Επετειακή ημερίδα «10 χρόνια λειτουργίας Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών»

Το Σάββατο, 5 Μαΐου 2012 έγινε με μεγάλη επιτυχία, στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Athens Imperial, Επετειακή Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, αφιερωμένη στη μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτη της ΕΛΕΠΑΠ, Τρύφωνα Κουταλίδη.
Η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Μαριάννα Μόσχου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε η επετειακή ημερίδα των 10 ετών λειτουργίας του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 χρόνων λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ, να καταλήξει σε γόνιμα συμπεράσματα για το παρόν, το μέλλον και την προοπτική της Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης στην Ελληνική πραγματικότητα.
Παρουσιάστηκε η εμπειρία διακεκριμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων -Ορθοπαιδικοί, Παιδονευρολόγοι, Νευρολόγοι, Νευροχειρουργοί, Φυσίατροι, Εμβιομηχανικοί, Φυσικοθεραπευτές- που αντιμετωπίζουν τα πολύμορφα και πολύπλευρα προβλήματα της βάδισης και της κίνησης των ασθενών τους.
Το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 10 χρόνια, με στόχο τη συμβολή στη διάγνωση και αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων με κινητικά προβλήματα βάδισης.
Ο κ. Δημήτρης Πασπαράκης, συντονιστής διευθυντής της Β’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και πρωτεργάτης στην δημιουργία του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην παρουσία της Ανάλυσης Βάδισης στην Ελλάδα.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης του Νοσοκομείου Nuffield Orthopaedic Centre, (Οξφόρδη), Tim Theologis, ανέπτυξε τη χρησιμότητα των αναλύσεων στην εντόπιση προβλημάτων βάδισης, στην λήψη αποφάσεων για το είδος της χειρουργικής παρέμβασης και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Παρουσίασε στοιχεία από περιπτώσεις, όπου η Ανάλυση Βάδισης έδωσε τη δυνατότητα να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις και να αντικατασταθούν από μια επέμβαση με ελάχιστη παρεμβατική τεχνική.
Η κ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Διευθύντρια της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, παρουσίασε διεξοδικά την σημασία της Ανάλυσης Βάδισης στην εφαρμογή της Αλλαντικής Τοξίνης για την βελτίωση της βάδισης σε άτομα με Ε.Π.
Επίσης παρουσίασαν τις ερευνητικές τους εργασίες οι κ.κ. Παντελής Σ., Στράτζαλης Γ., Αλιγιζάκης Α., Δημακόπουλος Ρ., Καραβόλιας Χ., Ταμβίσκος Α. και Μεταξιώτης Δ. καθώς και τα μέλη του Κέντρου Δάρρας Ν., Τζιομάκη Μ., Πενταράκης Μ., Α. Βανέζης, και Νεστορίδης Χ.
Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Σουκάκος τόνισε την σπουδαιότητα της Ανάλυσης Βάδισης στην αξιολόγηση των Ορθοπαιδικών περιστατικών. Ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής κ. Σακάς αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της Ανάλυσης Βάδισης στην έρευνα, ως προς την εφαρμογή της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, καθώς και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής επέμβασης του Υδροκεφάλου ενηλίκων.
Η εμπειρία των ερευνητών από την συνεργασία τους με το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ, αλλά και στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία προβάλλουν την Ανάλυση Βάδισης και Κίνησης ως απαραίτητη προϋπόθεση στην αντιμετώπιση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, των αθλητικών κακώσεων, των ατόμων που πάσχουν από μυοπάθειες, οστεοαρθρίτιδες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβητικές αρθροπάθειες, σε όσους έχουν ανάγκη από ορθωτικά πέλματα και νάρθηκες.
Γι αυτό, έχουν συσταθεί επιτροπές εμπειρογνωμόνων στο ΚΕ.Σ.Υ. στην προσπάθεια να ενταχθούν οι Εμβιομηχανικές μετρήσεις, στις καλυπτόμενες από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τονίστηκε από όλους, ότι  πέρα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου η βοήθεια για τον γιατρό και για τον ασθενή είναι εμφανής, η Ανάλυση Βάδισης και Κίνησης βοηθά τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τη φυσιολογία και παθολογία της κίνησης. Σε αυτό συμβάλλει ενεργά το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ  με τα ερευνητικά του προγράμματα.
Στην συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκε να περιληφθεί το αντικείμενο στη διδακτέα ύλη των σχετιζομένων ειδικοτήτων.
Τέλος ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ, η διοργάνωση στις 8 & 9 Ιουνίου 2012, εκπαιδευτικού διημέρου Βασικής Εκπαίδευσης στην Ανάλυση Βάδισης.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ