Πιο ασφαλής νέα πειραματική θεραπεία για τον HIV από το χάπι της ίδιας εταιρείας

Ιδιαίτερα αποτελεσματική αποδείχθηκε η πειραματική θεραπεία – σε μελέτη προχωρημένου σταδίου- που αφορά σε συνδυασμό σταθερής δόσης για την αντιμετώπιση του ιού HIV της Gilead Sciences Inc, συγκριτικά με το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι Truvada της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το νέο χάπι φέρει την ονομασία F/TAF και θεωρείται ως η ασφαλέστερη επιλογή του Truvada, του ακρογωνιαίου λίθου της νέας θεραπείας του HIV, που σχετίζεται με ελαφρές μειώσεις της οστικής πυκνότητας και της λειτουργίας των νεφρών.

Η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, την έγκριση κυκλοφορίας του F/TAF.
Η 48 εβδομάδων μελέτη είχε σκοπό να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του F/TAF, μεταξύ των ενηλίκων σε σύγκριση με το Truvada.

Το χάπι είχε την ίδια δυνατότητα να μειώνει τον ιό HIV -που προκαλεί το AIDS- σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Η συνολική ασφάλεια ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο χαπιών, με πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η διάρροια και η βρογχίτιδα.
«Τα αποτελέσματα αυτής και άλλων πρόσφατων μελετών αποδεικνύουν τη δυνατότητα του F/TAF να γίνει η ραχοκοκαλιά της επόμενης γενιάς» για τη θεραπεία του HIV, ανέφεραν σχετικά εκπρόσωποι της εταιρείας βιοτεχνολογίας, η οποία σχεδιάζει να υποβάλει λεπτομερή στοιχεία της μελέτης σε επιστημονικό συνέδριο, τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Foster City της Καλιφόρνια είναι μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον κόσμο, χάρη στα αντι-ιικά φάρμακά της, συμπεριλαμβανομένων των Sovaldi και Harvoni θεραπείες για την ηπατίτιδα C.


Το Truvada, που εγκρίθηκε το 2004 για χρήση με άλλες θεραπείες για τον HIV, είναι ο συνδυασμός των φαρμάκων emtricitabine και tenofovir disoproxil fumarate, ουσίες που σταματούν την αναπαραγωγή του ιού HIV. Και οι δύο ουσίες ανήκουν σε μια κατηγορία θεραπειών για τον HIV που ονομάζονται νουκλεοσιδικοί αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης.


Το F/TAF επίσης περιέχει emtricitabine, αλλά περιλαμβάνει μία ελαφρώς διαφορετική μορφή της δραστικής ουσίας tenofovir, που ονομάζεται tenofovir alafenamide και στόχο έχει να πετύχει υψηλότερες συγκεντρώσεις σε μολυσμένα με HIV κύτταρα, αλλά χαμηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα και τους ιστούς του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών και των νεφρών.


“Πηγή: ONMED.gr”


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ