BOUSSIAS: Πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 12/12/23 με πολύ μεγάλη επιτυχία το 2οConstruction Project Management Conference που διοργάνωσε η BOUSSIAS Events.

Πάνω από 220 στελέχη της Κατασκευαστικού Κλάδου κάθε κλίμακας, κυρίως των Ανωτέρων Τάξεων έδωσαν το παρόν στο Wyndham Athens Grand στο, από ό,τι εξελίχθηκε, hub των Ελληνικών Κατασκευών. Υψηλόβαθμα στελέχη από τις Κατασκευαστικές Εταιρείες Ανωτέρων Τάξεων, Developers, ΑΕΕΑΠ, Σύμβουλοι, Μελετητές, Μηχανικοί κάθε ειδικότητας και παλιοί συνάδελφοι του κλάδου συναντήθηκαν, συζήτησαν, έκαναν αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και κυρίως: έγινε η εξαγωγή μιας σειράς προτάσεων που συζητήθηκαν στο Πάνελ για την Ψηφιακή Μετάβαση των Κατασκευών, έπειτα από την Keynote Ομιλία της Stacy Sinclair, FIDIC Chair of Digital Transformation Committee.

Εκεί, ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΣΒΥΚ, κος Ανδρέας Γερακάκης, ο κος Μάνος Βράιλας, Γενικός Γραμματέας των ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ και Μέλος του ΔΣ του ΕΣΒΥΚ, σημείωσαν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος αποτίμησης των συντελεστών παραγωγής, τιμολόγησης των τεχνικών έργων και τεκμηρίωσης της δαπάνης κατασκευής τους, σε συνδυασμό με ένα πλήρες σύστημα σύγχρονων και εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΤΕ κος Ι. Κράβαρης τόνισε την κρισιμότητα τριών συνιστωσών: «Διαμόρφωση νέων αναλύσεων άρθρων εργασιών με τα επικαιροποιημένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά να ενσωματώνονται σε αυτές, διαφάνεια σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος και οργάνωση τιμοληψίας των τιμών των συντελεστών παραγωγής στα τεχνικά έργα και ιδίως των υλικών». Εκπροσωπώντας τον ΣΕΓΜ ο κος Παναγής Τονιόλος, μέλος των ΔΣ του ΕΣΒΥΚ και του ΣΕΓΜ, τόνισε την ανάγκη ψηφιακής μετάβασης του κατασκευαστικού κλάδου, η οποία θα πρέπει σταδιακά να κατακτά τη θέση της και στην ελληνική πραγματικότητα παραγωγής των τεχνικών έργων, ενώ επεσήμανε ότι αυτή η διαδικασία οφείλει να είναι σταδιακή, σύμφωνα με τη στόχευση που θα πρέπει να τεθεί και όχι ένα άλμα που δεν θα έχει συνέχεια.

Κατά τη συζήτηση του 2ου στρογγυλού τραπεζιού, το οποίο συντόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος και συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία.

Ο κος Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Δ/ντης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην ΑΚΤΩΡ, τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα Εθνικό Συμβόλαιο για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων: υπάρχει ανάγκη για μία μεγάλη, εθνική συνεννόηση μεταξύ της πολιτείας και του τεχνικού κόσμου ώστε να υλοποιηθούν εγκαίρως εκείνα τα μεγάλα έργα, που πραγματικά χρειάζεται η χώρα.

Ο κος Αντώνης Μιτζάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος στον Όμιλο ΑΒΑΞ, επεσήμανε ότι «στον Όμιλο ΆΒΑΞ είμαστε σταθερά κοινωνοί της θέσης ότι τα έργα πρέπει να τελειώνουν στην ώρα τους, και είναι πρώτα από όλα συμφέρον του εργολάβου να συμβαίνει αυτό. Είναι επίσης πάγια θέση μας ότι ο σωστός προσδιορισμός του κόστους ενός έργου με ανοιχτό και δίκαιο τρόπο είναι η ενδεδειγμένη λύση ωρίμανσης των ιδιωτικών έργων. Έτσι, το ECI είναι κάτι το οποίο έχουμε προτείνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε πελάτες μας».

Ο κος Αντώνης Παπαντωνίου, Εντεταλμένος Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής στην ΜΕΤΚΑ, τόνισε ότι «προφανώς απαιτείται πολύ καλός προγραμματισμός και σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί αυτός ο όγκος έργων που οφείλουμε ως χώρα να παράξουμε. Μία λύση θα ήταν περισσότερα έργα να κατασκευάζονται με το σύστημα μελέτη / κατασκευή υπό δύο προϋποθέσεις: να υπάρχουν πολύ καλές προμελέτες και διαφανής διαδικασία ανάθεσης. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις διασφαλίζονται η μελέτη/κατασκευή, καθώς και κάθε άλλο σύστημα που επιτρέπει την νωρίτερη συμμετοχή / ενεργοποίηση του κατασκευαστή κατά το στάδιο προετοιμασίας των μελετών του έργου, επιτυγχάνει το value engineering που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη η χώρα».

Η κα Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, αναφέρθηκε στην «κομβική διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με ολιστική προσέγγιση για όλα τα έργα και με τη συμμετοχή όλων των φορέων, καθώς και στο ζήτημα της έλλειψης του απαιτούμενου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού».

Ο κος Γεώργιος Συριανός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, Πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΒΥΚ περιέγραψε τους τρόπους που θα επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων πηγών χρηματοδότησης. Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε : «Πρώτον, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την ανάγκη αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με την παράταση του χρόνου εφαρμογής του την οποία ζητούν και άλλες χώρες. Και δεύτερον, για την ανάγκη τροποποίησης των προβλέψεων που υπήρξαν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ώστε τα μεγάλα ποσά που καταβάλλονται κατά την ανάληψη έργου Παραχώρησης (upfront fee), να διατίθενται για την εκτέλεση έργων μέσω Ταμείου που θα ιδρυθεί και όχι για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους». Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάγκη προώθησης των Πρότυπων Προτάσεων, με την αξιολόγηση της πρώτης κατατεθείσας και την διαμόρφωση συνθηκών περαιτέρω εφαρμογής του θεσμού σε περιοχές ειδικότερα όπως η Αττική με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, και με οικονομικά προβλήματα, τα οποία σε δέκα χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα είναι ανυπέρβλητα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίσθηκε η ανάγκη εθνικού σχεδιασμού των έργων υποδομών με τη σύμπραξη όλων (Κυβέρνησης, μελετητών, κατασκευαστών κλπ.), άμεσης επανεξέτασης των προγραμμάτων έργων, ωρίμανσης της ψηφιακής μετάβασης των κατασκευών, υιοθέτησης διεθνών καλών πρακτικών στα συστήματα δημοπράτησης των έργων, αξιοποίησης όλων των δυνατών χρηματοδοτικών πόρων και ενεργοποίησης των πρότυπων προτάσεων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση στο θέμα του κ. Κων/νου Αγραπιδά – Γενικός Διευθυντής Εργασίας, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσιάζοντας τη πλατφόρμα Rebrain Greece

Ο κ. Γιάννης Οικονομίδης, Executive Advisor ΤΕΡΝΑ ΑΕ, παρουσίασε τα πρότυπα και την ανάγκη ποιοτικής παρακολούθησης και απόδοσης έργων κατασκευών, κάτι που τόνισε και ο κ. Νίκος Βαλατσός από το PMI Greek Chapter με το σχήμα πιστοποίησης PMP® Certification – Construction Professional in Built Environment Projects (PMI-CP) και ενίσχυσε με τη παρουσία του ο κ. Ανδρέας Στυλιανού από την AGT Engineering and Services μιλώντας για τις τεχνολογικές προκλήσεις στο CPM.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν σε ομιλίες, κορυφαία δείγματα διαχείρισης έργων κατασκευής από την Ελλάδα και της Κύπρο από σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς. Ο κ. Γρηγόρης Πενέλης – Penelis Consulting Engineers SA παρουσίασε τις καινοτόμες προσεγγίσεις διαχείρισης έργου στην ανακαίνιση της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ο καθηγητής  Ι.Π. Παντουβάκης μίλησε για την ανάγκη της Βιώσιμης Διαχείρισης Έργου Κατασκευής, με τη διαχείριση ολόκληρου του κύκλου ζωής της υποδομής, και το πρότυπο της ΕΕ ΡΜsquare που πρόκειται να το δούμε να εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ, ο κ. Στέργιος Κόκκορης – GDM Assets μίλησε για Value – Engineering & Cost plus incentive contract, o κ. Γιάννης Περικλέους A. J. Pericleous LLC μίλησε για τα διαφορετικά επίπεδα ΒΙΜ που εφαρμόστηκαν στους ουρανοξύστες στη Κύπρο όπου διαπρέπει η μηχανική στη χώρα στο είδος αυτό, με τέσσερα έργα: Trilogy, ΟΝΕ, Infinity Towers και τους δίδυμους Πύργους στην Αγία Νάπα, ενώ ένα άλλο εμβληματικό έργο της Ελλάδας, το Μετρό Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σε μια ολοκληρωμένη ομιλία από τον Σχεδιασμό ως τη Κατασκευή και τη μετακατασκευή από τον κ. Θωμά Αμαργιανό – BETAPLAN.

Για εργαλεία CPM μίλησαν οι κύριοι Θεόδωρος Ιακωβίδης – LAMDA Development και Θόδωρος Χατζηδάκης – VECTOR σε δύο σημαντικές ομιλίες για δύο διαφορετικούς τύπους διαχείρισης έργων κατασκευής, το ECI και το EPCM αντίστοιχα, ενώ ο κ. Σπύρος Τρίκης μίλησε για τα έργα συντήρησης των υποδομών. Τέλος, η κα Arathy Ramesan, ανέλυσε στο Workshop του Συνεδρίου το FIDIC Rainbow Suite.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ