Γιώργος Καράμπελας: διπλό όφελος από την ανακύκλωση παλαιών συσκευών

Περισσότερες από 280.000 συσκευές έχει ανακυκλώσει η Κωτσόβολος από το 2008 ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία.

Ο Γιώργος Καράμπελας, Διευθυντής Μarketing της Dixons South – East Europe, μιλά στο Green Business για τις επιδόσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση και παρουσιάζει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες συγκριτικά με άλλες χώρες όπου έχει παρουσία η Dixons.

Green Business: Πότε ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα ανακύκλωσης από την αλυσίδα Κωτσόβολος και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας μέχρι σήμερα;

Γ. Καράμπελας: Η Κωτσόβολος ξεκίνησε πρώτη την ανακύκλωση των παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών τον Απρίλιο του 2008. Στη διάρκεια αυτών των 3 περίπου ετών, την πρωτοβουλία μας έχουν στηρίξει τόσο οι καταναλωτές όσο και μια σειρά άλλων φορέων. Επιπλέον μεγάλες επιχειρήσεις, δήμοι και σχολεία έχουν συμμετάσχει σε δράσεις ανακύκλωσης που διοργανώσαμε φέρνοντας συσκευές και βοηθώντας το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχουμε ανακυκλώσει περισσότερες από 280.000 συσκευές και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση.

Green Business: Από την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνετε ουσιαστική αύξηση του βαθμού ευαισθητοποίησης των Ελλήνων καταναλωτών σε θέματα ανακύκλωσης συσκευών;

Γ. Καράμπελας: Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί την αξία της ανακύκλωσης συσκευών και πλέον ανταποκρίνονται πολύ θερμά σε τέτοιες κινήσεις. Η ανακύκλωση μιας παλιάς και ενεργοβόρας συσκευής έχει πάντα διπλό όφελος. Από τη μια πλευρά αποφεύγουμε μια επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ από την άλλη μειώνουμε την ενεργειακή κατανάλωση και τα έξοδα που προκύπτουν από τους λογαριασμούς. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε αυτή τη στάση και με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής αυξάνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο.

Green Business: Παρακολουθείτε συγκριτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τα αποτελέσματα προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Dixons; Προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα;

Γ. Καράμπελας: Παρατηρούμε μια σημαντική άνοδο των «πράσινων» τάσεων στη χώρα μας η οποία αποτυπώνεται και στην επιτυχία του δικού μας προγράμματος ανακύκλωσης. Για να είμαι ειλικρινής τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.

Βάσει πληθυσμιακών αναλογιών η πρωτοβουλία μας στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες στην Ευρώπη τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών έχει πολλές φορές αποσπάσει τα εύσημα του ομίλου στις διεθνείς συναντήσεις μας και ο ρυθμός που ανακυκλώνουν συχνά ξεπερνά τον αντίστοιχο που σημειώνουν χώρες όπως η Σουηδία ή η Νορβηγία.

Αυτές οι επιδόσεις μας οδήγησαν στο βραβείο CSR Retail Strategy στα Retail Business Awards του 2010 και στη διάκριση μας από τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας (CR Index).

Green Business: Πως έχει επιδράσει η οικονομική κρίση στην οικολογική συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και στην στρατηγική της εταιρείας; Έχετε στραφεί σε πιο πράσινα προϊόντα και λύσεις;

Γ. Καράμπελας: Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και πιο απαιτητικοί στις κινήσεις τους. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα τους εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις αγορές τους και επιλέγουν να επενδύσουν σε συσκευές αξιόπιστες με αυξημένη απόδοση και μειωμένη κατανάλωση. Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση αφού βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές και χαρακτηριστικά. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το ότι ολοένα και περισσότερο ο κόσμος αποφεύγει τους παραδοσιακούς τρόπους απόρριψης των παλιών συσκευών (π.χ. παλιατζής, μάντρες) και επιθυμεί πλέον να διασφαλίσει ότι θα καταλήξουν σε μια πιστοποιημένη διαδικασία ολοκληρωτικής ανακύκλωσης.

Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύνουμε την αγορά συσκευών ενεργειακής κλάσης Α και δίνουμε διάφορα κίνητρα επιπλέον των πολύ χαμηλών τιμών. Συχνά παρουσιάζουμε δράσεις για το ευρύ κοινό ενώ πριμοδοτούμε με ένα επιπλέον όφελος την αγορά νέων συσκευών αναλαμβάνοντας παράλληλα να παραλάβουμε δωρεάν τις παλιές για ανακύκλωση. Μέσα από αυτή τη συνεχή προσπάθεια έχουμε ανακυκλώσει περισσότερες από 280.000 συσκευές, ενώ κάθε μέρα που περνάει ο αριθμός αυτός μεγαλώνει με σημαντικά.

Green Business: Πρόσφατα εγκαινιάσατε μια νέα υπηρεσία, με μετρητά. Τι ακριβώς κάνετε, αγοράζετε παλαιές συσκευές;

Γ. Καράμπελας: Πρόσφατα ανακοινώσαμε μια καινούρια και καινοτόμο υπηρεσία όπου όλοι οι καταναλωτές μπορούν να δώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να λαμβάνουν άμεσα, χρήματα σε μετρητά στο χέρι ή δωροεπιταγές Κωτσόβολος μεγαλύτερης αξίας ανάλογα με το μοντέλο, την παλαιότητα της συσκευής και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μη λειτουργικές συσκευές προωθούνται για ανακύκλωση δίνοντας συνέχεια στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: GreenBusiness.gr.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ