Το πρώτο Data Center κατά της κλιματικής αλλαγής

Ένα data center, μπορεί να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από μία πόλη μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με μελέτες, το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας απορροφούν οι υποδομές του κλάδου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), με τα data centers, το cloud και τις υποδομές internet να αυξάνουν το ενεργειακό τους κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος ICT μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά στην ενεργειακή του απόδοση. 

Στην πόλη Falun της Σουηδίας, δημιουργείται αυτή τη στιγμή το πρώτο data center στον κόσμο το οποίο θα συμβάλει θετικά στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Εμπνευστής είναι η εταιρεία ενέργειας Falu Energi & Vatten, με προμηθευτή τεχνολογίας την Schneider Electric. 

Το EcoDataCenter θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής. Η θερμότητα που θα παράγεται από τους servers και τον υπόλοιπο εξοπλισμό θα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των κτιρίων του Falun, μέσω του τοπικού δικτύου τηλεθέρμανσης, ενώ ο ατμός που παράγεται στον τοπικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιείται για την ψύξη του κέντρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το EcoDataCenter θα εμφανίζει αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, σε ετήσια βάση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από τρία εκατ. μηχανογραφικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα αυτά αναμένεται να ξεπεράσει τις εκπομπές ολόκληρο του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών, σε πέντε χρόνια.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ