‘Φρενάρει’ η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Ακόμη μία έρευνα ήρθε χθες να επιβεβαιώσει την τάση σταθεροποίησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.Ύστερα από τις δραστικές περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς ύφεσης, η έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG καταγράφει τάση σταθεροποίησης στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα το 2014. Μάλιστα, στον φαρμακευτικό κλάδο η πλειονότητα των εταιρειών προχώρησε σε αυξήσεις, σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων που απασχολεί.

Ειδικότερα, στον φαρμακευτικό και αγροχημικό κλάδο, η έρευνα έδειξε ότι το 82% των εταιρειών του δείγματος έδωσε το 2014 αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται στο 1,0%, ενώ παράλληλα χορήγησε πριμ απόδοσης για τα αποτελέσματα του 2013, το οποίο ανήλθε στο 23% των ετήσιων βασικών αποδοχών, αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε το 2013 για τα αποτελέσματα του 2012. Επιπλέον, καμία εταιρεία δεν προχώρησε σε μείωση των βασικών αποδοχών το 2014, ενώ καμία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μειώσεις το 2015.

Στον ασφαλιστικό κλάδο, το 56% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις το 2014 σε όλους τους εργαζομένους, ενώ το υπόλοιπο δείγμα προχώρησε σε αυξήσεις για το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων, με το μέσο ποσοστό της αύξησης να ανέρχεται σε 0,7%. Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης για τα αποτελέσματα του 2013 ανήλθε στο 8,5% των ετήσιων βασικών αποδοχών, ενώ μόνο δύο εταιρείες από το σύνολο του δείγματος προχώρησαν μέσα στο 2014 ή σκέφτονται να προχωρήσουν σε μείωση θέσεων εργασίας για λόγους μείωσης δαπανών, συγχώνευσης τμημάτων και παύσης δραστηριοτήτων.

Στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, το 38% αύξησε τους μισθούς σε όλες ή τουλάχιστον σε μια κατηγορία εργαζομένων, ενώ μόνο το 7% του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών το 2014. Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης για τα αποτελέσματα του 2013 ανήλθε στο 11% των ετήσιων βασικών αποδοχών, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά.

Αντικατάσταση στελεχών 

Τέλος, στο λιανεμπόριο το 57% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης για τα αποτελέσματα του 2013 ανήλθε στο 7,8% των ετήσιων βασικών αποδοχών, ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, το 13% του δείγματος προχώρησε μέσα στο 2014 σε μείωση θέσεων εργασίας, για λόγους κυρίως μείωσης δαπανών και μείωσης της εμπορικής δραστηριότητας/κύκλου εργασιών.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2015, η πλειονότητα των εταιρειών δεν γνωρίζει ακόμα την πολιτική αυξήσεων που θα υιοθετήσει. Η Γενική Διευθύντρια στο τμήμα Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, Βερώνη Παπατζήμου επισημαίνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει τάση μείωσης τόσο του ποσοστού των εταιρειών που δίνουν μηδενικές αυξήσεις όσο και αυτών που προχωρούν σε μειώσεις αποδοχών και προσθέτει πως οι εταιρείες συνεχίζουν να προσανατολίζονται, όπως στα προηγούμενα χρόνια, στη μείωση του μισθολογικού κόστους συνολικά και κατά άτομο προχωρώντας σε αρκετές περιπτώσεις σε αντικαταστάσεις εργαζομένων από λιγότερα έμπειρα στελέχη. «Η κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας εμφανίζεται να προκύπτει περισσότερο από αντικαταστάσεις στελεχών και λιγότερο από τη δημιουργία νέων θέσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή:”imerisia.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ