Ετσι ξαναγεννήθηκε η Genesis Pharma

Η κρίση μπορεί να «διηγηθεί» πολλές επιχειρηματικές ιστορίες. Συνήθως ιστορίες καταστροφής, «συμβάντα με αρνητικό πρόσημο», ιστορίες επιβίωσης, περιπτώσεις με την αδρεναλίνη σταθερά στο κόκκινο.

Την ιστορία όμως που διηγείται ο κύπριος επιχειρηματίας κ. Κώστας Ευριπίδης, διευθύνων σύμβουλος της Genesis Pharma AE, μιας φαρμακευτικής εταιρείας – η ηλικία της είναι μικρότερη των 20 ετών – που κινδύνεψε να καταστραφεί και λίγο προτού «εκπνεύσει» κατόρθωσε όχι μόνο να διασωθεί αλλά και – κυρίως αυτό έχει σημασία – να διεκδικεί λόγω όλων αυτών που βίωσε ένα από τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία, σίγουρα δεν μπορούν να την αφηγηθούν πολλοί έλληνες επιχειρηματίες.  

Μετά από μερικές δεκαετίες για τη σημερινή οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην ελληνική επιχειρηματικότητα, η ιστορία της Genesis Pharma θα έχει σίγουρα κάτι διαφορετικό να πει.

Στη διάρκεια της κρίσης – από το 2010 και εντεύθεν – η φαρμακευτική δαπάνη ήταν ίσως η πρώτη η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλες μειώσεις. Στο ίδιο διάστημα οι οφειλές του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η εξόφλησή τους γινόταν με κρατικά ομόλογα.

Αυτό συνέβη και το 2011. Το Δημόσιο εξόφλησε οφειλές – από το 2007 – προς τις φαρμακευτικές εταιρείες με τη χορήγηση ομολόγων. Και όπως συνέβαινε συνήθως, οι περισσότερες εταιρείες κατέθεταν τα ομόλογα στις τράπεζες και χρηματοδοτούνταν κυρίως για κεφάλαια κίνησης.

Το 2011 οι πωλήσεις της Genesis Pharma ΑΕ, μιας φαρμακευτικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από πέντε κύπριους επιχειρηματίες – τους τέσσερις αδελφούς Ιακωβίδη και τον κ. Ευριπίδη με ισόποσα ποσοστά – το 1997 και δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας,  ήταν 212 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της 87 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ τής όφειλαν περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Πηγή: “tovima.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ