Γυναίκες από όλη την Ελλάδα έρχονται στην Κρήτη για να συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WISE.

Το WISE είναι ένα 2ετές project χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Δια Βίου Mάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του είναι η υποστήριξη 60 γυναικών από Ελλάδα, Ισπανία και Κροατία στην ίδρυση της δικής τους κοινωνικής επιχείρησης. Συντονιστής του έργου είναι το κορυφαίο Πανεπιστήμιο ESADE Business School της Ισπανίας και εταίρος στην Ελλάδα, η  Eυρωπαική Ακαδημία Βιωσιμότητας (ESA) στο Δράπανο Χανίων.
 
Η Ακαδημία (ESA), θα  φιλοξενήσει στην Κρήτη το βιωματικό εργαστήριο του προγράμματος WISE την Πέμπτη και Παρασκευή στις 12 και 13 Μαρτίου, 2015. Το WISE είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο σε ένα βιωματικό παιδαγωγικό πλάνο με καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους. Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από το πρόγραμμα, να αναπτύξουν και να σχεδιάσουν τις δικές τους λύσεις βιώσιμης κοινωνικής αλλαγής.  Σκοπός του WISE είναι να προσφέρει στις γυναίκες τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για να δημιουργήσουν και να «τρέξουν» τη δική τους κοινωνική επιχείρηση, καθώς και η δημιουργία μιας διεθνούς διαδραστικής ψηφιακής κοινότητας που θα ενισχύει τη δικτύωση και την επαφή  των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. 
Ο Δρ Shibu Cheruvelil, Διευθύνων Σύμβουλος στην Agency for Integrated Development Initiatives (AIDI), Nέο Δελχί και ο Δήμαρχος Αποκορώνου Κος Χαράλαμπος Κουκιανάκης με την σύζυγο του θα είναι επίτιμοι καλεσμένοι στο εργαστήριο. 
Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της ESA Sharon Jackson, οι γυναίκες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Η Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη, απασχολεί 14 εκ. ανθρώπους παρουσιάζοντας εξαιρετική ανθεκτικότητα στην περίοδο της κρίσης. Συμπληρωματικά, η έρευνα που διεξήχθη κατά το αρχικό στάδιο του προγράμματος WΙSE- και που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014 σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων KPMG – ανέδειξε ότι οι γυναίκες στις τρείς εν λόγω χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία), αντιμετωπίζουν εμπόδια που τις αποθαρρύνουν από την ιδέα να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα μόνο το 27% των startup στο 2013 αφορά γυναίκες επιχειρηματίες. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη να υποστηριχθούν οι γυναίκες επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν τις δικές τους κοινωνικές επιχειρήσεις.  
 
Ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής καινοτομίας, ως όχημα προς ένα βιώσιμο μέλλον. Αφορά ιδέες που στοχεύουν στη ρίζα των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και όχι απλώς στα συμπτώματα αυτών. Η συνεισφορά των κοινωνικών επιχειρήσεων στην καταπολέμηση των ζητημάτων αυτών είναι κομβική καθώς η κοινωνική καινοτομία είναι ενσωματωμένη στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.  Επομένως οι κοινωνικά καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, ενώνουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον, αλλά και με την οικονομική ευρωστία ως απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης κι ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής οντότητας. 
Το Πρόγραμμα WISE στοχεύει να γίνει η γέφυρα μεταξύ των κοινωνικά καινοτόμων γυναικών και του βιώσιμου επιχειρείν, γονιμοποιώντας το έδαφος ώστε να αναπτύξουν το υπαρκτό, ανεκμετάλλευτο δυναμικό τους.   
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ