H Coca-Cola δημοσιεύει τον παγκόσμιο κοινωνικό απολογισμό αειφόρου ανάπτυξης 2012-2013

Ο απολογισμός υπογραμμίζει την πρόοδο στους Στόχους Αειφορίας για το 2020, με επίκεντρο τις Γυναίκες, τους Υδάτινους Πόρους και την Υγεία & Ευεξία

Η The Coca-Cola Company δημοσιοποίησε τον 10ο ετήσιο Κοινωνικό Απολογισμό της, ο οποίος αποτελεί την τρίτη έκδοση που συντάσσεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI). Στον απολογισμό υπογραμμίζεται η πρόοδος που σημείωσε το 2012 το Σύστημα  της Coca-Cola, όπως και οι νέοι στόχοι αειφορίας 2020, οι οποίοι ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο του 2013.

«Στην Coca-Cola, η αειφορία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. «Μεταφράζεται» στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δημιουργία νέων ευκαιριών, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την ανταπόκριση στις ανάγκες των κοινωνιών όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Muhtar Kent, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της The Coca-Cola Company. «Τα θέματα που θα διαμορφώσουν και θα καθορίσουν τον 21ο αιώνα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θα είναι η ενεργή υποστήριξη των γυναικών παγκοσμίως, η διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων του πλανήτη και η υγεία & ευεξία του αυξανόμενου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο».

Ο Απολογισμός παρουσιάζει για πρώτη φορά μαζί τα νέα στοιχεία για την πρόοδο στην επίτευξη των υφιστάμενων στόχων αειφορίας με στοιχεία για τους νέους παγκόσμιους στόχους της Εταιρείας για το 2020.

Εναρμονίζεται με το πλαίσιο αειφορίας της Εταιρείας – «Εγώ, Εμείς, ο Κόσμος» – και βασίζεται σε 3 τρεις κορυφαίες προτεραιότητες:
  • Γυναίκες: Για τρίτη χρονιά, συνεχίζουμε την πορεία μας που αφορά στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε 5 εκατομμύρια γυναίκες επιχειρηματίες στο σύνολο της αλυσίδας αξίας της Εταιρείας μέχρι το 2020, μέσω του προγράμματος 5by20™ που υλοποιούμε. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μικρές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Εταιρεία σε περισσότερες από 200 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να βοηθήσει γυναίκες επιχειρηματίες, από καλλιεργήτριες φρούτων μέχρι ιδιοκτήτριες μικρών βιοτεχνιών, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στις προσπάθειές τους για επιχειρηματική επιτυχία. Μέχρι το τέλος του 2012, τα προγράμματα του 5by20™ είχαν ενισχύσει 300.000 γυναίκες σε 22 χώρες –υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των συμμετοχών του 2011.
  • Υδάτινοι Πόροι: Προχωρούμε σε συνεργασίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2020 που αφορούν στη μείωση της χρήσης νερού και την αναπλήρωση του χρησιμοποιούμενου νερού. Με τον τρόπο αυτό βελτιώσαμε την αποτελεσματικότητά μας στη χρήση νερού κατά 21.4% από το 2004, ενώ το 2012 αναπληρώσαμε το νερό που χρησιμοποιήσαμε στα προϊόντα μας κατά περίπου 52%. Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε την πρόοδο στη συνεργασία μας με την DEKA R&D  και άλλους εταίρους, με στόχο τη διάθεση 500 εκατομμυρίων λίτρων ασφαλούς πόσιμου νερού σε τοπικές κοινότητες 20 χωρών μέχρι το τέλος του 2015, με τη χρήση μονάδων καθαρισμού νερού τύπου Slingshot™ και περιπτέρων EKOCENTER™.
  • Υγεία & Ευεξία: Προάγοντας μια από τις παγκόσμιες δεσμεύσεις μας, τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προσφέρουμε περισσότερες από 800 επιλογές χαμηλών και μηδενικών θερμίδων παγκοσμίως – σχεδόν 25% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου προϊόντων μας. Το 2012 λανσάραμε περισσότερα από 500 νέα προϊόντα παγκοσμίως, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερες επιλογές μικρότερων μερίδων για προϊόντα με θερμίδες, καθώς και περισσότερες από 100 νέες επιλογές χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων. Από το 2000, ο μέσος αριθμός θερμίδων ανά μερίδα στα προϊόντα μας μειώθηκε κατά 9% παγκοσμίως. Το 2012, υποστηρίξαμε περισσότερα από 290 προγράμματα ενεργού τρόπου ζωής σε 118 χώρες.
Στον Απολογισμό παρουσιάζονται επίσης και επικαιροποιημένα στοιχεία για πρόοδο που σημειώθηκε σε άλλους τομείς. To 2012, μέσω του ιδρύματος The Coca-Cola Foundation, τον παγκόσμιο άξονα φιλανθρωπικής δράσης της Εταιρείας, επενδύσαμε $101,6 εκ. (1% των λειτουργικών μας εσόδων) σε δωρεές για την υποστήριξη βιώσιμων πρωτοβουλιών σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία μας σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας και διαχειριστικής υποστήριξης (logistics) ώστε να βοηθήσουμε στην παράδοση βασικών φαρμάκων σε κοινότητες που τα χρειάζονται, μέσω του Προγράμματος Last Mile. Τέλος, 98% των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της Εταιρείας μας εφήρμοσαν Πολιτική Δικαιωμάτων στο Χώρο Εργασίας (Workplace Rights Policy) για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Επικυρώσαμε εκ νέου την μακροχρόνια πολιτική μας για υπεύθυνες πρακτικές μη προώθησης και διαφήμισης σε παιδιά. Στον τομέα της κλιματικής προστασίας, θέσαμε το φιλόδοξο νέο στόχο να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή κατά 25% μέχρι το 2020, σε σύγκριση με το 2010. Όσον αφορά στις συσκευασίες, στη διάρκεια του 2012 διανείμαμε περίπου 14 εκατομμύρια πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες PlantBottle σε 24 χώρες. Επίσης στοχεύουμε μέχρι το 2020 να προμηθευόμαστε με βιώσιμο τρόπο τα βασικά γεωργικά συστατικά που χρησιμοποιούμε.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και τις οποίες αντιμετωπίζουμε μέσω της λειτουργίας μας, απαιτούν τη συνεργασία σε όλη την έκταση του ‘χρυσού τριγώνου’ μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε η Bea Perez, Chief Sustainability Officer της The Coca-Cola Company. «Οι στόχοι μας για το 2020 είναι φιλόδοξοι, σημειώνουμε όμως απτή πρόοδο. Η συλλογική τεχνογνωσία των εταίρων μας κινητοποιεί και μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε περισσότερα απ’ ό,τι θα μπορούσαμε μόνοι μας».

Ο κοινωνικός απολογισμός 2012-2013 αποδεικνύει τη δέσμευση της The Coca-Cola Company στο να βελτιώνεται συνεχώς, να αυξάνει την πληροφόρηση, να αξιολογεί τους κινδύνους και να διευρύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders). Ο Απολογισμός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (Coca-Cola Journey),εμπλουτισμένος με δυνατότητες διασύνδεσης με μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενσωματώνοντας τη χρήση πολυμέσων.

Μπορείτε να διαβάσετε τον Κοινωνικό Απολογισμό 2012-2013 της The Coca-Cola Company στη διεύθυνση: www.coca-colacompany.com/sustainability.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ