ΔΕΠΑ: Οδήγηση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα σας

Το φυσικό αέριο θεωρείται το πλέον «πράσινο» καύσιμο και η καθαρή καύση του εξασφαλίζει μειωμένο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για τους οικολόγους οδηγούς

Το φυσικό αέριο κίνησης αποτελεί εγγύηση για τους οδηγούς με οικολογική συνείδηση ότι ως καύσιμο εκπέμπει μειωμένους ρύπους σε σύγκριση με άλλα καύσιμα.

Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί ένα από τα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μολύβδου ή βενζολίου που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα.

Το φυσικό αέριο θεωρείται το πλέον «πράσινο» καύσιμο και η καθαρή καύση του εξασφαλίζει μειωμένο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για τους οικονόμους οδηγούς

Το φυσικό αέριο είναι το πλέον οικονομικό καύσιμο. Mε βάσει τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG).

Για τους απαιτητικούς οδηγούς

Οδηγοί που απαιτείται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μπορούν να κινούνται με εργοστασιακά οχήματα φυσικού αερίου (διπλού καυσίμου).

Σε περίπτωση που δεν θέλουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο μπορούν να μετατρέψουν το συμβατικό ΙΧ σε διπλού καυσίμου.

Το κόστος μετατροπής ενός οχήματος αγγίζει τα 1.500 ευρώ και η απόσβεσή του γίνεται σε λιγότερο από 1 χρόνο.

Η ΔΕΠΑ έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την περαιτέρω διείσδυσή του, με την κατασκευή πρατηρίων φυσικού αερίου και τη παροχή κινήτρων σε επαγγελματίες και ιδιώτες για την αγορά ή μετατροπή αυτοκινήτων σε φυσικού αερίου.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς

Οι επαγγελματίες οδηγοί εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα επιδότησης το οποίο είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους όχημα φυσικού αερίου και να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις αντιπροσωπείες Volkswagen, Skoda και Mercedes προσφέρουν επιδότηση (http://www.fisikon.gr/collaborations.html) για οχήματα φυσικού αερίου, η οποία ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει ως τα 10.000 για αγορά ενός καινούριου εργοστασιακά κατασκευασμένου οχήματος. Παράλληλα, υπάρχουν επιδοτήσεις υπάρχουν και για τη μετατροπή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων σε διπλού καυσίμου καλύπτοντας ποσόν 800 ευρώ για βενζινοκίνητα και έως 12.000 ήτοι όλο το κόστος μετατροπής για τα πετρελαιοκίνητα.

Όσον αφορά στο δίκτυο πρατηρίων, η ΔΕΠΑ, η οποία συνεργάζεται με τις BP & ΕΚΟ, επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου με την επωνυμία Fisikon. Τα πρατήρια Fisikon εξυπηρετούν ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο.

Πόλεις όπως είναι η Αθήνα (Κηφισιά, Ηλιούπολη, Ανθούσα, Κορωπί, Ασπρόπυργος, Νέα Φιλαδέλφεια, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Άνω Λιόσια, η Θεσσαλονίκη (Πυλαία, Νέα Μαγνησία), η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα (Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων) αποκτούν πρατήρια φυσικού αερίου ενθαρρύνοντας την οικονομική οδήγηση.

Πηγή: tosynergeio.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ