Ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στη ΝΑ Ευρώπη βλέπει η Eurobank

H αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και το τρέχον έτος, παρά τα αυξημένα ρίσκα για τις αναδυόμενες αγορές εν γένει που προέρχονται από την επιβράδυνση της Κίνας και την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της τράπεζας για την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η αναπτυξιακή ώθηση από τις χαμηλές τιμές της ενέργειας διεθνώς αναμένεται να είναι μικρότερη φέτος σε σχέση με πέρσι, ωστόσο θα συνεχίσει να ενισχύει την εσωτερική ζήτηση στις οικονομίες αυτές.

Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, λειτουργεί και η συνεχιζόμενη επεκτατική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρύτερης περιοχής, υποβοηθούμενη και από το υπάρχον πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πάντως η Eurobank υπογραμμίζει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από μια ενδεχόμενη έξαρση της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των προγραμματισμένων, ή και ενδεχομένως πρόωρων, εκλογών σε μια σειρά από χώρες της περιοχής το 2016, από την χαμηλότερη εισροή Ευρωπαϊκών πόρων λόγω της ολοκλήρωσης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και τις, άμεσες ή έμμεσες, επιπλοκές από το προσφυγικό ζήτημα  και τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας εξηγούν ότι στο πλαίσιο αυτού του αντίξοου διεθνούς  περιβάλλοντος, στην πλειοψηφία τους οι αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως ξεκίνησαν τη χρονιά με αρνητικό πρόσημο, με τους περισσότερους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς και τα νομίσματα των χωρών της ευρύτερης περιοχής, να δέχονται πιέσεις τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει η μελέτη, τα περισσότερα κυβερνητικά ομόλογα εξακολούθησαν να ευνοούνται από τη γενικότερη επεκτατική νομισματική πολιτική. Παρά τα δειλά σημάδια βελτίωσης του παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν για τις περιφερειακές αγορές από το ενδεχόμενο μιας νέας ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ, περαιτέρω πτωτικών πιέσεων στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων καθώς και πιθανής αναβίωσης των ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί η Eurobank. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Μάρτιο είναι επίσης πιθανό να διαδραματίσει καίριο ρόλο για τις επιδόσεις των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών αγορών την ερχόμενη περίοδο.

Η μελέτη έχει τίτλο «Οι οικονομίες της περιοχής σε πλεονεκτική θέση παρά τις αυξανόμενες αντιξοότητες για τις αναδυόμενες οικονομίες το 2016». Τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Ιωάννης Γκιώνης και Γαλάτεια Φωκά, ενώ συνδρομή είχαν και τοπικοί συνεργάτες του ομίλου στις επιμέρους χώρες.

Πηγή: “Naftemporiki.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ