Προκλήσεις και ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Βιωσιμότητα

Αφιερωμένη στις προκλήσεις και ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα θα είναι η Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Βιωσιμότητα που διοργανώνει η European Sustainability Academy το διάστημα 1-14 Οκτωβρίου στο Δράπανο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σημασία και τις διαδικασίες εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών, μέσα από ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα χρήσιμο εργαστήριο.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη αρχιτέκτων, χωροτάκτης, πολεοδόμος, κοινωνική ψυχολόγος και τ. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ, γνωστή για τον πλούσιο αγώνα της στο πλευρό πολιτών και οργανώσεων, θα αναφερθεί στη δυναμική της σχέσης Πολιτείας – Επιχειρήσεων – Πολιτών στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων, τη συμβολή της καθαρής ενέργειας στην παραγωγή και στην κατανάλωση και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι, ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο όλες τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.

Στην παγκόσμια διακυβέρνηση στον τομέα των ΑΠΕ θα αναφερθεί η Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα, Ερευνήτρια του Εργαστηρίου ΕΝΕC του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) η οποία θα επικεντρωθεί στις αιτίες  που εμποδίζουν  την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής προσέγγισης σε τοπικό επίπεδο και στις απαραίτητες αλλαγές για ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον.  

Θα ακολουθήσει ένα εργαστήριο υπό τον συντονισμό της Sharon Jackson, ιδρύτριας και διευθύντριας της ΕΣΑ όπου θα παρουσιαστούν τεχνικές και πρακτικά εργαλεία διαλόγου των ενδιαφερομένων μερών  στον τομέα των ΑΠΕ.  Σχετικά με τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών αναφέρει: «Πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες στον τομέα των ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικών και συστημικών προσεγγίσεων από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων. Από ότι φαίνεται, αυτό έχει δημιουργήσει αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στις ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και τα ενδιαφερόμενα μέρη». Η Sharon Jackson από το 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει σε επιχειρήσεις  ανά τον κόσμο πώς να διεξάγουν αποτελεσματικό διάλογο ενώ διδάσκει θεωρία και εφαρμογή της εμπλοκής ενδιαφερομένων μερών στο Πανεπιστήμιο του Cranfield.

Την ίδια μέρα ο Peter Michel Heilmann, Πρόεδρος της EuroCharity και ο Laurent Abadie, Διευθύνων Σύμβουλος της Panasonic Ευρώπης, θα παρουσιάσουν σχετικά παραδείγματα καλών πρακτικών από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιωσιμότητα της ΕΣΑ: www.eurosustainability.org/el/index_summit.htm.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ