Δύο εκπαιδευτικές εκθέσεις με τίτλους «Η χαρακτική και οι τεχνικές της» και «Γνωρίζω το νόμισμα» από την Alpha Bank στο Ναύπλιο

Δύο εκπαιδευτικές εκθέσεις με τίτλους «Η χαρακτική και οι τεχνικές της» και «Γνωρίζω το νόμισμα» από την Alpha Bank στο Ναύπλιο
 
Στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο λειτουργούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δύο εκθέσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από τα Τμήματα Συλλογής Έργων Τέχνης και Νομισματικής Συλλογής της Τραπέζης.
 
Οι εκθέσεις με τίτλους «Η χαρακτική και οι τεχνικές της» και «Γνωρίζω το νόμισμα» απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως και έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη της χαρακτικής και τα αρχαία νομίσματα.
 
H έκθεση με τίτλο «Η χαρακτική και οι τεχνικές της» έχει σκοπό να επεξηγήσει τις τρεις βασικές χαρακτικές μεθόδους: την ξυλογραφίζα, τη χαλκογραφία και τη λιθογραφία.
 
Σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, εκτίθενται τα αντίστοιχα έργα που προέρχονται από τη Συλλογή της Τραπέζης, καθώς και εργαλεία και πλάκες χαρακτικής, ενώ επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες περιγράφουν αναλυτικά
τη διαδικασία που ακολουθείται για τη χάραξη και εκτύπωση ενός χαρακτικού έργου. Παράλληλα, σε ειδική αίθουσα παρουσιάζεται σε συνεχή προβολή η ταινία με τίτλο «Το χαρακτικό έργο», παραγωγή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που καταγράφει τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου μέσα στο εργαστήριο χαρακτικής. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, που αναπαριστά τη δημιουργία ενός χαρακτικού, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη αφής.
 
Η έκθεση με τίτλο «Γνωρίζω το νόμισμα» παρουσιάζει την ιστορία του αρχαίου νομίσματος από την εποχή της εφευρέσεώς του και την εξέλιξή του κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας. Ο μαθητής – επισκέπτης καλείται να μάθει τα μέσα συναλλαγής στην προκερματική εποχή, να γνωρίσει το πρώτο νόμισμα της ιστορίας, τις τεχνικές κοπής, την εικονογραφία και την κυκλοφορία των αρχαίων νομισμάτων. Επίσης, το παιδί μαθαίνει να καλλιεργεί την παρατηρητικότητα και την κρίση του και παίρνει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκτίθενται είκοσι πέντε αρχαία νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank, ενώ πραγματοποιείται και προβολή της ταινίας με τίτλο “Η Ιστορία του Νομίσματος”, παραγωγή της Τραπέζης. Επιπλέον, στο τέλος της επισκέψεως, στα παιδιά δίδεται ως δώρο ένα εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλίο για τα αρχαία νομίσματα με κείμενα και παιχνίδια.
 
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως την 29 Μαΐου 2011.
 
Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως με την υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Ζίνα Χατζηιωάννου: 27520 96234.
Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank
Κωλέττη 4, Ναύπλιο (είσοδος από Δαλαμάγκα)
 
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ