Go International – Επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα

Με πάνω από 1.800 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των περίπου 90 Ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν και 230 Ρωσικών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η Επιχειρηματική Αποστολή στο πλαίσιο του Προγράμματος Go International, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27 & 28 Μαΐου στη Μόσχα. Το Go International διοργανώνεται από την Eurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και το ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του Yπουργείου Εξωτερικών.

Το Go International εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Eurobank και συμπεριλαμβάνει, πέραν αυτής της πρωτοβουλίας:

  • Την πρωτοπoριακή διαδικτυακή πύλη Exportgate.gr που αναβαθμίζει τις δυνατότητες ηλεκτρονικής δικτύωσης των Ελλήνων εξαγωγέων, δίνοντάς τους ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες αγορές ή διεύρυνσης των εμπορικών επαφών τους σε ήδη υπάρχουσες. Στην ηλεκτρονική βάση του Exportgate.gr περιλαμβάνονται ήδη περισσότερες από 650 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και πλέον των 30.000 διεθνών εταίρων, επιχειρήσεων με εισαγωγική δραστηριότητα σε όλες σχεδόν τις αγορές του κόσμου.
  • τη στήριξη με προϊόντα, χρηματοδότηση και σύγχρονες υπηρεσίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων και
  • την εξειδικευμένη ομάδα «Ask the Experts» με βασικό αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κυρίως σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε θέματα νομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά.

Οι εργασίες του διημέρου στη Μόσχα, ολοκληρώθηκαν με το Forum, κεντρικοί ομιλητές του οποίου ήταν ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maksim Sokolov και ο κ. Κωνσταντίνος Βουσβούνης Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Επιχειρηματικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank.

Στην ομιλία του ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης να προωθήσει, σε όσο το δυνατόν υψηλότερο και αμοιβαίως επωφελές επίπεδο, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στο ύψος των φιλοδοξιών μας και στο ιστορικό βάθος των σχέσεων των δύο λαών. Όπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας «Στις 12 Απριλίου στην Αθήνα, απευθυνόμενος στην 8η Σύνοδο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Ρωσίας στο ΣΕΒ, είχα επισημάνει ότι το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των κοινών επιχειρηματικών σχημάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Από το 2007 έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και της Πάταξης της Φοροδιαφυγής. Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω, ότι δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της ανταπόκρισης των ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων στη  σημερινή εκδήλωση. Η δίψα και η προθυμία για συμμετοχή στο σημερινό Go International επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για ποιοτικό άλμα στις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Η Ελλάδα παράγει και εξάγει σε όλο τον κόσμο και προϊόντα, που ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω και μία άλλη πρωτοβουλία της Eurobank, που σχετίζεται με την προώθηση καινοτόμων δράσεων και προϊόντων της ελληνικής παραγωγής. Η Ελλάδα σήμερα πέραν της κλασικής βιομηχανίας, που σας ανέφερα, παράγει υλικό τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών υψηλότατου επιπέδου, κάνει έρευνα σε προχωρημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, παράγει και εξάγει πολύ μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και καλλυντικών. Σημειώνω ακόμη ένα στοιχείο: Η Ελλάδα διαθέτει πέραν των σημαντικών εταιρειών αμυντικού υλικού και 17 επιχειρήσεις που παράγουν διαστημική τεχνολογία.»

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Έλληνας Υφυπουργός τόνισε ότι  «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βίωσαν μια βαθειά οικονομική κρίση. Μια κρίση που απείλησε προς στιγμή τα θεμέλια των οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Σήμερα όμως, χάρις στις θυσίες και την ψυχραιμία του λαού μας μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία. Η ελληνική οικονομία, έχει μπει σε τροχιά δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που είχε μειωθεί δραματική από τότε που μπήκαμε στην ευρωζώνη, έχει ήδη ανακτηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι διαρθρωτικές αλλαγές βελτιώνουν καθημερινά την ανταγωνιστικότητά μας και συγκεκριμένα μέτρα δημιουργούν φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Το παλιό αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηριζόταν στην εσωτερική ζήτηση που προέρχεται από δανεισμό, αντικαθίσταται από το μοντέλο της εξωστρεφούς  οικονομίας. Οι εξαγωγές μας στο διάστημα 2010-2012 αυξήθηκαν σαν ποσοστό του ΑΕΠ από 7,6% σε 14,3%. Σε απόλυτα  μεγέθη, οι συνολικές εξαγωγές μας από €13,2 δισεκ. το 2004, ανήλθαν στα €27,6 δισεκ. το 2012. Η ελληνική οικονομία αρχίζει να επιβραβεύεται για τις προσπάθειές της – και όχι μόνο στα λόγια. Η αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η συνακόλουθη εκείνη των τραπεζών, αποτελούν αναμφίβολα, παρά την εκκίνηση από χαμηλή βάση, την αναγνώριση ότι ακολουθείται η ορθή πολιτική και αυτό θα έχει περαιτέρω θετική επίπτωση στον τομέα της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης». Κλείνοντας, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Go International, την οποία χαρακτήρισε ως μία εξαιρετικά επαινετέα πρωτοβουλία, γιατί αναδεικνύει και καλύπτει μια πραγματική ανάγκη, αυτή της σύνδεσης της προώθησης εξαγωγών με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την υποστηρίζουσα τράπεζα.

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank κ. Βουσβούνης
«η απόφαση για τη διοργάνωση της πρωτοβουλίας Go International στη Μόσχα αποτελεί αναγνώριση του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και επισφραγίζει τις διαχρονικά άριστες σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας. Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις δεν έχουν αναπτυχθεί όσο θα μπορούσαν. Το 2012, οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε μόλις €460εκατ. ή 1,6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών, ενώ η Ρωσία, παρά το μεγάλο της μέγεθος και τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο λαών, ήταν μόλις η 12η εξαγωγική αγορά της Ελλάδος σε σειρά κατάταξης το 2011, με αξία εξαγωγών €386 εκ., μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ενώ το 2012 οι διμερείς εμπορικές μας σχέσεις την έφεραν στη 10η θέση με αξία εξαγωγών €460 εκ.

  • περαιτέρω, οι ελληνικές εξαγωγές είναι επικεντρωμένες σε ένα πολύ μικρό φάσμα προϊόντων (30% του συνόλου αφορά υφάσματα και είδη ένδυσης, 28% τρόφιμα και 17% μηχανολογικό εξοπλισμό)
  • οι ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν σε περίπου 10% των συνολικών εισαγωγών αγαθών αλλά αυτές κυρίως αφορούσαν εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα αναλογούσαν σε κάτω του 1% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών

 ωστόσο, δυναμικές τάσεις αναπτύσσονται στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία έτη:  

  • το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωση) αυξήθηκαν κατά 21,8% (οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 18,8%)
  • το 2012, 875.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, έναντι 739.000 το 2011, μία αύξηση 18,4%. Κατά τους πρώτους μήνες του 2013 καταγράφεται νέα αύξηση άνω του 40%.

Η εξέλιξη των στοιχείων αυτών δείχνει μια σαφή τάση ενίσχυσης, ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης».

Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βουσβούνης υπογράμμισε ότι:
«Σήμερα είναι πλέον εμφανές πως η αξιοπιστία της χώρας ανακάμπτει και το κλίμα αλλάζει. Η εμφανής αυτή αλλαγή αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας σε τρεις κυρίως τομείς: Στο δημοσιονομικό επίπεδο, όπου επετεύχθη μία πρωτοφανής διεθνώς δημοσιονομική προσαρμογή, στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών που συνδέεται άμεσα και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στην εφαρμογή με μεγαλύτερη συνέπεια του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, στο οποίο έχουμε δεσμευτεί. Η εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής άρχισε ήδη να αποδίδει σημαντικό μέρισμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας στο εξωτερικό, αναγκαία συνθήκη για την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής του τόπου.»

Αναφερόμενος στο ρόλο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο κ. Βουσβούνης τόνισε ότι: «Το βελτιωμένο διεθνές κλίμα και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης  των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που έχει αποδείξει πως μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικά το ρόλο του αρωγού και χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής προσπάθειας. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες μια σειρά από δυναμικές πρωτοβουλίες, σπάζοντας το φαύλο κύκλο του αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές και της ουσιαστικής απουσίας από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που μας χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα, λόγω της κρίσης. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα ενισχύσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα του επιτρέψει να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να βρει το δρόμο της ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης έχει οδηγήσει στην επιστροφή περίπου €20δισ. καταθέσεων από τον Ιούνιο του 2012, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η Eurobank, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, έχει ήδη ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της από το ΤΧΣ με €5,8 δις. και επικεντρώνεται, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, στα θέματα της εξωστρέφειας και της στήριξης της ανάπτυξης».

Ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maksim Sokolov αναφέρθηκε στην επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών λέγοντας ότι: «οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας είναι αρκετά σταθερές αν και όχι τόσο αναπτυγμένες όσο στο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού. Ωστόσο, πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και στο βιομηχανικό και επιστημονικό τομέα. Εμείς στηρίζουμε θερμά τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ήδη λειτουργούν στη Ρωσία 150 μικτές ελληνορωσικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €2,5 δισ. οι οποίες απασχολούν περίπου 20.000 εργαζομένους. Το ενδιαφέρον μας για την ελληνική αγορά, πέραν των τομέων της ενέργειας ή των κατασκευών είναι ευρύτερο. Για τη Ρωσία, η ελληνική αγορά δεν είναι μόνο μια αγορά 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά αποτελεί μια πύλη εισόδου, σε μια τεράστια αγορά 65 εκατομμυρίων πελατών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Κλείνοντας ο κ. Sokolov υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη σημασία τέτοιων διοργανώσεων, σε τακτική βάση, με στόχο τη θεμελίωση της ανάπτυξης συνεργασιών σε πολλούς σημαντικούς τομείς. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Sokolov, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Go International, προγραμματίστηκε επίσης η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Κατασκευαστών Ρωσίας και του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων υπεγράφη στο τέλος του Forum, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κούρκουλα.

Στο πλαίσιο του Forum ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Alexander Murychev Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας –Ρωσίας και εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών,  Georgy Petrov Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Suren Vardanyan Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, Χρήστος Δήμας Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και Δημήτρης Λακασάς Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Στο Forum παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ο επικεφαλής της ROSSOTRUDNICHESTVO κ. Georgy Muradov και η Ελληνίδα πρέσβειρα στη Μόσχα κα Δανάη Κουμανάκου.

Το Forum παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα, μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, εκπρόσωποι των φορέων της ρωσικής πλευράς και εκπρόσωποι του ρωσικού Τύπου.

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, από την ελληνική πλευρά, πάνω από το 40% των συμμετοχών ανήκει στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, ενώ το 8% των ελληνικών επιχειρήσεων της αποστολής δραστηριοποιείται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, το 7% στα δομικά υλικά, το 5% στο real estate, το 4,5% στα καλλυντικά. Επιπλέον, συμμετοχές έχουμε και στους κλάδους: τουρισμός, εκκλησιαστικά είδη, υπηρεσίες, χημικά – πλαστικά, ενέργεια, φαρμακευτικά, συσκευασία. Από τη ρωσική πλευρά, συμμετείχαν περίπου 230 επιχειρήσεις εκ των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στον κλάδο των τροφίμων – ποτών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από τον κλάδο του τουρισμού και του real estate. Εκτός από τον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε επίσης για τους τομείς του ιατρικού τουρισμού, του real estate, όπου για πρώτη φορά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για την αγορά εξοχικής κατοικίας ιδιωτών, για τον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, των φυτικών καλλυντικών, των τροφίμων καθώς και τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ