Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Vulnerable children on the run, a European Challenge»

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις Βρυξέλλες το διήμερο συνέδριο με θέμα: «Παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι τους και βρίσκονται εκτεθειμένα σε κινδύνους: Μία Ευρωπαϊκή πρόκληση». Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά («Missing Children Europe») και τον Βελγικό Οργανισμό για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά «Child Focus», ενώ φιλοξενήθηκε από την Βασίλισσα Paola του Βελγίου στο Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών.

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά («Missing Children Europe»), έδωσε δυναμικό παρών στο συνέδριο, συμμετέχοντας στις εργασίες του και παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις του, μαζί με τους υπόλοιπους 23 οργανισμούς-μέλη του MCE, που δραστηριοποιούνται συνολικά σε 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν εισηγήσεις αναφορικά με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι τους (runaway children) και τρόποι για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα εξαφάνισης και κακοποίησης ανηλίκων καθώς και εκπρόσωποι εθνικών και τοπικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν προτάσεις για την ενδυνάμωση της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης στενής συνεργασίας μεταξύ των φορέων δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του ζητήματος της έλλειψης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι τους και στη βελτίωση των εργαλείων εκείνων που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και που μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα για την υιοθέτησή τους σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εθνικών κατευθυντήριων γραμμών επιβολής της νομοθεσίας, πρακτικές έγκαιρης παρέμβασης, συστήματα «time-out» και λειτουργία καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης για ανηλίκους, καθώς και μέθοδοι συμβουλευτικής προς τα παιδιά που επιστρέφουν τελικά στο σπίτι τους όπως και προς τις οικογένειές τους.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, ξεκίνησε επίσημα και η λειτουργία του οργάνου «Patrons’ Council», που θα έχει ως αποστολή την υποστήριξη και την ενίσχυση της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά «Missing Children Europe» και των 24 οργανισμών-μελών που την απαρτίζουν. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα εξέχοντα μέλη: την Βασίλισσα Paola του Βελγίου, την κυρία Margarida Sousa Uva Barroso, σύζυγο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, την κυρία Bernadette Chirac, σύζυγο του τέως Πρωθυπουργού της Γαλλίας Jacques Chirac, τον κύριο Jacques Barrot, τέως Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την κυρία Giovanni Maria Flick, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και τέως Πρόεδρο του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και ειδικών συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, αναφορικά με την ενδυνάμωση της νομοθεσίας, τη συμβολή των φορέων κοινωνικής πρόνοιας στις δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου των εξαφανίσεων και της κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και τους τρόπους καλύτερης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του Κοινού σχετικά με τα ζητήματα αυτά και την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Προγράμματος Daphne της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του International School of Brussels, του Sheraton Brussels Airport Hotel και των εταιρειών Belgacom, Biomerieux και Océ.

Missing Children Europe (MCE)
O Oργανισμός Missing Children Europe αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά που εκπροσωπεί 24 Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που λειτουργούν σε 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία. Καθένας από τους οργανισμούς αυτούς δραστηριοποιείται σε περιπτώσεις εξαφάνισης ή/και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της υποστήριξης των θυμάτων. Ο Οργανισμός Missing Children Europe χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Daphne της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Child Focus
Ο Βελγικός Οργανισμός για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά με το όνομα Child Focus δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, ο οργανισμός επικεντρώνει τις δράσεις του στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών και στη διακοπή της σεξουαλικής ή άλλης μορφής εκμετάλλευσής τους. Προκειμένου να αναφέρει κανείς μία εξαφάνιση, αρπαγή ή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, μπορεί να καλέσει στον αριθμό 116 000 την ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή επείγουσας βοήθειας. Οποιοσδήποτε έρχεται αντιμέτωπος με την παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο, μπορεί να το αναφέρει ανωνύμως στην ιστοσελίδα ενημέρωσης για το Κοινό, www.stopchildporno.be. Το Child Focus χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ των αναγκών του από τον βελγικό δημόσιο τομέα και κατά το υπόλοιπο από επιχειρήσεις και εθελοντικές εισφορές του Κοινού.

Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2010, το Βέλγιο έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδρος  του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο ρόλος του Βελγίου συνίσταται κυρίως στη διοργάνωση και διαχείριση των εργασιών κάθε σύνθεσης του Συμβουλίου μέσω των αρμόδιων υπουργών. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στον κανόνα. Μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, στο Συμβούλιο προεδρεύει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), Lady Catherine Ashton. Η προεδρία του Συμβουλίου διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Συμβουλίου, προεδρεύει και κατευθύνει τις συζητήσεις, επιδιώκει να συμφιλιώσει διαφορετικές απόψεις και διατυπώνει προτάσεις συμβιβασμών, με στόχο τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, η προεδρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως και το Συμβούλιο, πρέπει να διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του για το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στο Συνέδριο με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα παιδιά («Missing Children Europe»), η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ