Επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Στυλιανίδη στο Το Χαμόγελο του Παιδιού

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στυλιανίδης επισκέπτεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ανακοινώνει κοινές δράσεις για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ανάγκη προστασίας στην Ελλάδα.
 
Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης επισκέφτηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αθήνα. Τον Ευρωπαίο Επίτροπο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ενώ ο κ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Οργανισμού στο χώρο του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκτάκτων Αναγκών, απ’ όπου συντονίζονται οι επιχειρησιακές δράσεις του Οργανισμού στις περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων και περιπτώσεων παιδιών σε άμεσο κίνδυνο. 
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την έναρξη του Προγράμματος «Άμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα»
 
Με χρηματοδοτική συμβολή της Ε.Ε. που ανέρχεται στο ποσό των 800.000 € το πρόγραμμα θα συμβάλει στην προστασία 800 ανηλίκων και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Το πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με απευθείας χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO). 
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί τιμή για εμάς να υποδεχόμαστε σήμερα στους χώρους μας τον Επίτροπο Στυλιανίδη σηματοδοτώντας το γεγονός ότι είμαστε πλέον επίσημοι εταίροι της DG ECHO και την απαρχή μιας πολύ σημαντικής συνεργασίας χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα παιδιά έχουν ανάγκη ουσιαστικής φροντίδας, αγάπης και υποστήριξης, η οποία θα πρέπει να παρέχεται μέσα από ολιστικές και ποιοτικές υπηρεσίες. Ως επίσημος εταίρος της DG ECHO θα έχουμε τη δυνατότητα να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες παιδιών προσφύγων και μεταναστών, όπως και των οικογενειών τους που ζουν στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο διασυνδεδεμένων υπηρεσιών και δράσεων, τις οποίες και είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σήμερα στον Επίτροπο Στυλιανίδη». 
 
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε: «Θα ήθελα να υποδεχτώ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη μεγάλη οικογένεια των επίσημων εταίρων της DG ECHO. Η εμπειρία που έχει ο Οργανισμός στους τομείς της υγείας και προστασίας είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Τρέφω βαθιά εκτίμηση για τη διαχρονική δέσμευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να βοηθήσει τα παιδιά και θα τους υποστηρίξω σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Μαζί, θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία των κοριτσιών και των αγοριών που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και για να τους παρέχουμε εξατομικευμένα την προσοχή που έχουν ανάγκη». 
 
Οι κύριες δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:
 
Υποστήριξη βρεφών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών με αυξημένες ιατρικές ανάγκες που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (π.χ. παροχή παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας, ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, φυσιοθεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συνδρομή σε ιατρικές επισκέψεις) 
 
Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων προσφύγων/μεταναστών μέσω παροχής τηλεφωνικής συμβουλευτικής και άμεσης επέμβασης για ανήλικους θύματα βίας, παράνομης διακίνησης, εμπορίας, για εξαφανισμένα παιδιά και διαχείριση καταγγελιών βίας σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. 
 
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένες ομάδες σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους οργανισμούς που έχουν υπό την αρμοδιότητά τους τους ωφελουμένους. Οι ίδιοι οι ωφελούμενοι ή οι επαγγελματίες/οργανισμοί/άτομα μπορούν να απευθύνουν τα αιτήματα/τις παραπομπές στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλώντας στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς (24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail): 
 
● Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (sos1056@hamogelo.gr 
● Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (116000@hamogelo.gr)
● Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο εθελοντικών οργανισμών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας το σύνολο των υποδομών, υπηρεσιών, εξοπλισμού και εργαλείων του στη διάθεση του ελληνικού κρατικού μηχανισμού και των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στις περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, όπως επίσης σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκύπτει από κίνδυνο ή/και καταστροφή. 
 
Το πανελλαδικό δίκτυο του Οργανισμού αποτελείται μεταξύ άλλων από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Παιδιά και Νεογνά (Ασθενοφόρα), το Πολύ-ιατρείο «Ιπποκράτης» και άλλες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, την Κινητή Μονάδα Παιδιατρικής κατ’ οίκον Νοσηλείας, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, όλες διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, πλήθος εξειδικευμένων υλικοτεχνικών μέσων (οχήματα έρευνας και διάσωσης, jeeps, ραδιοδίκτυα και αναμεταδότες), την Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα, το Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το Κέντρο Λειτουργίας Έκτακτης Ανάγκης στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή διεθνώς πιστοποιημένων κυνοφιλικών ομάδων.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ