλουμινίου.


Το έργο φιλοδοξεί με την παρουσία του και την καθημερινή ζωή του σε συνδυασμό με τις λοιπές αναπτύξεις στην περιοχή, να προσδώσει οφέλη και να αναζωογονήσει τον ευρύτερο δημόσιο χώρο.





Συντελεστές Έργου


Μελέτη αρχιτεκτονικών



  • «Μελετητική- Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη» Ε.Π.Ε.
  • Α. Ν. Τομπάζης, αρχιτέκτων έργου
  • Ν. Βρατσάνος, συνεργάτης αρχιτέκτων
  • Κ. Λυκοπούλου, αρχιτέκτων
  • Μ. Ευθυμίου, Π. Νικολαΐδης, μελέτη εφαρμογής

Μελέτη φέροντος οργανισμού



  • «Β. Αμπακούμκιν & Συνεργάτες»
  • Β. Αμπακούμκιν, πολιτικός μηχανικός
  • Φ. Τσούλος, πολιτικός μηχανικός

Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων



  • Ι. Πριντάτκο
  • «Δ. Αθανασέκος – Κ. Σαΐτης» Ο.Ε.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ