Βραβείο αυτοδημιούργητου επιχειρηματία για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της GENESIS Pharma, κ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη

Με το βραβείο του «Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία» τίμησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma, κ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη, στο πλαίσιο των Βραβείων ΕΒΕΑ 2014.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική προσωπική βράβευση που λαμβάνει για την επιχειρηματική του πορεία, που είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία της GENESIS Pharma το 1997 από τον ίδιο και τους Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη. Το 2006 είχε τιμηθεί με το βραβείο του «Δυναμικά Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία» από την Ernst &Young, ενώ το 2013 αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Ηγέτης Ποιότητας» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας, σε συνέχεια της βράβευσής του ως Έλληνας Quality Leader of the Year από την ΕΕΔΕ.

Με αφορμή τη βράβευση, ο κ. Ευριπίδης δήλωσε σχετικά: «Η δημιουργία μιας επιχείρησης υπήρξε για μένα ένα όνειρο ζωής. Η διαδικασία ίδρυσης της GENESIS Pharma έδειξε από τα πολύ πρώτα της βήματα πως επρόκειτο για μια περιπέτεια ελκυστική, που άξιζε το ρίσκο και την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Όταν ξεκινούσαμε 17 χρόνια πριν, μαζί με τον Αλέξανδρο και τον Άρη Ιακωβίδη,  είχαμε εξ αρχής το στόχο να ιδρύσουμε όχι απαραίτητα τη μεγαλύτερη αλλά σίγουρα την καλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα. Η πολύ σοβαρή μελέτη της παγκόσμιας και ελληνικής αγοράς φαρμάκου που κάναμε για να φτάσουμε στην ίδρυση της εταιρείας, η επένδυση στην καινοτομία της βιοτεχνολογίας, η έμφαση που δώσαμε στην ποιότητα και η ακεραιότητα με την οποία δουλέψαμε από την πρώτη στιγμή μας έφεραν αποτελέσματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαμε προβλέψει. Μια μικρή, τότε ελληνική εταιρεία, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη διεθνών κολοσσών, να ανοίξει μια νέα αγορά στην Ελλάδα και να σταθεί δίπλα σε αναγνωρισμένες, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που υπήρχαν στην εγχώρια αγορά. Σε όλη μας την πορεία έως σήμερα έχουμε καταφέρει να κτίζουμε πάνω σε κάθε μας επιτυχία, δημιουργώντας διαρκώς συνθήκες εξέλιξης για την εταιρεία μας και εδραιώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης στην ελληνική και διεθνή αγορά».

Ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το London Business School. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκινά από την PepsiCo International το 1979, ενώ το 1985 ασχολείται για πρώτη φορά με τον φαρμακευτικό κλάδο αναλαμβάνοντας καθήκοντα Regional Director για την Ελλάδα και το Ισραήλ στη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Wellcome Foundation Ltd. Το 1993 ηγήθηκε της ίδρυσης θυγατρικής εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, της Wellcome Hellas Α.Ε., από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, μέχρι και την εξαγορά της Wellcome από την Glaxo. Η εξαγορά της Wellcome υπήρξε ο καταλύτης ώστε να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει μια δική του επιχειρηματική πορεία, υλοποιώντας ένα όνειρο ζωής. Το 1997 δημιουργεί, με συνιδρυτές τους αδελφούς Ιακωβίδη, την GENESIS Pharma, μια πρωτοπόρο για την εποχή φαρμακευτική εταιρεία καθώς υπήρξε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με εξειδίκευση στη φαρμακευτική βιοτεχνολογία σε μια εποχή που ο κλάδος βρισκόταν σε πρώιμα στάδια σε διεθνές επίπεδο. Το όραμά τους ήταν να δημιουργήσουν την καλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα σε όρους υψηλής τεχνογνωσίας, καινοτομίας και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

Από τα πρώτα της χρόνια, η GENESIS Pharma καταφέρνει να καθιερωθεί μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών εμπορικών εταιρειών, αλλά και των πιο σημαντικών φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, με διαρκώς αυξανόμενες πωλήσεις, που το 2009 ξεπερνούν τα 255 εκατ. ευρώ. Σήμερα, έπειτα από δεκαεπτά χρόνια, παραμένει η μόνη αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με εξειδίκευση στην προώθηση, πώληση και διανομή φαρμακευτικών προϊόντων βιοτεχνολογίας. Διαθέτει στην αγορά περισσότερα από 20 πρωτότυπα και καινοτόμα φάρμακα κυρίως στους τομείς του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, της Ογκολογίας, της Αιματολογίας, της Γαστρεντερολογίας και της Νεφρολογίας, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της με σημαντικές πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Μεταξύ των συνεργατών της βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως βάσει κεφαλαιοποίησης, οι Biogen Idec και Celgene. Οι συμφωνίες στρατηγικής συμμαχίας που έχει συνάψει αφορούν στις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης – κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Αποτελεί τέλος μια από τις πιο πολυβραβευμένες ελληνικές εταιρείες, καθώς από το 2000 έως σήμερα έχει λάβει δεκάδες βραβεία και πιστοποιήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, την καινοτομία, την παραγωγικότητα, τη δέσμευσή της στην αριστεία, είναι η μοναδική εταιρεία στην ιστορία του ελληνικού θεσμού Best Workplaces με 12 ελληνικά, τέσσερα ευρωπαϊκά βραβεία και δύο ειδικά βραβεία στο ενεργητικό της και είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που διακρίνεται για τις επιδόσεις της στο  πλαίσιο του Εθνικού Δείκτη ΕΚΕ-CR Index σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2010-2013).

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης είναι Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του London Business School στην Ελλάδα, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος από το 2000 έως το 2013.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ