Π.ΕΞ.Ε – κέρδισε: Η Ελλάδα στην 1η θέση του Πρωταθλήματος Εξοικονόμησης Ενέργειας

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011


Η πρωτιά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας» (Π.ΕΞ.Ε) που εξελίσσεται αυτό το διάστημα και η παρουσίαση έρευνας για το ενεργειακό αποτύπωμα των νομών της χώρας ήταν τα αντικείμενα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές του διαγωνισμού.

Το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε) είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ νοικοκυριών από 11 χώρες της Ευρώπης, για την ανάδειξη της «πρωταθλήτριας» χώρας, αλλά και του νοικοκυριού που θα πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα σε εκπομπές CO2. Μέσω του διαγωνισμού ο οποίος εξελίσσεται διαδικτυακά, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν διάφορες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που κυμαίνονται από κινήσεις μηδενικού κόστους, όπως το σβήσιμο των φώτων που δεν χρησιμοποιούνται, μέχρι δράσεις δομικού χαρακτήρα, όπως η αλλαγή λέβητα.

Το Π.ΕΞ.Ε ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012 και υλοποιείται στην Ελλάδα από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την εταιρία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy Europe. Εθνικός χορηγός του προγράμματος είναι ο όμιλος Eurobank EFG.

Τη συνέντευξη τύπου χαιρέτισε ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που το Υπουργείο προωθεί. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Η σπουδαία αυτή αρχή αποκτά ιδιαίτερη αξία σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή που διανύουμε». Για να ολοκληρώσει τονίζοντας: «Βασικός στόχος μας είναι η τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε όλη την ελληνική περιφέρεια μέσα από την ενίσχυση της καινοτομίας, την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τη δημιουργία νέων “πράσινων θέσεων εργασίας”, που αναμένεται να ανέλθουν στις 215.000 σε διάστημα δεκαετίας».

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την 1η θέση σε αριθμό συμμετοχών. «Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, είναι δυνατόν ένα νοικοκυριό να εξοικονομήσει έως και 2.000 ευρώ ετησίως, κάνοντας πράξη τις συμβουλές που θα βρει στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Αυτή ιδιαίτερα την περίοδο, η “επιστροφή” χρημάτων σε ένα νοικοκυριό αποκτά ακόμα περισσότερη αξία» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Γενικός Διευθυντής Εργασιών, Τεχνολογίας και Οργάνωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ομίλου Eurobank EFG, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «…η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η Eurobank EFG αξιοποιεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όλα τα εργαλεία που διαθέτει στην κατεύθυνση αυτή και τα οποία επικεντρώνονται στη δημιουργία και προώθηση πράσινων προϊόντων, στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ίδιου του οργανισμού και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε μια πρωτοποριακή έρευνα που υπολογίζει το ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών κάθε νομού της χώρας και εντοπίζει τους «σπάταλους» και «νοικοκύρηδες» νομούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε από τη Helesco, τα περισσότερο ενεργοβόρα νοικοκυριά βρίσκονται στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Καστοριάς, ενώ το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών εντοπίζεται στους νομούς Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Ρεθύμνου. Βάσει των ευρημάτων προκύπτει το συμπέρασμα πως τα περιθώρια εξοικονόμησης στα ελληνικά νοικοκυριά είναι σημαντικά, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς, όσο σε επίπεδο δομικών αλλαγών. Η συμμετοχή στο ΠΕΞΕ δίνει πραγματικές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γιώργος Καμάρας, Διευθυντής της Helesco υπογράμμισε: «Ο τρόπος ζωής και τα κλιματικά χαρακτηριστικά είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Όλοι ωστόσο μπορούμε να βελτιώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα».

Στο Π.ΕΞ.Ε μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν. Στη χώρα μας, οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα έως 1.000 ευρώ και δωρεάν ενεργειακές επιθεωρήσεις, ενώ οι επόμενοι 50 θα λάβουν ως δώρο έναν έξυπνο ενεργειακό μετρητή. Ωστόσο, το μεγαλύτερο έπαθλο είναι η ίδια η συμμετοχή, καθώς μέσα από εκεί θα τα περισσότερα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Δηλώσεις συμμετοχής μέσα από την Ιστοσελίδα του Π.ΕΞ.Ε

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Εθνικός χορηγός του Π.ΕΞ.Ε είναι ο όμιλος Eurobank EFG. Το Π.ΕΞ.Ε υποστηρίζεται και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Intelligent Energy Europe.

Δείτε εδώ το site της εκστρατείας WWF Eco2nomy που έχει ως στόχο να αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη που έχει ο καθένας μας όταν εξοικονομεί ενέργεια.

Παρακαλούμε όπως βρείτε συνημμένο όλο το υλικό της Συνέντευξης Τύπου.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ