ΔΕΗ: Ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για 24 ώρες μέσω του GreenPass

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, πάνω από 190 χώρες και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Ο θεσμός καθιερώθηκε το 1970 στην Αμερική με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανάδυση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν επίσημα τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ευρύτερης στροφής της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετέχει και αυτή στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ηλεκτροδοτώντας για 2η συνεχόμενη χρονιά 4.400.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές, μέσω της δωρεάν διάθεσης της υπηρεσίας GreenPass. Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, η ΔΕΗ εγγυάται πως για την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί εκείνη τη μέρα, θα δεσμεύσει ισόποση ενέργεια από πιστοποιημένες ΑΠΕ. Μια ολόκληρη μέρα με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, κυματική, βιομάζα, γεωθερμική) σημαίνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 16.000 τόνους!

Με δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή και χρήση ενέργειας ευθύνονται για το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η αποανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και η μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Επιπλέον, οι ΑΠΕ αντιμετωπίζονται όχι μόνο ως μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, αλλά και ως μονόδρομος για την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία των χωρών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο μερίδιο ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα έχουν τις χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του International Renewable Energy Agency (IRENA), μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ως η φθηνότερη πηγή ενέργειας στον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο στόχος είναι αυτές οι πηγές να συμβάλλουν με το 36% στην κατανάλωση -κι όχι μόνο παραγωγή- ενέργειας έως το 2030.

Με αυτήν τη μεγάλης κλίμακας ενέργεια, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τον ηγετικό της ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και δηλώνει τη δέσμευσή της για υλοποίηση δράσεων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο:

  • • Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 9 GW (εξαιρούνται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) σε λιγότερο από 2,5 χρόνια
  • • Ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028
  • • Άμεση τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα, που θα αυξηθούν σε 10.000 μεσοπρόθεσμα
  • • Υλοποίηση επενδύσεων για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας
  • • Συνέχιση εκτεταμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης εδαφών

Ήδη το 2021, η ΔΕΗ μείωσε τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, σε σχέση με το 2019, αύξησε κατά 88% τους σταθμούς ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο Δίκτυο, σε σχέση με το 2020, ενώ το 93% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε προήλθε από μονάδες με πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Πηγή άρθρου και εικόνας: fortunegreece.com

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ