QUEST: Ο Όμιλος Quest έσπασε το φράγμα πωλήσεων του 1 δισ. ευρώ το 2022.

Την ισχυρή, εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου Quest επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, όπως τα παρουσίασαν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών οι κ.κ. Απόστολος Γεωργαντζής (Δ/νων Σύμβουλος), Μάρκος Μπιτσάκος (Αναπληρωτής Δ/νων σύμβουλος CFO), Αλέξανδρος Ρούστας (IR).

Oι πωλήσεις, σε ενοποιημένη βάση, διαμορφώθηκαν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ το EBITDA ανήλθε σε €72 εκ., τα κέρδη προ φόρων σε €55 εκ. και τα κέρδη μετά τους φόρους σε €42 εκ.

Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), ο Όμιλος πέτυχε αύξηση 12,7% στις πωλήσεις, 12,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 6,6% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και ελαφρά υποχώρηση 2,2% στα κέρδη μετά φόρων (ΕΑΤ).

Ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Απόστολος Γεωργαντζής, αφού τόνισε ότι τα δύσκολα πέρασαν, παρέθεσε τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

“Πιάσαμε έναν στόχο, ο τζίρος ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχοντας καλή πορεία με ανάπτυξη έχουμε ανταμείψει τους μετόχους μας με εντυπωσιακά μερίσματα τα τελευταία 5 χρόνια. Παρουσιάζουμε ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδας, με παρουσία σε 30 χώρες. Το 1/4 πωλήσεων, περίπου 250 εκατ., προέρχονται από το εξωτερικό.

Δίνουμε έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο διπλασιάσαμε και μετράμε 2.600 ανθρώπους με διακρίσεις στο κομμάτι αξιολόγησης, της ποιότητας εργαζόμενων και του περιβάλλοντος εργασίας. Έχουμε κάνει πολλά βήματα στο ESG και για το περιβάλλον, λαμβάνοντας διακρίσεις από διεθνείς Οίκους”, τόνισε: ΤΟ 1/4 ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Όσον αφορά στο μοντέλο λειτουργίας, ο κ. Γεωργαντζής τόνισε ότι “η στρατηγική είναι να έχουμε πλειοψηφίες στις δραστηριότητες που συμμετέχουμε και να είμαστε ενεργοί στο μάνατζμεντ υπηρεσιών. Βασικοί πυλώνες επιτυχίας είναι οι Αρχές, οι άνθρωποι μας, η εργατικότητα, το professional excellence και η τεχνολογία/innovation.

Ο αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος Μάρκος Μπιτσάκος απαρίθμησε τα όσα απρόβλεπτα γεγονότα χαρακτήρισαν την τελευταία δεκαετία, όπως η κρίση χρέους, τα capital controls, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των επιτοκίων, τον πόλεμο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες προσκλήσεις.

Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΥΠΕΡ-ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑ.

“Παρά τις δυσκολίες στην τελευταία 5ετία διπλασιάσαμε τις πωλήσεις, ξεπεράσαμε το 1 δισ. Τα κέρδη προ φόρων/αποσβέσεων διπλασιάστηκαν. Οι μέτοχοι ανταμείφθηκαν με μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου τα οποία ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη QUEST Συμμετοχών υπερ-πενταπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑ. Ορόσημο ενοποιημένων πωλήσεων αποτέλεσε το 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα με συνετή πολιτική διαθέσαμε 47 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις. Δεν μας ενδιαφέρει η βραχυχρόνια παραγωγή αποτελεσμάτων αλλά κοιτάμε πως θα χτίσουμε το μέλλον.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κάτι λιγότερο από 7%. Στο 2022 παρατηρήθηκε ισχυρή ζήτηση για έργα πληροφορικής, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο κύριος μοχλός της δραστηριότητας αυτής εξυπηρετείται από την Unisystems. Ένας τομέας που επίσης μας εξέπληξε ήταν το οικοσύστημα της Αpple με εξαιρετικές επιδόσεις, χάρις στην iStorm” τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Μπιτσάκος παρέθεσε τις δύο εμβληματικές επενδύσεις που έκανε ο Όμιλος σε υποδομές. Αφορά το logistics center στον Ασπρόπυργο και η δεύτερη στο κέντρο διαλογής δεμάτων της ACS. Kατά το Γ’ τρίμηνο (τέλος Αυγούστου 2022) ολοκληρώθηκε η απόκτηση της εταιρείας Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε.Ε. (ΓΕΔ). Η Quest Συμμετοχών κατέβαλε, βάσει της σχετικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης, ποσό €5 εκ. σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας το 99,08% των μετοχών της εταιρείας ΓΕΔ. Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα της ΓΕΔ, από 1/9/2022 ενσωματώνονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου, ενώ έχει πλέον ολοκληρωθεί η πλήρης χρηματοδότηση και αυτόνομη επαναλειτουργία της εταιρείας. Η ΓΕΔ αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο του κλιματισμού (κυρίως με το brand ΤΟΥΟΤΟΜΙ) και θα αποτελέσει το βασικό όχημα δραστηριοποίησης του Oμίλου Quest στον χώρο αυτό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus και ΓΕΔ από 1/9/2022).
Κατά το 2022 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €704 εκ. σημειώνοντας διψήφια αύξηση (+13,8% σε σχέση με το 2021), ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν €17,9 εκ., οριακά μειωμένα κατά -1,5%, λόγω συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στον κλάδο του εξοπλισμού IT και αυξημένων αποσβέσεων. Κατεγράφη ισχυρή άνοδος στις πωλήσεις των προϊόντων Apple, ενώ στον αντίποδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο υστέρησε σε σχέση με πέρυσι (2021), όταν για αρκετούς μήνες τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά.

Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi).
Κατά το 2022 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €176 εκ. σημειώνοντας διψήφια αύξηση (+15% σε σχέση με το 2021), ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν €12,8 εκ. (+ 27% σε σχέση με το 2021), αύξηση που οφείλεται τόσο στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, όσο και στην ενσωμάτωση των κερδών της εταιρείας Intelli Solutions (η συνεισφορά της στο ΕΒΤ ήταν περίπου €1,5 εκ.). Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής συνέχισε να αυξάνεται
κυρίως λόγω των έργων πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού “Ελλάδα 2.0”, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων να ξεπερνά τα €500 εκ.

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier).
Στο 2022 οι πωλήσεις ανήλθαν σε €142 εκ. (+4,9%) ενώ και τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε €18,8 εκ. αυξημένα οριακά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+1%). Η ήπια ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον, τα έξοδα κατά το 2022 ήταν αυξημένα, κυρίως λόγω της αύξησης των μεταφορικών δαπανών.

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy Group).
Κατά το 2022 τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €10,1 εκ. αυξημένα κατά 13% και τα κέρδη προ φόρων ήταν €4,6 εκ. αυξημένα κατά 19%, σε σχέση με το 2021, λόγω της προσθήκης νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 6,2 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στο τέλος του 2022 έφτασε τα 34,2 ΜW.

Μητρική Εταιρεία Quest Συμμετοχών.
Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το 2022 ανήλθαν σε €15,8 εκ. σε σχέση με €13,2 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και περιλαμβάνουν μερίσματα ύψους €14 εκ., έναντι €11,4 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €13,4 εκ. έναντι κερδών €150,4 εκ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2021, εκ των οποίων τα €87,2 εκ. ήταν έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση της συμμετοχής στις εταιρείες Cardlink και ΤΕΚΑ και τα €52,4 εκ. αφορούσαν έσοδα από αντιστροφή πρόβλεψης απομείωσης της αξίας των θυγατρικών Uni Systems Μ.Α.Ε. και Info Quest Technologies Μ.Α.Ε.B.E.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ