Εγκαίνεια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα εξαφανισμένα και υπο εκμετάλλευση παιδιά

Το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Eξαφανισμένα και Yπό Eκμετάλλευση Παιδιά (SEEC)  εγκαινίασε την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, 2010 στο Μαρούσι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου για τα Eξαφανισμένα και Yπό Eκμετάλλευση Παιδιά κ. Τζιμ Καναβίνο και τον Πρόεδρο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη.

Το συγκεκριμένο Κέντρο θα λειτουργήσει υπό τον συντονισμό του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Yπό Eκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC)  και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των δυο οργανισμών.

«Το Κέντρο αυτό είναι μια απόδειξη της εμπιστοσύνης στη χώρα μας ότι μπορούμε στην περιοχή μας να είμαστε πρωτοπόροι και να παίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αξίζει η χώρα μας» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δρούτσας, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Κέντρου, αναφερόμενος στο πρόσωπο του προέδρου του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλου δήλωσε: «Κάνει ένα έργο που σπάνια βλέπουμε στην κοινωνία μας και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να κάνουμε πράγματα για ό, τι πιο πολύτιμο έχουμε στον κόσμο, τα παιδιά μας. Και ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεν έχουν τη ζεστασιά και την προστασία της κοινωνίας μας και της ίδιας της πολιτείας». Κλείνοντας ο κ. Δρούτσας εγγυήθηκε ότι θα είναι αρωγός και μεγάλος υποστηρικτής όλων αυτών των προσπαθειών, λέγοντας ότι «το ΥΠΕΞ, και εγώ προσωπικά, θα είμαι πάντα μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια».

Νωρίτερα στο δημαρχείο του Αμαρουσίου έγινε παρουσίαση του Κέντρου κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση παιδιά  (ICMEC) κ. Καναβίνο, ο οποίος τόνισε ότι «το νέο Κέντρο θα δώσει φωνή στα παιδιά-θύματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα αποτελέσει κομβικό σημείο επαφής για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων». Ο κ. Γιαννόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της πολιτείας, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, επισήμανε ότι «καταφέραμε με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν να βάλουμε ένα λιθαράκι για να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του».

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, το Κέντρο θα έχει στόχο την πρόληψη και την καταστολή φαινομένων βίας σεξουαλικής κακοποίησης και παράνομης διακίνησης παιδιών, καθώς και την εύρεση των εξαφανισμένων παιδιών σε συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως ανέφερε, «στην άμεση και ουσιαστική συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών, αλλά και στον συντονισμό διακρατικών προσπαθειών για τον εντοπισμό κάθε ανηλίκου που αγνοείται και έχει κριθεί από τις αρμόδιες αρχές ότι έχει μετακινηθεί από ένα κράτος σε άλλο».

Συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι να περάσουμε την τεχνογνωσία μας και το πώς ενεργούμε σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις και στις γειτονικές μας χώρες».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο κ. Αλέν Ρεμί, Επιθεωρητής του Τμήματος Εξαφανίσεων της Ομοσπονδιακής Βελγικής Αστυνομίας και πρόεδρος της ειδικής μονάδας της Interpol για τα εξαφανισμένα παιδιά. Ο κ. Ρεμί, μιλώντας και στα ελληνικά, τόνισε ότι το βασικό μήνυμα της ημέρας είναι πως η προστασία και το χαμόγελο των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας. Επιπλέον, επισήμανε ότι με βάση το motto της Interpol,  «Σκεφτόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, δρούμε τοπικά», η δημιουργία του Κέντρου αποτελεί ένα λαμπρό και ιδιαίτερα σημαντικό παράδειγμα τοπικής δράσης : «Με την ίδρυση του Κέντρου, η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε επίπεδο τοπικό/περιφερειακό αλλά με το βλέμμα της στραμμένο στον κόσμο. Πλέον δεν υπάρχουν σύνορα και οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί», τόνισε ο κ. Ρεμί. «Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του trafficking, χρειαζόμαστε κέντρα όπως το SEEC, μέσω των οποίων θα μπορούν οι αρχές των χωρών να συντονίζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες άμεσα, χωρίς χρονοτριβές».

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Κέντρου, απηύθυναν χαιρετισμό και βραβεύτηκαν για το έργο τους στο χώρο, ο κ. Eρίκ Πανλούπ, ανώτερο στέλεχος και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για την καταπολέμηση του trafficking στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η κ. Nτελφίν Μοράλις, εκπρόσωπος του διεθνούς Κέντρου Missing Children Europe και ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής της Διεθνής Οργάνωσης για την Μετανάστευση στην Ελλάδα. Παράλληλα, βραβεύτηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην ανέγερση του νέου κτιρίου το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, ο κ. Ευγένιος Τίγκας και η Nestle Hellas.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, της ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδίοικησης, της ελληνικής αστυνομίας και δικαιοσύνης, του ΕΚΚΑ καθώς και εκπρόσωποι Διεθνών Οργανώσεων και των Πρεσβειών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική υποστήριξη των παρακάτω: Δήμoς Αμαρουσίου, Mercedes‐Benz, Astir Palace Βουλιαγμένης, Διεθνής Ένωση Διερμηνέων Εκδηλώσεων Ελλάδoς και Περιοχής Κύπρου.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 στις 12:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά στη Θεσσαλονίκη (Παπακυριαζή 3).



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ