ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ: Ενισχύεται με νέα φωτοβολταϊκά

Τέσσερις νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 251 MW εξασφάλισε η ΔΕΗ στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΕ, υπό το νέο σχήμα στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 34 έργα (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκοί σταθμοί) συνολικής ισχύος 944,5 MW, εκ των οποίων τιμή αποζημίωσης εξασφάλισαν έργα συνολικής ισχύος 538 MW. Η μεσοσταθμική τιμή για τα φωτοβολταϊκά κυμάνθηκε στα 47,98 ευρώ/MWh και στα αιολικά στα 57,66 ευρώ/MWh. Για τα φωτοβολταϊκά η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τα αιολικά στα 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς τις τιμές στις οποίες «κλείδωσαν» οι επενδύσεις των αιολικών και φωτοβολταϊκών, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τις τιμές στις οποίες θα συμφωνηθούν τα διμερή συμβόλαια (corporate PPAs) στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει το 1,5 GW έως το 2023 και τα 5 GW σε βάθος πενταετίας.

Εξασφάλισε 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 251 MW στον διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Η εταιρεία η οποία σήμερα λειτουργεί έργα συνολικής ισχύος 250 MW, αναπτύσσει με γρήγορους ρυθμούς το χαρτοφυλάκιό της και ήδη αυτή την περίοδο κατασκευάζει έργα συνολικής ισχύος 360 MW που θα υπερδιπλασιάσουν την εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εντός του έτους. Την ίδια στιγμή, προωθούνται και τα πρώτα κοινά έργα με τη γερμανική RWE, ενώ μόλις πρόσφατα εξαγόρασε και το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra.

«Ο όμιλος ΔΕΗ ορίζει και οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, υλοποιώντας με ταχύτατους ρυθμούς την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ. Η επίσπευση αυτής της μετάβασης είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος για την υπέρβαση της υπάρχουσας κρίσης και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος.

Πέραν της ΔΕΗ, σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών, συνολικά περί τα 80 μεγαβάτ, κατάφερε να εξασφαλίσει η EDF Hellas, και μεταξύ άλλων δύο αιολικά πάρκα η CNI και ένα η Intrakat.

Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό νέων έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν για τη χώρα μας το 2021. Η Ε.Ε. έδωσε το πράσινο φως για το καθεστώς ενισχύσεων ύψους 2,27 δισ. ευρώ με στόχο τη στήριξη περίπου 4,2 GW εγκατεστημένης ισχύος. Το καθεστώς είναι ανοικτό έως το 2025 και η ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί για μέγιστο χρονικό διάστημα 20 ετών.

Φέτος και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ είχαμε έκρηξη επενδύσεων ΑΠΕ. Τα νέα έργα αναμένεται να ανέλθουν σε 2.500 MW από 1.500 MW πέρυσι και 1.000 MW το 2020.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ