INTERAMERICAN: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί μία πολύ σημαντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με σειρά εκδηλώσεων. Φέτος, η Εβδομάδα έχει ως θέμα «Μένουμε υγιείς και ασφαλείς μέσω βιώσιμων τρόπων μετακίνησης».

Η αυξανόμενη Κινητικότητα στα αστικά κέντρα έχει διαμορφώσει μη βιώσιμες συνθήκες, φέρνοντας στην καθημερινότητα πλήθος αρνητικών επιπτώσεων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα οδικά ατυχήματα και η γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. H INTERAMERICAN και η Anytime, η πρώτη direct ασφάλεια στην Ελλάδα, συνεχίζουν την κοινή προσπάθεια και συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάδειξη των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό, με απώτερο σκοπό βελτίωσης τεσσάρων σημείων:
  • της αποδοτικότητας της κυκλοφορίας
  • της ποιότητας της ατμόσφαιρας
  • της δημόσιας υγείας που επηρεάζεται άμεσα
  • της οδικής ασφάλειας και της αποτροπής ατυχημάτων.
Οι κοινές δράσεις για την προώθηση των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης περιλαμβάνουν τη σε βάθος ανάλυση των τάσεων Κινητικότητας στις πόλεις της Ελλάδας και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη αλλαγής των συνηθειών Κινητικότητας και τα πολλαπλά ατομικά και συλλογικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αφορούν στους τρεις ακόλουθους βασικούς πυλώνες:

Α. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο κυκλοφοριακός θόρυβος προκαλούν δυσφορία και υπονομεύουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις, ενώ επιφέρουν ένα επιπλέον κοινωνικό κόστος σε χρόνο και ενέργεια που, ανεξαρτήτως από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, οδηγεί επίσης σε απώλεια της οικονομικής παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον τομέα των μεταφορών και το 70% λοιπών ατμοσφαιρικών ρύπων οφείλονται στην αστική κινητικότητα. Βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 μέσω της προώθησης καθαρών οχημάτων και εναλλακτικών καυσίμων (European Green Deal).

Β. Η μη-μηχανοκίνητη μετακίνηση (περπάτημα, ποδήλατο) θεωρείται σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής του αστικού πληθυσμού. Έχει διαπιστωθεί ότι η μετακίνηση με ποδήλατο για μια ώρα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 18%, ενώ η προσθήκη επιπλέον μισής ώρας στην καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 28% (Andersen et al., 2000). Επίσης, η χρήση ενεργητικών μέσων μεταφοράς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και βελτιώνει την πνευματική υγεία. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που επιλέγουν να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο για τη μετακίνησή τους παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος, και άλλα θέματα ψυχικής υγείας.

Γ. Στο πλαίσιο επίτευξης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δίνεται έμφαση στην οδική ασφάλεια έναντι της ταχύτητας και αναπτύσσεται ένα οδικό περιβάλλον που «συγχωρεί» και προστατεύει τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην Ελλάδα κατά το 2019 καταγράφηκαν 688 θάνατοι σε οδικά ατυχήματα εκ των οποίων 470 αφορούσαν σε οδηγούς, 73 σε επιβαίνοντες και 145 σε πεζούς. Περισσότερα του 80% των οδικών ατυχημάτων και οι μισοί νεκροί σε αυτά καταγράφηκαν εντός κατοικημένων περιοχών.

INTERAMERICAN και η Anytime ανοίγουν δρόμους στην ποιοτική μετακίνηση

H INTERAMERICAN και η Anytime, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ, υποστηρίζουν συστηματικά τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα που στοχεύει, μέσω των κατάλληλων πολιτικών, στην αλλαγή των συνηθειών των μετακινούμενων, όπου οι μετακινήσεις με Ι.Χ. δίνουν τη θέση τους σε περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, μέσα από καλές οδικές συνήθειες, όπως το περπάτημα, η χρήση ποδηλάτου και οχημάτων μικροκινητικότητας (e-scooters), η χρήση δημοσίων συγκοινωνιών και υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτων και συνεπιβατισμού («ride sharing, ride hailing»).

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παράλληλα, στο επίπεδο των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών INTERAMERICAN και η Anytime διαθέτουν έξυπνα, πρωτοποριακά ασφαλιστικά προγράμματα με «κλειδί» ψηφιακές εφαρμογές για καλύτερη οδική συμπεριφορά και χρήση οχημάτων, που βελτιώνουν την Κινητικότητα. Ασφαλιστικά, διατίθενται τα προγράμματα Smart Drive για έλεγχο ασφαλούς οδήγησης και Short Drive για μείωση των χιλιομέτρων στη μετακίνηση, ενώ ένα πλέγμα υπηρεσιών από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την Οδική Βοήθεια της εταιρείας, συνθέτουν ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα υπηρεσιών γύρω από την ποιοτική μετακίνηση και την εξυπηρέτηση των πελατών.

Όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, είναι χαρακτηριστικό ότι στα social media της Αnytime δημοσιεύονται τακτικά επίκαιρα άρθρα σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις στην Κινητικότητα, αλλά και με την υιοθέτηση μιας πιο υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς. Περιλαμβάνονται στοιχεία και δεδομένα από έρευνες, διπλωματικές εργασίες και συνέδρια της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ. Έχουν δημοσιευθεί συνολικά 55 άρθρα και από τα τελευταία, είχαν μεγάλη απήχηση θέματα για τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και την ηλεκτροκίνηση, όπως: «Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αλλάζουν τον τρόπο που μετακινούμαστε», «Οχήματα ΕΠΗΟ, ένας μοναδικός τρόπος μετακίνησης στην πόλη», «Λεωφορεία που τραγουδούν και ομορφαίνουν τις πόλεις» κ.ά.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter 
 
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ