Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

 

Οι ελληνικές ΜΜΕ έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αλλαγή υποδείγματος της οικονομίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Όμως για να το καταφέρουν αυτό, όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE, Γιάννης Σπυρόπουλος, θα πρέπει να αναπτύξουν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική που θα οδηγεί τις προτεραιότητες και τις κινήσεις τους.

 

Αρωγός σε αυτήν τους την προσπάθεια είναι η OCTANE, η οποία μετά από 17 χρόνια πορείας στην αγορά έχει καθιερωθεί ως μια κορυφαία ελληνική εταιρεία Management Consulting και ως μια συμβουλευτική top-tier εταιρεία πρώτης επιλογής ανάμεσα στους C-level executives σε κλάδους-“κλειδιά” της οικονομίας.

 

Ο κ. Σπυρόπουλος εξηγεί ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες αυτής της στρατηγική αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η OCTANE σε αυτήν τη διαδρομή των ΜΜΕ, καθώς τη σημασία που έχει η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG για το μέλλον οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους.

-Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για την πορεία της OCTANE στην ελληνική αγορά;

 

Μετά από 17 χρόνια πορείας στην αγορά, εγώ και οι δύο άλλοι senior partners της OCTANE – o Γιώργος Παυλάτος και ο Δημήτρης Χριστακόπουλος – είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Octane είναι στρατηγικά τοποθετημένη ως μια κορυφαία ελληνική εταιρεία στον τομέα του Management Consulting και ως μια συμβουλευτική top-tier εταιρεία πρώτης επιλογής ανάμεσα στους C-level executives σε κλάδους-“κλειδιά” της οικονομίας όπως: Χρηματοοικονομικός κλάδος (Banking & Insurance) Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός, Υποδομές, Real Estate, Ενέργεια, Βιομηχανία, Retail, Μεταφορές, Δημόσιος Τομέας.

 

Στην OCTANE χτίζουμε μακρόπνοες σχέσεις εμπιστοσύνης και υψηλής αξίας με τους πελάτες μας, διατηρώντας στο ακέραιο τις εταιρικές αξίες που διαχρονικά μας ακολουθούν και οι οποίες είναι: η πελατοκεντρική φιλοσοφία, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, η υπευθυνότητα, η αξιοπιστία, η ακεραιότητα και η συνεργατικότητα.

 

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας, βιώσαμε πολλούς και διαφορετικούς κύκλους της οικονομίας και του επιχειρείν. Μεγαλώσαμε μέσα σε μια σειρά από κρίσεις, όπως η κατάρρευση της Lehman και των τραπεζών, οι εποχές των μνημονίων και των capital controls και η πανδημία. Μέσα σε αυτές τις κρίσεις αναπτυχθήκαμε χάρη στη διάθεσή μας να βάλουμε πλάτη για να στηρίξουμε τους πελάτες μας και να επενδύσουμε στην ποιότητα των υπηρεσιών και των εργαζομένων μας.

 

Το 2022, κεφαλαιοποιώντας την 16χρονη επιτυχημένη πορεία μας, ενισχύσαμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο με τη στρατηγική συνεργασία και συμμετοχή με ποσοστό 10% του LATSCO Family Office στο μετοχικό μας κεφάλαιο.

 

Σήμερα, η συνεχώς ανοδική πορεία των τελευταίων ετών μας δικαιώνει, αφού έχουμε καθιερωθεί στην αγορά μας ως ένας διαχρονικός, αξιόπιστος συνεργάτης, τόσο των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, όσο και των Διοικήσεων Υπουργείων και Οργανισμών, υποστηρίζοντάς τους στον καθορισμό στρατηγικών προτεραιοτήτων, στην αναδιοργάνωση και τον ανασχεδιασμό της οργάνωσης και των διαδικασιών τους και στην υλοποίηση των παραπάνω.

 

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να ξεπεράσουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης;

 

Στην OCTANE συνηθίζουμε να λέμε ότι μεταβαίνουμε από μια δεκαετία γενικευμένης ευμάρειας στις αρχές του 2000 και μια δεκαετία γενικής μιζέριας το 2010 και πλέον είμαστε σε μια “Δαρβινική” δεκαετία, όπου οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί θα επιβιώσουν.

 

Είναι γεγονός ότι το αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός δημιουργεί διαρκώς νέες προκλήσεις για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, ο συνδυασμός των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων και η ενίσχυση του οικονομικού περιβάλλοντος δημιουργούν -καταρχάς – ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την οικονομία της χώρας και την ανάδειξή της σε σημαντική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Οι Ελληνικές ΜΜΕ έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αλλαγή υποδείγματος της οικονομίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με την καλή πορεία των οικονομικών δεικτών, τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, την έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και τη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, οι ΜΜΕ θα πρέπει να αναπτύξουν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική που θα οδηγεί τις προτεραιότητες και τις κινήσεις τους. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να συνδυάζει τα παρακάτω:

 

– Φιλοδοξία – να μην συμβιβάζεται με το παρελθόν αλλά να οδηγεί την επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο.

 

– Εξωστρέφεια – να έχει ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πλάνο ανταγωνιστικής τοποθέτησης εκτός των Ελληνικών συνόρων.

 

– Ευελιξία – να είναι προσαρμοστικό στις συνεχείς και γρήγορες αλλαγές του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος

 

– Καλή Διακυβέρνηση – να διασφαλίζει την εφαρμογή των εσωτερικών διαδικασιών και των δομών που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην διακυβέρνηση και τη διαφάνεια της εταιρείας.

 

– Καθαρότητα Στόχευσης – να διαμορφώνει μια ξεκάθαρη και στοχευμένη “ιστορία ανάπτυξης” που να ορίζει συγκεκριμένες προτεραιότητες, υπευθυνότητες, πρωτοβουλίες, στόχους και ορόσημα που θα στοιχίζουν και θα δίνουν ρυθμό στις δράσεις της εταιρείας και των στελεχών της.

 

-Ποιος είναι ο ρόλος της OCTANE σε αυτήν τη διαδρομή;

 

Στην OCTANE γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων ανά κλάδο και είμαστε δίπλα τους προκειμένου να εκπονήσουμε από κοινού τη στρατηγική και το αναπτυξιακό μοντέλο που τους ταιριάζει, και να βοηθήσουμε στην υλοποίησή του.

 

Για να είμαστε πραγματικοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι των πελατών μας, αφιερώνουμε πολύ χρόνο των πιο senior στελεχών μας σε όλα μας τα έργα, καλλιεργώντας μακρόπνοες σχέσεις εμπιστοσύνης και υψηλής αξίας.

 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βελτίωση των συμβούλων και των υπηρεσιών μας, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί και να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά κάθε ανάγκη τους. Η ομάδα μας συνεχώς μεγαλώνει και αποτελείται από εξαιρετικά στελέχη που εκπαιδεύονται στο να χτίζουν διαύλους καλής συνεργασίας, έχοντας ως βασικά θεμέλια την αμοιβαία και ουσιαστική εμπιστοσύνη, την ευελιξία και την επικέντρωση σε πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις που θα φέρουν την επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο και θα την ενδυναμώσουν ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που έρχονται.

 

Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτή την εξαιρετική ομάδα συμβούλων, και που η OCTANE πρόσφατα βραβεύθηκε ως Best Workplace™ από τον οργανισμό Great Place to Work® Hellas.

 

-Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

 

Η εφαρμογή των αρχών και πρακτικών ESG και βιωσιμότητας έχει γίνει ζωτικής σημασίας για κάθε εταιρεία, ανεξάρτητα του μεγέθους και του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος. Το πλαίσιο εφαρμογής ESG απαιτεί την παροχή δομημένων και ολοκληρωμένων πληροφοριών και δεικτών μέτρησης που τεκμηριώνουν τη δέσμευση κάθε εταιρείας σε υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές, και τη συστηματική υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με μια εταιρεία – επενδυτές, πιστωτές, πελάτες, εργαζόμενοι, προμηθευτές – εξετάζουν όλο και περισσότερο τους παράγοντες ESG όταν λαμβάνουν αποφάσεις. Αλλά και για την ίδια τη διοίκηση, ένα συστηματικό πλαίσιο ESG δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσει και να βελτιώσει συστηματικά την απόδοση βιωσιμότητας μίας εταιρείας και να προβλέψει και να διαχειριστεί πιθανούς κινδύνους και ευκαιρίες. Η στρατηγική ESG πλέον καθίσταται αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής κάθε εταιρείας.

 

Στην OCTANE έχουμε αναπτύξει μια ξεκάθαρη και απλή μεθοδολογία για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στη συμμόρφωση με τις αρχές ESG και στη μέτρηση και τη συστηματική βελτίωση των σχετικών δεικτών.

 

* Ο Γιάννης Σπυρόπουλος είναι μέλος του CEO Clubs Greece

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ