Εκδήλωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, από φίλους, εθελοντές και συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε αναλυτικά το μοντέλο λειτουργίας των 14 Σπιτιών του, όπου σήμερα μεγαλώνουν 363 παιδιά.
 
Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη συναίσθημα, συγκίνηση και περηφάνια, όλοι οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για την εμπειρία που έχουν αποκτήσει είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως συνεργάτες, είτε ως εθελοντές μέσα στα Σπίτια του οργανισμού. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Νόα, ο Αλέξανδρος, ο Αλεξάντερ και η Άννα μίλησαν για τη μεγάλη τους οικογένεια: «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρέσβης του Βελγίου κος Marc van Den Reeck, ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α κος Mark F. Marrano, ο Επικεφαλής του τμήματος εξαφανισθέντων ατόμων της Ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου κος Alain Remue, ενώ μέσω video μίλησαν για το μοντέλο λειτουργίας των Σπιτιών ο πρώην ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία κος Juan Miguel Petit, η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα παιδιά κα Maura Harty και η τέως διευθύντρια του Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με τους ΜΚΟ κα Maria Luisa Chavez.
 
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί κι επιστημόνες, εθελοντές, καθώς και φίλοι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του οργανισμού, κος Κώστας Γιαννόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας: «Μόλις ενημερώθηκα από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων σχετικά με την παρακράτηση 87.643,93 ευρώ υπέρ του ΕΝΦΙΑ, χρήματα τα οποία προέρχονταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και αφορούσαν ένα μικρό κομμάτι συνεισφοράς του κράτους για ένα μέρος λειτουργίας 2 Σπιτιών μας. Είναι λυπηρό, ενώ όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ να μας κατάσχουν, στην ουσία, χρήματα που προορίζονταν για τα παιδιά μας».
 
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Σπύρος Χαριτάτος ο οποίος δήλωσε για άλλη μια φορά περήφανος για το έργο που πραγματοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 
Ο πρόεδρος του οργανισμού, κος Κώστας Γιαννόπουλος, φανερά συγκινημένος και περιτριγυρισμένος από τα ενήλικα παιδιά που έχουν μεγαλώσει κοντά του, δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε τα Σπίτια μας και να ακούσετε από τους ίδιους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν τα παιδιά μας το τι βιώνουν καθημερινά. Είναι τιμή μου που βρίσκονται δίπλα μου, παιδιά που μεγάλωσαν μαζί μας και σήμερα σπουδάζουν έχοντας ξεκινήσει την ενήλικη ζωή τους με όλους εμάς πάντα στο πλευρό τους. Τους ενημερώσαμε για την απειλή κλεισίματος των Σπιτιών, βάσει της υπουργικής απόφασης, και θέλησαν να μιλήσουν κι εκείνα στη σημερινή μας εκδήλωση».
 
Αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση υπ.αρ. Δ27/οικ/34481/1526 βάσει της οποίας οδηγούνται σε κλείσιμο τα 14 Σπίτια που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και πολλών άλλων ιδιωτικών δομών παιδικής προστασίας δήλωσε: «Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση διαλύει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να φύγουν 35 παιδιά από το Σπίτι τους προκειμένου να συμμορφωθούμε στα νέα δεδομένα; Ποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να χωρίσει τα αδέρφια που το ένα είναι η μόνη οικογένεια του άλλου; Ποιος αποφασίζει για την ιδρυματοποίηση των παιδιών και δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις: αγάπη, φροντίδα και στοργή; Εμείς, εργαζόμενοι, εθελοντές και τα παιδιά μας αποφασίζουμε να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα και να μην αφήσουμε κανέναν να πάρει αποφάσεις για το μέλλον τους»!
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το μοντέλο λειτουργίας των Σπιτιών του οργανισμού από την κοινωνική λειτουργό κα Χαρά Γροσδάνη, έγιναν τοποθετήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού, παρουσιάστηκαν οι «καλές πρακτικές» καθώς και οι εθελοντές των Σπιτιών μοιράστηκαν με το κοινό τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο Hilton Athens για τη φιλοξενία, την Pro Events για τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, την Live Media για το live streaming, την Next για τις εκτυπώσεις, την IBAHN για το internet και την The Photoshop Company για τη φωτογραφική κάλυψη.<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ