«Περιβαλλοντικές δράσεις στον Κιθαιρώνα» στα πλαίσια του δικτύου «Μαθαίνω για τα Δάση»

Mε τη συμμετοχή 45 εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 2 Απριλίου το επιμορφωτικό σεμινάριο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» με θέμα «Περιβαλλοντικές διαδρομές στον Κιθαιρώνα». Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας και το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας. Εκτός από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Φ. κ. Αλέξια Νικηφοράκη, η οποία και απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου και Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Ευάγγελος Μπαλιούσης καθώς και ο Αναπληρωτής Υπευθύνου του Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης κ. Θεμιστοκλής Σμπαρούνης.

Αρχικά μεταβήκαμε στο Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, όπου έγινε παρουσίαση του Δικτύου από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Γκότζο (Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας) καθώς και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Π.Ε. Ελευσίνας από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας κ. Πάνο Μπεγέτη.

Εν συνεχεία ανεβήκαμε στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας στη θέση Τσακός στον Κιθαιρώνα. Στο χώρο έξω από το καταφύγιο οι εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε 4 ομάδες ενεπλάκησαν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό του Δικτύου (προσανατολισμού, μέτρησης, εξερεύνησης) καθώς και σε παιδαγωγικά παιχνίδια. Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων έγινε από τους: Σοφία Καινούργιου (μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Φ, Γραμματέας της Σ.Ε. του Δικτύου και πρώην Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας), Μαριάννα Χατζημιχαήλ (Διευθύντρια του 13ου Δ.Σ. Χαλανδρίου και πρώην Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας), Δημήτρη Γκότζο και Βαρβάρα Πετρίδου (μέλος της Σ.Ε. του Δικτύου και Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας).  Μετά τις παραπάνω δραστηριότητες ήρθε η ώρα της πεζοπορίας με την καθοδήγηση μελών του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας. Υπήρχαν δύο επιλογές διαδρομής μία που κατέληγε στην κορυφή και η δεύτερη που σταματούσε σε ένα χαμηλότερο ύψωμα. Ανεξαρτήτως της επιλογής, η θέα αποζημίωσε τους πάντες.

Επιστρέψαμε στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας και μαζί με το γεύμα μας απολαύσαμε και το υπέροχο τσάι του βουνού που μας προσέφεραν τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Ελευσίνας με συζήτηση-αποτίμηση των δραστηριοτήτων και σχετικές προτάσεις. Η κ. Πετρίδου έκανε μια σύντομη παρουσίαση των οργάνων και εργαλείων που περιλαμβάνονται στο σακίδιο που δίνεται στις σχολικές ομάδες κατά τις εκδηλώσεις βράβευσης, ενώ χρήσιμες ήταν οι επισημάνσεις του κ. Σμπαρούνη για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας. Τέλος έγινε μια σύντομη αναφορά από την κ. Νικηφοράκη στην Ε.Ε.Π.Φ. και τονίστηκε η επιθυμία η Εταιρία να δεχτεί και άλλους εκπαιδευτικούς ως μέλη της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές αυτής της ημερίδας και να ευχηθούμε καλή αντάμωση σε κάποιο άλλο δασικό οικοσύστημα, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του Δικτύου. 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ