Ο διευθύνων σύμβουλος της TÜV AUSTRIA HELLAS μιλάει στο workenter

 
Συνέντευξη στον Πέτρο Παπαβασιλείου

Η αγάπη για τη δουλειά, το πάθος, οι πολλές εργατοώρες και ο κόπος είναι τα δομικά εκείνα στοιχεία που έφεραν στην κορυφή της εγχώριας και διεθνούς αγοράς την TÜV AUSTRIA HELLAS.

Αυτό αποκαλύπτει, με συνέντευξή του στο workenter.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλιάς.

“Δρόμος δεν υπήρξε. Τον φτιάξαμε εμείς”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της TÜV AUSTRIA HELLAS, περιγράφοντας τα πρώτα βήματα της σύμπραξης Ελλήνων και Αυστριακών, το 2010, που οδήγησαν, εν τέλει, σε αυτή την πανίσχυρη αναγνωρισιμότητα του brand.

Ο κ. Καλλιάς δεν φείδεται νέων στόχων. Τους αποκαλύπτει στο workenter.gr: Εντός της επόμενης πενταετίας η TÜV AUSTRIA HELLAS θα επιχειρήσει νέα ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση. Με βασική και παράλληλη επιδίωξη την περαιτέρω εμπέδωση της αξίας του ελέγχου και της πιστοποίησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Ερώτηση: Η TÜV AUSTRIA HELLAS κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της πιστοποίησης και επιθεώρησης. Πώς τα καταφέρατε, ποιο είναι το «μυστικό;».

Απάντηση: Δεν υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις. Αυτό που μας έφερε στην κορυφή είναι το πάθος μας γι’ αυτό που κάνουμε και η μεγάλη αγάπη για τη δουλειά μας. Συνδυαζόμενα αυτά, με πολλές ώρες εργασίας, κόπο, διαφωνίες και συνθέσεις αλλά και με πραγματική δέσμευση από όλα τα στελέχη μας, τη διοικητική μας ομάδα και τους συνεργάτες μας, καταλήγουν σε βάθος χρόνου σε επιτυχία. Και κάτι ακόμη, ποτέ δεν υποστηρίξαμε πως ό,τι κάνουμε είναι σωστό. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ έγραφε: “Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς όλη την αλήθεια”. Και έτσι προχωρήσαμε και θα προχωράμε.   

Ερώτηση: Η εταιρεία κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας. Σε αυτή τη μακρά πορεία ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια;

Απάντηση: H TÜV AUSTRIA HELLAS ήταν η πρώτη προσπάθεια διεθνοποίησης της TÜV AUSTRIA εκτός Αυστρίας. Από την Ελλάδα λοιπόν, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι για το Group, που σήμερα μετρά πάνω από 40 χώρες σε Ευρώπη, Μέση και Άπω Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική με 47 διαφορετικές θυγατρικές εντός και εκτός Αυστρίας. Ως εκ τούτου, η TÜV AUSTRIA HELLAS υπήρξε το πρωτότοκο παιδί της επιτυχημένης διεθνοποίησης όλου του Group. Αλλά ακριβώς αυτό ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία μας στα πρώτα μας βήματα. Δηλαδή, ξεκινώντας αυτή την πορεία δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμη, εκείνες οι δομές και υποδομές που θα μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά, αξιοποιώντας την αδιαμφισβήτητη αναγνωρισιμότητα και τη διεθνή (ακόμη και τότε στην αρχή) ισχύ του ονόματος της εταιρείας.

Δρόμος δεν υπήρχε. Τον φτιάξαμε εμείς. Εμπνευσμένοι άνθρωποι και από την Ελλάδα και την Αυστρία που είχαν βαθύ δέσιμο και μεγάλο πάθος με αυτό που έκαναν άνοιξαν το δρόμο. Και αξίζει εδώ να αναφερθώ και στους δύο. Ήταν ο Θεόδωρος Καπαρός από την πλευρά της Ελλάδας ο οποίος ίδρυσε και καθοδήγησε την εταιρεία μας έως το 2010 και ο Χούγκο Έμπερχαρτ από την πλευρά της Αυστρίας ο οποίος διετέλεσε Δ/νων Σύμβουλος του Group από το 1994 έως το 2013.    

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επίτευξη των οποίων θα εργαστείτε «με μεγαλύτερη ορμή και δύναμη» όπως έχετε χαρακτηριστικά δηλώσει;

Απάντηση: Κε Παπαβασιλείου, αυτή είναι η αγαπημένη μου ερώτηση. Η ορμή και η δύναμη έρχονται από το πάθος για τη δουλειά μας. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα 5 χρόνια είναι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά ένα μεγάλο άλμα και είμαστε βέβαιοι πως θα το πετύχουμε. Η TÜV AUSTRIA HELLAS έχει ήδη θυγατρικές εταιρείες και γραφεία αντιπροσώπευσης σε 8 χώρες στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ποσοτικά ο κύριος μας στόχος είναι η διεύρυνση της παρουσίας μας σε χώρες που ακόμη το Group δεν έχει την επιδιωκόμενη παρουσία.

Ποιοτικά, η βασική μας επιδίωξη είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός όλων των μηχανογραφικών εργαλείων μας, η πλήρης αυτοματοποίηση όλης της διεργασίας ελέγχου, επιθεώρησης (order to payment) τα οποία συνδυαζόμενα με τις νέες πρωτοποριακές, σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης που εισάγουμε στην ελληνική και παγκόσμια αγορά θα μας προσφέρουν το lead σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους που έχουμε στοχεύσει.

Το βασικό μας όραμα όμως, είναι να αυξήσουμε το επίπεδο της ενημέρωσης και της συνειδητοποίησης της κοινωνίας μας, με στοχευμένες ενέργειες, για την αξία της επιθεώρησης, του ελέγχου και της πιστοποίησης στην ποιότητα και την ασφάλεια της καθημερινής ζωής όλων μας. Να γίνει κατανοητό στον πολίτη, στον κάθε καταναλωτή και χρήστη εξοπλισμού, πως οι υπηρεσίες αυτές βοηθούν και υποστηρίζουν αποφασιστικά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων μας και πως αποτελούν εγγύηση ποιότητας, ασφάλειας και αειφόρου ανάπτυξης για εμάς και τα παιδιά μας. «Η πιστοποίηση είναι πολιτισμός» είναι το moto μας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια που να εκφράζεται με 4 λέξεις αναφορικά με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.    

Ερώτηση: Κύριε Καλλιά, κατά πόσο η χώρα μας έχει ενσωματώσει την κουλτούρα της πιστοποίησης; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η συγκεκριμένη αγορά; Ποιες οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος;

Απάντηση: Η κουλτούρα της πιστοποίησης στη χώρα μας ολοένα και βελτιώνεται. Tα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες και στη χώρα μας συνειδητοποιούν την αξία και τον καθοριστικό ρόλο του συστηματικού ελέγχου και της πιστοποίησης στην καθημερινή τους ζωή. Βέβαια, έχουν ακόμη να γίνουν πολλά και καθοριστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης, αφού, ισχύει πάντα, πως ο ενήμερος πολίτης είναι και ο ώριμος πολίτης.

Η αγορά της πιστοποίησης και του ελέγχου στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται ικανοποιητικά, συνεχώς διευρυνόμενη και δεν έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από την οικονομική κρίση, αφού η πίτα μεγαλώνει μαζί με τις μεγάλες ανάγκες της αγοράς για ουσιαστικές και αξιόπιστες υπηρεσίες. Αυτή όμως, είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.

Η ανάπτυξη του κλάδου μας προσελκύει επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με τον βαθύτατα κανονιστικό και υπεύθυνο ρόλο που πρέπει να έχει ένας οργανισμός επιθεώρησης, ελέγχου και πιστοποίησης. Εστιάζουν στην παραγωγή κέρδους, αφού εκ φύσεως η πιστοποίηση συνιστά μια εμπορική δραστηριότητα, αδιαφορώντας για την αξιοπιστία της προσφερόμενης υπηρεσίας. Η HELLASCERT η οποία είναι η Ένωση των Διαπιστευμένων Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης στη χώρα μας και ο θεσμικός συνομιλητής της πολιτείας στα θέματα της πιστοποίησης, συνεργάζεται στενά τόσο με το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) όσο και με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να θωρακίσει το θεσμό της πιστοποίησης και να εφαρμοστεί πλήρως το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 765/2008), αυξάνοντας τους απαιτούμενους ελέγχους προς περαιτέρω διασφάλιση της αξιοπιστίας της πιστοποίησης. Η δική μας παραίνεση είναι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να επιλέγουν πιστοποιημένα προϊόντα, υπηρεσίες από διαπιστευμένους οργανισμούς πιστοποίησης εγνωσμένου κύρους.

Ερώτηση: Το οργανόγραμμα της TÜV AUSTRIA HELLAS μεγεθύνεται κάθε χρόνο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού υποψηφίου προς πρόσληψη στην εταιρεία σας; Γενικότερα, τι «οπλισμό» πρέπει να διαθέτει ένας νέος που αναζητά το δρόμο του στον επαγγελματικό στίβο;

Απάντηση: Είναι γεγονός πως αναπτυσσόμαστε γρήγορα και οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται συνεχώς. Δεδομένου πως η εταιρεία μας δραστηριοποιείται οριζόντια σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας και του τομέα των υπηρεσιών της χώρας μας, οι ανάγκες μας απαιτούν εξειδικευμένα στελέχη σε πολλά γνωστικά αντικείμενα (π.χ. μηχανικούς, γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, χημικούς, μηχανικούς ασφάλειας πληροφοριών, κτλ.). Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε στελέχη που να έχουν κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά αυτό δε φτάνει.

Η εταιρεία μας προσφέρει και εσωτερικά τα κατάλληλα σεμινάρια ώστε να φτάσουν στο κατάλληλο επίπεδο εξειδίκευσης. Όμως, το σημαντικότερο προσόν που ψάχνουμε όταν κάνουμε μια πρόσληψη είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Να μπορεί αυτός ο άνθρωπος να αναπτυχθεί μαζί μας, να ωριμάσει επαγγελματικά και να γίνει μέλος της ομάδας και της επαγγελματικής μας οικογένειας. Η διασφάλιση της αξιοπιστίας των υπηρεσιών μας απαιτεί ώριμους χαρακτήρες με αρχές. Ο Thomas Macaulay, γνωστός Βρετανός ιστορικός, έγραψε, πως το μέτρο του χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι τι θα ΄κανε αν ήξερε ότι κανένας ποτέ δεν θα το μάθαινε. Αυτός λοιπόν είναι ο σημαντικότερος «οπλισμός» που θα πρέπει να διαθέτει ένας νέος που αναζητά το δρόμο του στον επαγγελματικό στίβο!


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ