Μαριλένα Φατσέα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της COSMOTE: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι Core Business»

Στο εξωτερικό έννοιες όπως εταιρική κοινωνική ευθύνη ή επιχειρησιακή συνέχεια αποτελούν μέρος του Core Business κάθε μεγάλης επιχείρησης. Στην Ελλάδα, ανακαλύψαμε τον τρόχο πρόσφατα, και προς το παρόν είναι λίγες οι εταιρείες που αφιερώνουν πραγματικά σημαντικούς πόρους για τα συγκεκριμένα τμήματα. Ιδίως όμως μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ολοένα και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται για θέματα περιβάλλοντος. Η κ. Μαριλένα Φατσέα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της COSMOTE από το 2004, και επικεφαλής του έργου της χορηγίας των Ολυμπιακών Αγώνων προηγουμένως απαντά στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για την «περιβαλλοντική μανία» που έχει καταλάβει εσχάτως τις επιχειρήσεις, για την αναγκαιότητα της επιχειρησιακής συνέχειας και φυσικά για το πάντα «καυτό» θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Συνέντευξη στο Σταμάτη Ζαχαρό

– Κυρία Φατσέα, γιατί γίνεται τέτοια φασαρία το τελευταίο διάστημα από όλες πλέον τις επιχειρήσεις για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Μήπως είναι μόδα ή απλά επένδυση σε άλλοθι;

Δυστυχώς μπορεί να είναι και τα δυο, όταν ο σκοπός δεν είναι αυτό που πραγματικά οφείλει να είναι. Δηλαδή, αν δεν είναι κομμάτι της στρατηγικής μιας εταιρείας, εάν δεν έχει όραμα, εάν δεν είναι αποτέλεσμα έρευνας για αναγνώριση πραγματικών αναγκών, πόνημα ανθρώπων με την κατάλληλη τεχνογνωσία και φυσικά όρεξη για προσφορά, αν δε μεταφράζεται σε δράσεις με μετρήσιμα αποτέλεσμα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι αποτέλεσμα σπασμωδικών κινήσεων με στόχο την κάλυψη «παρατυπιών», δηλαδή «αρπαχτή», ή επικοινωνιακό ή πολύ απλά να μήν φέρνει αποτέλεσμα. Οι εταιρείες, ξέρετε, πλέον αξιολογούνται ως προς την επίδρασή τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, βάσει ποσοτικών, αλλά και ποιοτικών κριτηρίων και παραμέτρων, από έγκυρους και επίσημους φορείς. Και εκείνες εντέλει που ξεχωρίζουν και θα καταγραφούν στη συνείδηση του κοινού, είναι εκείνες που μπορούν έγκυρα να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

– Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώσατε ότι επεκτείνατε το πρόγραμμα «Έλα στην Ανακύκλωση» σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τι θα απαντούσατε σε τυχόν κακόβουλους ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμα αυτό εκμεταλλεύεται την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουμε αναπτύξει μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού για να τονώσει τη δημοσιότητα της εταιρείας;

Η ευαισθητοποίηση της COSMOTE και η δέσμευσή της να αξιολογεί την επίδραση της λειτουργίας της στο περιβάλλον δεν προέκυψε ξαφνικά, τον περασμένο Αύγουστο. Υλοποιούμε το πρόγραμμα Ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας στα αποκλειστικά καταστήματα και κτήρια μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τα τέλη του 2005. Μάλιστα ο κόσμος ανταποκρίθηκε από τους πρώτους κιόλας μήνες και τα θετικά αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, γι' αυτό και ξεκινήσαμε αμέσως το σχεδιασμό του επόμενου βήματος. Έτσι, η αξιοποίηση του εμπορικού μας δικτύου ήταν το καλύτερο μέσο για φέρουμε την ανακύκλωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Όπως αντιλαμβάνεστε, η επέκταση σε περισσότερα από 400 καταστήματα είναι μια υπόθεση που απαιτεί αρκετή μελέτη και χρόνο υλοποίησης. Το γεγονός ότι τοποθετήθηκε χρονικά στα μέσα Οκτώβρη, είναι αποτέλεσμα τόσο του μακροχρόνιου αυτού σχεδιασμού όσο και σε συνάρτηση με άλλα προγράμματα/ενέργειες της εταιρείας.

Σχετικά τώρα με το θέμα των πυρκαγιών, μια και το αναφέρατε, παρακολουθώντας με αγωνία τις καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας, συγκλονιστήκαμε και αποφασίσαμε αυθόρμητα από τις πρώτες κιόλας ώρες, ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες όπως οφείλουμε, να συμπαρασταθούμε άμεσα με συγκεκριμένες και συντονισμένες δράσεις, και όχι απλά με «κινήσεις εντυπωσιασμού». Και να είστε σίγουρος ότι οι τεχνικοί μας που άφησαν τις οικογένειες και διακοπές τους μέσα στο καλοκαίρι για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου, τις δύσκολες εκείνες ώρες, μόνο να εντυπωσιάσουν δεν ήθελαν. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα των εθελοντών εργαζόμενων της εταιρίας που σε τρεις μέρες μετά τα συμβάντα, οργανώθηκαν και μοίρασαν σε πυροπαθείς, εθελοντές, πυροσβέστες και τεχνικούς που πραγματοποιούσαν έργα αποκατάστασης σε Πελοπόννησο και Εύβοια, περισσότερα από 10.000 πακέτα σύνδεσης, αλλά και συσκευές κινητών τηλεφώνων για την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών επικοινωνίας. Μάλιστα, τώρα που έχουν σβήσει οι καπνοί και όλοι μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν, έχουμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύντομα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος, με δράσεις που θα συμβάλλουν καίρια στην κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη των κατοίκων και περιοχών που επλήγησαν, για το οποίο σύντομα θα ακούσετε νέα μας.

– Τελικά, ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά οφέλη που αποκομίσατε μέχρι σήμερα από την κοινωνική σας δράση;

Τι πιο σημαντικό, από το να διαπιστώνεις ότι δεν αποτελείς απλά μέρος, αλλά τελικά μπορείς και συμβάλλεις στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας; Δεν είναι λίγες οι ενέργειες που έχουμε θεσπίσει και έχουν ήδη εξελιχθεί σε θεσμούς που είναι αναγνωρίσιμοι και βρίσκουν ανταπόκριση. Η απόσβεση στη δική μας επένδυση είναι η ουσιαστική μας συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών. Και η ενεργοποίηση ξεκινάει από την αντίληψη και τη γνώση, πρώτα «στο ίδιο σου το σπίτι» και μετά στο ευρύτερο σύνολο. Και η οικογένεια της COSMOTE αποτελεί ήδη ένα σημαντικό πυρήνα υλοποίησης κοινωνικών δράσεων. Τελικά λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να έχεις κατακτήσει μερίδιο αγοράς, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχεις κατακτήσει «μερίδιο καρδιάς» και αυτό απαιτεί γενναιότητα και ειλικρίνεια. Γιατί η προδομένη αγορά μπορεί να ξεχάσει, η προδομένη καρδιά αποκλείεται!

– Στις αρμοδιότητές σας εντάσσεται και το έργο της Επιχειρησιακής Συνέχειας. Πώς ένας μάλλον τεχνοκρατικός ρόλος συμβαδίζει με αυτόν των εταιρικών σχέσεων και της κοινωνικής προσφοράς;

Η επιχειρησιακή συνέχεια δεν αφορά μόνο θέματα τεχνολογίας κατά την επικρατούσα -ίσως- αντίληψη. Το BCM (σσ. αρχικά για το Business Continuity Management) βοηθά έναν οργανισμό να προσδιορίσει πιθανές απειλές και κινδύνους, να αξιολογήσει την επίπτωσή τους στη λειτουργία του και πολύ απλά να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό. Έχοντας έτοιμες διαδικασίες άμεσης απόκρισης και ανάκαμψης. Κάτι -πολύ απλά- σαν τη προληπτική ιατρική. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας σε βοηθά να «θωρακίζεις» τη λειτουργία σου και να τη διασφαλίζεις ακόμη και μετά από κάποιο σοβαρό γεγονός ή καταστροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Πού νομίζετε ότι οφείλεται το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ηλεία, ενώ χάσαμε σταθμούς από τη φωτιά, κανείς δεν αντιλήφθηκε τίποτε; Σαν να ήταν μια φυσιολογική ημέρα;

Συνολικά, το BCΜ συμβάλλει στο να δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης εντός και εκτός εταιρίας, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός, προστατεύοντας την αξία και φήμη της. Η επιχειρησιακή συνέχεια δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι ευρεία κουλτούρα που χαρακτηρίζει τις στρατηγικές αποφάσεις μιας εταιρίας. Και μάλιστα είναι αλληλένδετο με την εμπορική της δραστηριότητα. Όποιος ασχολείται με business management δεν μπορεί να αγνοεί βασικούς κανόνες προστασίας της καθημερινής λειτουργίας του οργανισμού του. Πολύ απλά ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να ικανοποιεί τους πελάτες του. Να συνεχίσει, εάν θέλετε, το αεροπλάνο την πτήση του, ακόμη και με βλάβη σε μια από τις μηχανές του, χωρίς ο επιβάτης να καταλάβει τίποτε. Και όπως είχε πει κάποιος γνωστός ήρωας καρτούν: «Πέντε λεπτά πριν από το πάρτυ, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθεις να χορεύεις»*.

– Και τι έχετε να πείτε σε αυτούς που κατηγορούν τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ότι τοποθετώντας ανεξέλεγκτα κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις γειτονιές και τα σπίτια τους κερδοσκοπούν εις βάρος της υγείας τους;

Δεν ζούμε σε έναν γυάλινο πύργο. Καταλαβαίνουμε, νιώθουμε την αγωνία του κόσμου. Είμαι η ίδια μητέρα δύο παιδιών: γονείς συμμαθητών τους, γείτονες, που ξέρουν ότι εργάζομαι στην COSMOTE, με ρωτάνε τι γνωρίζω για τις κεραίες, με πραγματική ανησυχία, που όμως οφείλεται ξεκάθαρα σε έλλειμμα ενημέρωσης. Στα ερωτήματα του κόσμου, απαντούν τα γεγονότα: Στην Ελλάδα έχουμε θεσπίσει από τα πιο αυστηρά όρια ασφαλείας στην Ευρώπη, πολύ πιο αυστηρά από εκείνα που ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες και έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πειστική επιστημονική ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο έγκυρος φορέας να μας απαντήσει για το θέμα αυτό.

Εμείς από την πλευρά μας στην COSMOTE φροντίζουμε να τηρούνται απαρέγκλιτα, με απόλυτη συνέπεια όλα τα όρια που έχουν θεσπιστεί από το Κράτος. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το δίκτυό μας, ώστε να είναι πυκνό, γιατί περισσότερες κεραίες μέσα στην πόλη ισοδυναμούν με μικρότερη ακτινοβολία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθει ο κόσμος για να μην ανησυχεί. Η κινητή τηλεφωνία είναι ένα αγαθό, που στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας έσωσε ζωές. Ας δούμε ψύχραιμα τα επιστημονικά δεδομένα, και ας προσπαθήσουμε μαζί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φορείς και Εταιρίες να απαντήσουμε στην αγωνία του κόσμου με τρόπο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό για να μπορούν όλοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το αγαθό της επικοινωνίας, χωρίς ανησυχία.

*Ο γνωστός ήρωας καρτούν είναι ο Σνούπυ.

Πηγή: Capital.gr.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ