Global Sustain Club: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Global Sustain Roundtable με θέμα: «Ενέργεια: ESG Τάσεις, Προκλήσεις και Ευκαιρίες» για τα Μέλη του Global Sustain Club

Η Global Sustain, αναγνωρίζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με την ενέργεια, διοργάνωσε για το Δίκτυο Μελών της το Roundtable με τίτλο: «Ενέργεια: ESG Τάσεις, Προκλήσεις, και Ευκαιρίες», το οποίο έλαβε χώρα στα κεντρικά της γραφεία (Λεωφόρος Αμφιθέας 11, Νέα Σμύρνη) στις 22 Νοεμβρίου 2023. Το Roundtable αποτελούνταν από τους:

  • κ. Λεωνίδα Ζαΐμη, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο, Mas Europe & I4Energy.

  • κ. Ευάγγελο Μπέη, CEO, Blue Marble.

  • κα Άλις Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος, INZEB.

  • κ. Μενέλαο Κόκκινο, Regional Product Manager Europe, Sustainability, TÜV AUSTRIA Group.

  • κ. Γιώργο Κραββαρίτη, Διευθύνων Σύμβουλος, KRV SQUARE – ENERGY PROJECTS.

  • κ. Άγγελο Χασιώτη, Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός, Ειδικός σε Θέματα Παραγωγής και Διαχείρισης Ενέργειας, Global Sustain.

Το panel συντόνισε ο κ. Μιχάλης Σπανός, Managing Director της Global Sustain.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζαΐμης τόνισε την πολυετή παρουσία της Mas Europe και της I4Energy στο χώρο της ενέργειας μέσω σημαντικών έργων. Επισήμανε τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και  τόνισε ότι η ενεργειακή διαχείριση είναι το κλειδί της υφιστάμενης κατάστασης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο λογισμικό «Across Digital Energy Ecosystem», το οποίο επεξεργάζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αλγορίθμους. Το ευέλικτο περιβάλλον Internet of Things (IoT), το καθιστά ιδανικό για εφαρμογές έξυπνων πόλεων, ενεργειακών λύσεων και διαχείρισης κτιρίων.

Ο κ. Μπέης έκανε λόγο για τη δραστηριότητα της Blue Marble για την παραγωγή πράσινης καθαρής ενέργειας, την έκδοση και διαχείριση voluntary carbon credits για την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Επισήμανε πως η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει «κέρδος» για τις επιχειρήσεις και όχι κόστος. Ακόμα, τόνισε πως σύντομα οι επιχειρήσεις θα καλούνται να μετρήσουν και Scope 4 εκπομπές, οι οποίες αφορούν εκπομπές εκτός του κύκλου ζωής ή της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Η κα Κοροβέση με τη σειρά της αναφέρθηκε στις νέες αναθεωρήσεις που αφορούν την ενέργεια και βρίσκονται υπό διαβούλευση όπως το Energy Efficiency Directive (EED) και το Energy Performance Building Directive (EPBD). Επιπλέον, αναφέρθηκε στις λύσεις που παρέχει η ΙΝΖΕΒ αναγνωρίζοντας την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, καθώς και των συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η INZEB ως εθνικός εταίρος της ευρωπαϊκής καμπάνιας European Climate Pact.

Ο κ. Κόκκινος κατέδειξε με τη σειρά του την ανάγκη πιστοποίησης των βιώσιμων ενεργειών για την εγκυρότητά τους. Τόνισε πως με την ανανεωμένη νομοθεσία και την υποχρεωτικότητα επαλήθευσης από ανεξάρτητο φορέα (third party verification) έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των πιστοποιήσεων σε θέματα βιωσιμότητας είτε για ιδιωτικά πρωτόκολλα είτε για πρωτόκολλα ISO. Ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες της αγοράς δημιουργούν μια νέα κατεύθυνση στο χώρο της πιστοποίησης, αυτή της δημιουργίας ιδιωτικών πρωτοκόλλων εξειδικευμένων (sector-specific) για κάθε κλάδο.

Στη συνέχεια, ο κ. Κραββαρίτης παρουσίασε τη δράση της εταιρείας του, KRV SQUARE – ENERGY PROJECT με την εκπόνηση πολυάριθμων φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρθηκε στην τάση που επικρατεί σε χώρες του εξωτερικού για τη χρήση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις και τις ενεργειακές κοινότητες. Σημείωσε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχουν οι κοινότητες στις επιχειρήσεις τόσο εμπορικά, όσο και περιβαλλοντικά. Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ανέφερε πως ο χαμηλός ρυθμός εκσυγχρονισμού των δικτύων και η επάρκειά τους αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τέλος, ο κ. Χασιώτης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερε ο Κλιματικός Νόμος από το Μάρτιο του 2023 και τις ενεργειακές κοινότητες. Σημείωσε πως όλο και περισσότεροι πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν ενεργά σε ενεργειακές κοινότητες, ενώ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας παραθέτοντας ως case study το παράδειγμα του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν C–Level στελέχη και εκπρόσωποι εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους  όπως τράπεζες, εταιρείες construction, manufacturing, food processing, Health&Safety, retail, consulting, communication, media, καθώς και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ