BEE FOR PLANET: Νέα Υπηρεσία Pollinator Hotels Ι Ξενοδοχεία – Σπιτάκια Επικονιαστών.

Μπορούμε να βοηθήσουμε!

Σύντομα πλησιάζει η Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας (20/05/2023).

Η Αστική Μη κερδοσκοπική εταιρεία «Bee for Planet» προστατεύει και βοηθάει όλους τους επικονιαστές κάθε μέρα. Σχεδιάζει δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα που λέγεται “Επικονιαστές στα όρια της εξαφάνισης”.

Γιατί μειώνονται;

  • Μόλυνση του περιβάλλοντος

  • Κλιματική αλλαγή

  • Επεκτατικά ξένα είδη

  • Αλλαγή χρήσης της γης και απώλεια οικοτόπων

  • Εντατική εκμετάλλευση και χρήση φυτοφαρμάκων

Η επίδραση των επικονιαστών στην οικονομία:

Μόνο στην ΕΕ, το 84 % περίπου των ειδών καλλιεργούμενων φυτών και το 78 % των ειδών άγριων λουλουδιών εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση από ζώα. Η επικονίαση από έντομα ή άλλα ζώα ευνοεί την αύξηση των ποικιλιών και της ποιότητας φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων.

Καλλιέργειες που εξαρτώνται σε μεσαίο ή μεγάλο βαθμό από την επικονίαση των εντόμων:

  • μήλα, πορτοκάλια, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια

  • φασόλια, αγγούρια, κολοκύθες

  • βότανα όπως ο βασιλικός, το θυμάρι ή το χαμομήλι

  • καλλιέργειες όπως η ντομάτα, το πιπέρι και τα εσπεριδοειδή αποκομίζουν επίσης οφέλη από την επικονίαση των ζώων.

Με τη δράση “Pollinators hotels” (Ξενοδοχεία επικονιαστών) προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Συνεργαζόμαστε με εταιρείες & οργανισμούς που μοιράζονται αυτό το όραμα μαζί μας και θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους και έναν καλύτερο κόσμο στην επόμενη γενιά.

Νιώθουμε την υποχρέωση να μιλήσουμε και να προστατεύσουμε όλους τους επικονιαστές που είναι οι αφανείς ήρωες στη ζωή μας. Δεν προστατεύονται από κανέναν και συνήθως δεν υπολογίζονται. Είναι μικροσκοπικοί, αλλά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον , και όμως εξαφανίζονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που κανείς δεν καταλαβαίνει…

Θα μιλήσουμε για πεταλούδες, σκώρους, σκαθάρια, σφήκες, πασχαλίτσες, μέλισσες, μοναχικές μέλισσες, πυγολαμπίδες και πολλά άλλα. Θα αναλύσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Την πιθανότητα εξαφάνισής τους. Ο ρόλος των ανθρώπινων ενεργειών στο περιβάλλον τους.

Τι μπορούμε/πρέπει να κάνουμε;

Δράσεις όπως αυτή, συζήτηση με τους εργαζόμενους εταιρειών ,η και τα παιδιά τους και το ρόλο που παίζουν όλοι οι επικονιαστές στη ζωή μας. Χρωματίζοντας μαζί τα μικρά οικολογικά, ξύλινα ξενοδοχεία (σπιτάκια) επικονιαστών με οικολογικές μπογιές που στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε μαζί σε κάποιο δάσος επιλογής τους.

Τα σπιτάκια αυτά μπορούν επίσης να γίνουν δωρεά σε κάποιο τοπικό σχολείο, ίδρυμα, νοσοκομείο, ώστε η τοποθέτηση να γίνει από εκείνους, μεγαλώνοντας και άλλο το αντίκτυπο της δράσης.

Θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις σχετικές με τις μέλισσες και τους υπόλοιπους επικονιαστές.

Θα δούμε μαζί με τη βοήθεια της γυάλινης επαγγελματικής κυψέλης την κοινωνία των μελισσών, θα συζητήσουμε και θα περάσουμε μια αξέχαστη μέρα στη φύση ξεχνώντας για λίγο την αστική ζωή.

Γιατί να τοποθετήσουμε τα σπιτάκια στο δάσος, σε αυλή, σε πάρκο;

Για να δώσουμε σε αυτές τις ψυχές την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν, να συνεχίσουν το ταξίδι της ζωής τους, να τους παρέχουμε μια στέγη, μια στάση, μια φωλιά, μακριά από φυτοφάρμακα, εχθρούς και ακραίες καιρικές συνθήκες και να ομορφύνουμε τη φύση με βιώσιμα υλικά και υπέροχα χρώματα που θα διαλέξει η κάθε εταιρεία.

Κάνοντας μια δράση που βοηθάει τους ενήλικες και τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία. Στη συνέχεια μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα της δράσης αυτής επισκέπτοντας μετά από καιρό τα σπιτάκια και βλέποντας το πραγματικό αντίκτυπο.

Μέσα από τη δράση αυτή θα μάθουμε πως για να απολαμβάνουμε τα καθημερινά αγαθά που τόσο αγαπάμε, πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και να δίνουμε σε αυτά τα πλάσματα την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο.

Η δράση θα μπορούσε και προτείνεται να γίνει σε ανοιχτό χώρο, όπως ένα δάσος (Natura) σαν πικνίκ (με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με όλα τα μέτρα προστασίας), ένα πάρκο, ακόμα και σε προαύλιο χώρο μιας εταιρείας ή σχολείου σε αρμονία με τη φύση.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ