Το Χαμόγελο του Παιδιού: Πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά θύματα στην Ελλάδα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα προστασίας των παιδιών.
Βασικός ομιλητής των σεμιναρίων είναι ο Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στον χώρο του ΟΤΕ Academy στην Αθήνα, το παρών έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου και εκπρόσωποι της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
«Η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτουργεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ζητούμε, επομένως, να αξιοποιηθεί το μοναδικό διεπιστημονικό κέντρο που υπάρχει στη χώρα μας, «Το Σπίτι του Παιδιού», και να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών», τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός προηγούμενου Νόμου, η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από το Υπουργείο είναι να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών στον χώρο της δικαιοσύνης και δημιουργώντας όρους και συνθήκες που προσιδιάζουν σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ενώ ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στέκεται αρωγός στην πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να διασφαλιστεί μια φιλική δικαιοσύνη προς τα παιδιά, είτε είναι θύτες είτε θύματα.
Στη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκε «Το Σπίτι του Παιδιού», μια δομή που εγκαινιάστηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το  2014 με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θυμάτων κάθε μορφής βίας.
Την ίδια χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε επίσης στη δημιουργία της δομής «Salle Mélanie» στο πρότυπο του γαλλικού και αμερικανικού μοντέλου των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά, η οποία και τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ώστε να διασφαλίζεται η φιλική δικαιοσύνη για παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσω μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης.
Οι συμμετέχοντες από τις εισαγγελικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) Chris Newlin γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια.
Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γιώργος Νικολαΐδης ανέλυσε το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσής του στη βάση μιας διατομεακής συνεργασίας που θα διασφαλίζει ότι αποφεύγεται η δευτερογενής επαναθυματοποίηση των παιδιών.
Ανάλογα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα στις 3, 4 και 6 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επίσης ευχαριστεί θερμά:
τον OTE ACADEMY
την ALDIGRON DESIGN & PRINTING
την ACM TRANSLATIONS
την Coneq Hellas
το Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο press@hamogelo.gr ή στο +30 210 3306140
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ