Ολοκλήρωση ημερίδας «Vijay Govindarajan on Innovation» από την KPMG

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Vijay Govindarajan on Innovation» που η εταιρεία KPMG διοργάνωσε στις 4 Νοεμβρίου 2008.


O «γιατρός της καινοτομίας», όπως έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ο καθηγητής του Tuck Business School, Vijay Govindarajan βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ενθουσίασε το επιχειρηματικό κοινό της χώρας μας παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό μοντέλο του για την ανάπτυξη της καινοτομίας στις σύγχρονες επιχειρήσεις.


Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα διαδραστικής εκδήλωσης, η οποία βασίστηκε στο διάλογο, τη δημιουργία workshops ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στην ανάλυση case studies από εταιρείες που συμμετείχαν στην Ημερίδα από το χώρο του φαρμάκου, του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών ειδών, ο καθηγητής Govindarajan επέμεινε στο ότι οι εταιρείες που θέλουν να είναι επιτυχημένες πρέπει να πάψουν να επενδύουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας τους στο να παρακολουθούν και να ενισχύουν αυτό που κάνουν καλά σήμερα.


Τόνισε πώς οι εταιρείες που θα ξεχωρίσουν θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να ξεχάσουν τα όσα θεωρούνται δεδομένα στο παρόν και θα επικεντρωθούν στο μέλλον ακόμη και σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Για τον καθηγητή η στρατηγική για ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:



  • στην ικανότητα να διαχειρίζεται η επιχείρηση το παρόν με βάση τα όσα ήδη γνωρίζει γι αυτό,

  • στην ικανότητα να ξεχνάει επιλεκτικά το παρελθόν και να μπορεί να προχωράει σε σημαντικές αλλαγές και να υιοθετεί μη συμβατικές μεθόδους και πρακτικές

  • και στην ικανότητα να δημιουργεί το μέλλον έχοντας τη διάθεση να αναλάβει το ρίσκο για ριζική μεταμόρφωση των δομών και του προσανατολισμού της.

Έκανε σαφές ότι το επιχειρηματικό μοντέλο κάθε οργανισμού μπορεί να μεταμορφωθεί εάν δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία νέων αξιών για τον πελάτη και εάν υπάρχει η διορατικότητα στο να εντοπιστούν ανάγκες που θα καλύψουν αυτό που ο ίδιος ονομάζει «opportunity gaps» (κενά στο επίπεδο των ευκαιριών).


Ανέφερε χαρακτηριστικά «πως για να θεωρείσαι καινοτόμος δεν χρειάζεται να ευφέρεις ένα νέο προϊόν. Μπορείς απλά να δημιουργήσεις νέα αξία σε αυτό που ήδη έχεις». Εξάλλου, όπως σημείωσε εμφατικά ο καθηγητής, «η καινοτομία δεν έχει σχέση με τη δημιουργικότητα. Η καινοτομία συνίσταται στο πόσο αποτελεσματικά μπορεί μια δημιουργική ιδέα να γίνει εμπορική».


Ο καθηγητής Govindarajan, o οποίος άφησε τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα για αυτό το χρόνο, καθώς τον επέλεξε η General Electric ως σύμβουλο και εσωτερικό καθηγητή σε θέματα καινοτομίας, επέμεινε ιδιαίτερα και στο «στρατηγικό σκοπό» κάθε επιχείρησης. Όπως εξήγησε στο κοινό, οι γενικοί εταιρικοί στόχοι του τύπου «Ο στόχος μας είναι να είμαστε πρώτοι» δεν μπορούν να έχουν πια θέση στις σύγχρονες επιχειρήσεις.


Για να επιτύχουν οι διοικήσεις να εμπνεύσουν τις ομάδες τους χρειάζεται να τους θέτουν απτούς στόχους, οι οποίοι θα μεταφέρουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα και οι οποίο θα ενέχουν μια νέα πρόκληση. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιου στόχου ο καθηγητής Govindarajan παρέθεσε τη γνωστή φράση του Προέδρου των Η.Π.Α. John F. Kennedy «Θα στείλουμε άνθρωπο στο φεγγάρι και θα τον φέρουμε πίσω προτού να τελειώσει η δεκαετία».


Ο καθηγητής Govindarajan με τη γεμάτη ενέργεια παρουσίαση του κατέστησε σαφές στους συμμετέχοντες πώς η καινοτομία απαιτεί τόλμη, ριζοσπαστικές αποφάσεις, νέα εργαλεία και σκέψη έξω από «το κουτί».


H Ημερίδα «Vijay Govindarajan on Innovation» ήταν υποστηρικτής των Παιδικών Χωριών SOS.


Χορηγοί της Ημερίδας ήταν οι εταιρείες GENESIS PHARMA, JUSTJOBS και JUSTGRADS, LEXUS, NEOXHMIKH, SCOTWORK και UPS και Υποστηρικτής το ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ. Κύριος Χορηγός Επικοινωνίας ήταν «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και το site naftemporiki.gr.


Ακόμη, την επικοινωνία της Ημερίδας χορήγησαν τα περιοδικά «ADBUSINESS», «ΕΠΙΛΟΓΗ», «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ», «RETAIL BUSINESS», «SUPPLY CHAIN & LOGISTICS», «STATUS» και «ΧΡΗΜΑ», καθώς και τα ηλεκτρονικά newsletters «businesstoday» και «retailtoday».


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ