ALPHA BANK: Διπλή διάκριση Εταιρικής Υπευθυνότητας στα “Bravo Sustainability Awards 2022”

Η Τράπεζα βραβεύθηκε για τα Προγράμματα «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον» και «Οι φθορές που πληγώνουν»

Δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η Alpha Bank στα “Bravo Sustainability Awards 2022”, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης “Bravo Sustainability Week 2022”, που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation.

Οι πρωτοβουλίες που βραβεύθηκαν είναι το Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον», στον πυλώνα «Περιβάλλον: Ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές», και το Πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», στον πυλώνα «Κοινωνία: Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα». Τα προγράμματα της Alpha Bank διακρίθηκαν ανάμεσα σε 310 υποψήφιες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ψηφίστηκαν από τις επιστημονικές επιτροπές του Θεσμού, καθώς και από περισσότερους από 16.000 πολίτες.

Μαζί, για το περιβάλλον, με δράσεις προστιθέμενης αξίας για όλους

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank βραβεύθηκε για το Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο το περιβάλλον», μια δέσμη δράσεων ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές, με στόχο την άμεση στήριξη τοπικών κοινωνιών και πολυάριθμων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς ή άλλα έκτακτα γεγονότα, φροντίζοντας, παράλληλα, και για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Οι δράσεις του Προγράμματος περιλαμβάνουν:

• • Την άμεση ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές και τη δωρεά ειδών πρώτης ανάγκης,

• • Την υποστήριξη φορέων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων και φυσικών καταστροφών,

• • Τη στήριξη της εκπαίδευσης επιστημόνων πάνω στη διαχείριση περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων, και

• • Την ενίσχυση για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και την προστασία της βιοποικιλότητας

Υπενθυμίζεται ότι, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η Τράπεζα ανταποκρίθηκε υποστηρίζοντας το έργο και τον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών, δωρίζοντας πυροσβεστικά οχήματα σε έξι Συλλόγους Εθελοντών Πυροσβεστών στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα, ενώ στήριξε οικονομικά και άλλους δύο Συλλόγους. Επίσης, ενίσχυσε, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με είδη πρώτης ανάγκης, τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική.

Στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση του οικοσυστήματος και στην προστασία της βιοποικιλότητας, η Alpha Bank κινητοποίησε τους Πελάτες της προκειμένου να συμβάλουν μαζί στην αποκατάσταση του δάσους του Αρωνά στην Κατερίνη, σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό Reforest’Action και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα, το 2021 εισήγαγε στην ελληνική αγορά την έννοια των Επενδύσεων με Περιβαλλοντικό Αντίκτυπο (Impact Investments). Με την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός ενός επενδυτικού προϊόντος με στοχευμένες δράσεις δενδροφύτευσης, με αποτέλεσμα μέσα στο 2021 να χρηματοδοτηθεί η φύτευση 17.379 δέντρων, ενώ συνολικά, για την περίοδο 2021-2026, προγραμματίζεται να φυτευτούν 30.000 δέντρα.

Τέλος, η Τράπεζα, θέλοντας να συνεισφέρει και στη διαμόρφωση μίας καταρτισμένης κοινότητας επιστημόνων που θα μπορέσουν να συνδράμουν στην πρόληψη και στην αποτροπή νέων καταστροφών, λειτουργώντας ως φορείς ενημέρωσης των Πολιτών και της Πολιτείας, ενισχύει τα τελευταία πέντε χρόνια το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχειρίσεως Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω παροχής υποτροφιών και κάλυψης λειτουργικών εξόδων.

 Ο κ. Γιώργος Τερζής, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Τράπεζας, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο, δήλωσε: «Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αρκείται στην άδεια λειτουργίας από την Πολιτεία, εάν, την ίδια στιγμή, δεν έχει εξασφαλίσει την αποδοχή του κοινωνικού συνόλου ότι τηρεί τα υψηλότερα ηθικά standards ως προς τη λειτουργία της και, παράλληλα, στέκεται ενεργά στο πλευρό της κοινότητας. Αυτή η “κοινωνική άδεια” δεν μπορεί να απονεμηθεί από την ίδια την επιχείρηση στον εαυτό της. Απαιτεί την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση από το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Η τιμητική αυτή διάκριση για το Πρόγραμμα “Μαζί, με στόχο το περιβάλλον” κάνει ακριβώς αυτό: αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειές μας να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο και έναυσμα να συνεχίζουμε απρόσκοπτα την κοινωνική και περιβαλλοντική μας προσφορά».

Προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά – προστατεύουμε και το μέλλον μας

Η Τράπεζα έλαβε, επίσης, διάκριση για το Πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», που πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του Δήμου Αθηναίων, από το 2013. Η Alpha Bank, με γνώμονα την προσφορά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, καθώς και τη διάσωση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος, σχεδίασε το Πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», με στόχο την αποκατάσταση και συντήρηση γλυπτών και μνημείων που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους μεγάλων πόλεων της χώρας και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται με την επιμέλεια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Τράπεζας και έχει ως σκοπό την επίλυση, όσον το δυνατόν πιο μακροπρόθεσμα και με το βέλτιστο ποιοτικά αποτέλεσμα, ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος στον χώρο του πολιτισμού, αλλά και της αστικής καθημερινότητας. Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη συντήρηση αδριάντων και προτομών ηρώων του 1821, καλώντας τους Αθηναίους, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης να τα ανακαλύψουν και να θυμηθούν ξανά τις ιστορίες των ηρώων μας.

Η κα Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας, δήλωσε για το Πρόγραμμα: «Η Τράπεζα έχει αναλάβει τον ρόλο του “θεματοφύλακα” για τα ελληνικά μνημεία που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει την κοινωνική προσφορά, τη βιωσιμότητα και την αστική ανθεκτικότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, καθώς και στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κοινή μας προσπάθεια με τον Δήμο Αθηναίων για τη στήριξη του πολιτισμού της καθημερινότητας, αναγνωρίζεται από ένα θεσμό όπως τα Bravo Sustainability Awards, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως η προστασία του πολιτισμού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αειφόρου ανάπτυξης μιας κοινωνίας».

Κάθε χρόνο ο θεσμός των βραβείων Bravo ανοίγει έναν κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας.


Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ