SYMPRAXIS: Όταν στις δασικές πυρκαγιές στην Αττική, απειλούμενο είδος είναι πλέον ο άνθρωπος, η Sympraxis δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις πρόληψης, προστασίας και αναδάσωσης

 

Βιώνοντας μια ακόμα καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε τα δάση της Βορειοανατολικής Αττικής και το πολύπαθο Πεντελικό Όρος και η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε δασικές εκτάσεις, σπίτια, ζώα, τραυματισμούς, ανθρώπινες ζωές, αντιμετωπίσαμε παράλληλα κάτι πρωτόγνωρο: απειλούμενο δεν είναι, πλέον, μόνο το οικοσύστημα, απειλούμενο είδος είναι ο άνθρωπος. Καθώς η σκέψη μας είναι κοντά στους ανθρώπους που επλήγησαν με οποιοδήποτε τρόπο από την ορμή της φωτιάς, για εμάς στη Sympraxis ανάσα ελπίδας αποτελεί το γεγονός, ότι οι εκτάσεις με τα χιλιάδες δέντρα που φυτεύτηκαν από τους εταιρικούς συνεργάτες και με την υποστήριξη μας στην ίδια περιοχή της Πεντέλης, παρέμειναν ανέπαφα.

 

Τα στοιχεία που στάθηκαν σωτήρια, ήταν η γειτνίαση με τη λίμνη Μαραθώνα που λειτούργησε ως ανάχωμα για τη φωτιά, τα ασταμάτητα ποτίσματα κατά τη θερινή περίοδο για να διατηρείται σχετικά υγρό το έδαφος, οι περιπολίες των έμπειρων συνεργατών μας στο πεδίο και η συνεχής και με αυταπάρνηση υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ’ όλες τις κρίσιμες ώρες.

 

Μπροστά σε μια σχεδόν καθολική ανομβρία των προηγούμενων μηνών, τα δασικά οικοσυστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν την αμείλικτη ξηρασία και  δεν χρειάζεται καν σπίθα για να αφεθεί το δάσος, στο έλεος της πυρκαγιάς. Οι δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αποκτούν τεράστια ισχύ τροφοδοτούμενοι από τη φωτιά,  επεκτείνουν και πολλαπλασιάζουν αστραπιαία τα μέτωπα. Οι θερμοκρασίες είναι πλέον μόνιμα ακραίες καθώς για άλλη μια χρονιά καταγράφεται το θερμότερο ιστορικά έτος.

 

Οι δασικές πυρκαγιές κατεβαίνουν από τα βουνά της Αττικής, την Πεντέλη, την Πάρνηθα, τον Υμηττό τα Γεράνεια όρη και εισχωρούν στον αστικό ιστό καίγοντας κομμάτια της πόλης στο πέρασμά τους. Τα φαινόμενα που συνδέονται με την απειλή για την ανθρώπινη ζωή δεν έχουν τέλος, καθώς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές έπονται οι μεγάλες πλημμύρες με απρόβλεπτες διαστάσεις στην επικινδυνότητα για την ανθρώπινη ζωή.

 

Οι δασικές φωτιές δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται, να αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να καταστρέφουν, μέχρι όλοι μας να κινητοποιηθούμε κατά των γενεσιουργών αιτιών της κλιματικής αλλαγής, δομώντας διαφορετικά τις ζωές μας και τις κοινωνίες μας.  Η προσαρμογή στις δυσοίωνες συνθήκες που φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση, αποτελεί πλέον νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ελλάδα, τις Μεσογειακές χώρες, τον πλανήτη.

 

Η Sympraxis δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις πρόληψης, προστασίας και αναδάσωσης, υλοποιώντας νέες δράσεις με νέους εταιρικούς συνεργάτες και μεριμνώντας τις υπάρχουσες αναδασώσεις της με τη συνεχή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών. Συνεχίζουμε και σας καλούμε να μας υποστηρίξετε στις προσπάθειες αναδάσωσης, αξιολογώντας τα αποτελέσματα με τη δέσμευσή μας, ότι τουλάχιστον το 75% των νέων δέντρων που θα φυτευτούν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

 

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ