Sustainable Retail ’10 – Η «πράσινη» πορεία των σούπερ μάρκετ και των FMCG

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο με θέμα τις αειφόρες στρατηγικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα μας. Το συνέδριο με τίτλο Sustainable Retail ’10 διοργανώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από το περιοδικό «σελφ σέρβις» των εκδόσεων Boussias Communications.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις «πράσινες» επενδύσεις, στα αποτελέσματά τους αλλά και στα πλάνα για περαιτέρω ανάπτυξή τους στο μέλλον.

Keynote speaker του συνεδρίου ήταν η κα Wendy Evans, που θεωρείται αυθεντία στον χώρο του green retail, η οποία παρουσίασε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη δράση ηγετικών αλυσίδων του παγκόσμιου λιανεμπορίου (Wal-Mart, Carrefour, Tesco κλπ) στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την ελληνική πραγματικότητα και τις επενδύσεις στο πνεύμα μιας αειφόρου ανάπτυξης μίλησαν οι Νίκος Βερόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Βερόπουλος, Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Μετρό ΑΕΒΕ, Φλωρεντία Κουλαμπά, διευθύντρια ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, Κατερίνα Γκούμα, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του ομίλου Α-Β Βασιλόπουλος και Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη ΕΚΕ και Επικοινωνίας του ομίλου Α-Β Βασιλόπουλος, κ.ά. Ειδικοί συνεργάτες των αλυσίδων παρουσίασαν την τεχνική πλευρά των επενδύσεων που υλοποιούνται στον κλάδο, ενώ εκπρόσωποι των προμηθευτικών εταιρειών παρουσίασαν τις δικές τους λύσεις και τη συμβολή τους σε μια βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τα σούπερ μάρκετ
Ειδικότερα, από την πλευρά του λιανεμπορίου, ο κ. Νίκος Βερόπουλος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν με ιδιαίτερη έμφαση τα στοιχεία του νέου υπέρ μάρκετ, το οποίο εγκαινιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στα Σκόπια (γυάλινες οροφές, φωτοσωλήνες που αντανακλούν τον φυσικό φωτισμό κλπ), αλλά και τη σημασία που έχει η προσήλωση της κεντρικής ηγεσίας των επιχειρήσεων σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τις δικές τους «πράσινες» επενδύσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των πρωτοβουλιών και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων τους σε κάθε φάση υλοποίησης. Η κα Κουλαμπά, μίλησε για την θέληση του ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος να αναπτύσσει συνεχώς αειφόρες πρωτοβουλίες στο γενικότερο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ η κα Μαχαίρα και η κα Γκούμα μίλησαν για τον όμιλο Α-Β Βασιλόπουλος και τη μακρά ιστορία του ομίλου στις αειφόρες στρατηγικές και ιδιαίτερα στο θέμα της ανακύκλωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών.

Οι προμηθευτές
Από την πλευρά των προμηθευτών, στο συνέδριο τοποθετήθηκαν οι: Γιώργος Γεωργαδάκης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ασφάλειας Καθαριστικών Προϊόντων, Henkel Hellas, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Μίνα Βαλαβάνη, Media Relations & Corporate Responsibility Manager, Unilever Greece, Θάνος Γιαβρόπουλος, European Logistics Sustainability Manager/Logistics Manager, Colgate Palmolive Hellas, Ηλίας Κατσούλης, Προϊστάμενος τεχνικής υπoστήριξης & επαγγελματικής ψύξης, Daikin Hellas, Αμαλία Χανδρινού, Personal Care Marketing Manager, Νίκος Κωνσταντίνου, Tissue Products & Business Development Manager, SCA Hygiene Products, Ρέα Δουμανά, Διευθύνουσα Σύμβουλος, CSS-Βιοανακύκλωση ΕΠΕ, Θανάσης Ρουμελιώτης, Διευθυντής διανομής, Procter & Gamble, Χρυσάνθη Σκλαβουνάκη, Country Business Development Manager, IFCO Systems Hellas.

Ειδικοί συνεργάτες
Ο κ. Γιώργος Παϊσίδης, Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Φωτισμού, μίλησε για την επενδυτική διάσταση του φωτισμού καταστημάτων λιανικής πώληση, ενώ ο κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ (εθνικός φορέας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και της ορθολογικής διαχείρισης ενέργειας) είχε ως θέμα της ομιλίας του την εξοικονόμηση ενέργειας στα σούπερ μάρκετ από την πλευρά της υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, ενώ ενημέρωσε το κοινό για τις νέες εξελίξεις σε επίπεδο νομοθεσίας και χρηματοδότησης. Ο κ. Εμμανουήλ Περάκης, Δ/νων Εταίρος, Stream Management έδωσε μια άλλη διάσταση της αειφόρου στρατηγικής των επιχειρήσεων, τονίζοντας του κινδύνους που ελοχεύουν σε λανθασμένες, κακώς σχεδιασμένες και επιφανειακές προσεγγίσεις του θέματος, ενώ ο κ. Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, μίλησε για την ανακύκλωση και τον ρόλο των πλαστικών υλικών στη ζωή μας. Τέλος, η κα Κατερίνα Πραματάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας ELTRUN-SCORE, παρουσίασε τους τρόπους μέτρησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, με παραδείγματα από εφαρμογές συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Case studies-ARNEG-Frost It
Ο κ. Pierluigi Schiesaro, Research & Development Director, Arneg Spa Italy – Frost-it Refrigeration AE μίλησε για τη υπερθέρμανση του πλανήτη και τις κλιματικές αλλαγές, ως συνέπεια των προβλημάτων διαχείρισης της ενέργειας παγκοσμίως, που αποτελούν βασικά ζητήματα του 21ο αιώνα και παρουσίασε τις λύσεις τις ARNEG στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης. Επίσης, παρουσίασε το concept «BeEnvironment» της ARNEG, εφαρμοσμένο σε δύο καταστήματα με διαφορετικές τεχνικές εφαρμογές, που δείχνει πώς είναι δυνατόν να επιτευχθούν οικολογικές λύσεις στον χώρο της επαγγελματικής ψύξης. Στην πρώτη περίπτωση παρουσιάστηκε η εφαρμογή σε ένα «green store» για την Tesco Ουγγαρίας όπου χρησιμοποιείται μόνο CO2 ως ψυκτικό αέριο και όλα τα ψυγεία έχουν εξοπλιστεί με τις πιο σύγχρονες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Στο δεύτερο case study, το ίδιο concept της ARNEG εφαρμόστηκε με την ενσωμάτωση του συστήματος ψύξης στο σύστημα κλιματισμού, με εμφανή εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση κόστους.

Εκπροσώπηση φορέων-χαιρετισμοί-χορηγοί
Στο συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό: ο κ. Στέφανος Κομνηνός, γενικός γραμματέας Εμπορίου του ΥΠΑΑ, o κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο κ. Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) ο κ. Νίκος Λαβίδας, Πρόεδρος του ΔΣ για Βιομηχανία/Προμηθευτές του ECR Hellas και η κ. Λευκή Γεωργάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Frost-It Refrigeration, που ήταν ο χρυσός χορηγός του συνεδρίου. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η εταιρεία Daikin Hellas και η Βιοανακύκλωση ΕΠΕ, υποστηρικτές η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, SCA Hygiene Products, η Carrier-Frigel Αποστόλου, η Henkel Hellas, η IFCO και η EuroCharity, και χορηγοί επικοινωνίας η εφημερίδα Κέρδος και η Pressious Αρβανιτίδης.

Συζήτηση σε πάνελ
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση σε πάνελ, όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Βερόπουλος πρόεδρος του Oμίλου Βερόπουλος, Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Μετρό ΑΕΒΕ, Γιώργος Γεωργαδάκης διευθυντής βιώσιμης ανάπτυξης και ασφάλειας καθαριστικών προϊόντων της Henkel Hellas, Αλέξανδρος Δανιηλίδης εμπορικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ηλίας Κατσούλης, προϊστάμενος τεχνικής υποστήριξης και επαγγελματικής ψύξης της Daikin Hellas, Θάνος Γιαβρόπουλος, διευθυντής logistics της Colgate Palmolive Hellas και European Logistics Sustainability Manager. Οι συνομιλητές τόνισαν πως η προσήλωση στην αειφορία δεν πρέπει να είναι μόδα αλλά μέρος της γενικότερης στρατηγικής της επιχείρησης, πως είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των πλευρών για μια αποτελεσματική απάντηση στα θέματα που προκύπτουν, ενώ παρουσίασαν τη φιλοσοφία των δικών τους επιχειρήσεων σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Μιχάλης Σπανός, διευθύνων εταίρος της EuroCharity.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ