BOUSSIAS: 2ο Athens ESG Forum “η Ευρώπη πρωταγωνιστής του ESG transition”

Στο επίκεντρο της συζήτησης η χρηματοδότηση και η μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ψηφιακά την Τρίτη 12 Απριλίου, το 2ο Athens ESG Forum από την BOUSSIAS, με την παρουσία περισσοτέρων από 180 συνέδρων. Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου.

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή. Το κανονιστικό περιβάλλον του ESG είναι υπό συνεχή διαμόρφωση και η μετάβαση των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα βρίσκεται καθοδόν. Ο πρώτος κρίσιμος και καθολικός στόχος, που είναι η επίτευξη του net zero μέχρι το 2025 για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, φανερώνει την πολυπλοκότητα, αλλά και τις δυσκολίες στη μετάβαση, για την οποία η χρηματοδότηση παίζει σημαντικό ρόλο. Παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη κατά τα τρία τελευταία χρόνια, τα global fund assets αγγίζουν πλέον τα 2,7 τρις δολάρια, με το 80% να αντιπροσωπεύουν την Ευρώπη. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές ESG στη διαμόρφωση των επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων βάσει SFDR, ενώ βλέπουμε ότι οι αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων προσαρμόζονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Η Ευρώπη πρωτοπορεί στο ESG.

Υπόβαθρο της μετάβασης στη βιωσιμότητα, είναι η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα των κεφαλαιαγορών, αλλά και η δέσμευση των επιχειρήσεων στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάζεται να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές τους με τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να στηρίξουν την συνολική προσπάθεια της μετάβασης, αλλά και οι επενδυτές να παίρνουν επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης όσο και τα κριτήρια επιχειρηματικού κινδύνου, σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και υπευθυνότητας.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν μπορούν να περιμένουν. Μια από τις σημαντικότερες, είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία τρέχει με το δικό της χρονοδιάγραμμα. Οι επιχειρήσεις που δεν κινούνται προς τη βιωσιμότητα, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και θα ξεπεραστούν από τον ανταγωνισμό. Με τη συγκυρία της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, χρειάστηκε να απλωθεί δίκτυ προστασίας της κοινωνίας. Ωστόσο η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διακυβεύεται, λόγω μικρής προσβασιμότητας στην τραπεζική χρηματοδότηση. Άρα οι τράπεζες χρειάζεται ταχύτατα να διαμορφώσουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τα χρήματα ESG από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους πόρους, για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Από την άλλη, τα 23 εκατομμύρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 99% επί του συνόλου, καλούνται να εξελίξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή ταξινομία, για να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά και ευκαιρίες για επιτυχημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχέει κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ έχουν οριστεί πολιτικές, διαδικασίες και δείκτες επίδοσης για τη διευκόλυνση και την παρακολούθηση της βιώσιμης μετάβασης των επιχειρήσεων.

Το μονοπάτι για το ESG transition είναι ανοιχτό. Για να φτάσουμε όλοι μαζί και έγκαιρα εκεί, χρειάζεται να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, οι επιχειρήσεις, οι θεσμοί και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υποστηρίχθηκε από τον ΣΕΒ Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, το Corporate Responsibility Institute, το UN Global Compact Network Hellas, το Quality Net, το CSR Hellas και την Morningstar.

Χορήγησαν οι εταιρείες: ΕΥ (Χρυσός Χορηγός), Priority (Μεγάλος χορηγός), Baker Tilly (Χορηγός), ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και Green Fence (Υποστηρικτές). Η εταιρεία Coneq παρείχε την υπηρεσία Live streaming.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ