Cause Marketing: Ένα εργαλείο συνεργασίας για επιχειρήσεις και MKO

Με αφορμή το σεμινάριο «Cause Marketing: Where Profit Meets Purpose», το οποίο διοργανώνει η Global Sustain σε συνεργασία με την Ομάδα Σύμπραξις στις 21 Απριλίου, ο Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, μιλά στο DF για το cause marketing και τα οφέλη του στην πορεία, την εικόνα και τις πωλήσεις μιας επιχείρησης.

Σε μια εποχή προκλήσεων ποιος είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων στην κοινωνία; 
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ οι επιχειρήσεις καλούνται να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, αναπληρώνοντας το κενό που αφήνει η Πολιτεία. Η ανταπόδοση των επιχειρήσεων στην κοινωνία στην οποία εντάσσονται, λειτουργούν και αναπτύσσονται αποτελεί την ουσία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Μπορεί μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη εταιρεία να ενισχύσει παράλληλα την εικόνα της και να αυξήσει τις πωλήσεις της;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια επιχείρηση που επενδύει κοινωνικά έχει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα παραμένει ουσιαστικό για τις επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να συνδυάσουν την κοινωνική προσφορά με την ενίσχυση της εταιρικής φήμης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι να αυξήσουν τα οικονομικά μεγέθη, μέσω της ανεύρεσης νέων τρόπων προσέγγισης των καταναλωτών.

Πώς είναι αυτό εφικτό;
Αυτό είναι εφικτό μέσα από τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Από τη μια πλευρά, οι εταιρείες αποζητούν ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να συνδυάσουν τη βιώσιμη αύξηση των πωλήσεων και την εκπλήρωση συγκεκριμένου κοινωνικού σκοπού, ενώ από την άλλη πλευρά οι ΜΚΟ επιθυμούν την ανέξοδη αύξηση της αναγνωρισιμότητας αποκομίζοντας οφέλη και εκπληρώνοντας στόχους της αποστολής τους. Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για άμεσα, μετρήσιμα και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, το Cause Marketing (Μάρκετινγκ Σκοπού) έχει τον πρώτο ρόλο. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, υιοθετούν τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με έναν κοινωφελή σκοπό: προσφορά χρημάτων, αγαθών ή/και εθελοντικού χρόνου.

Ποια είναι η απήχηση του Cause Marketing σε παγκόσμιο επίπεδο και ποια στην Ελλάδα;
Οι πρωτοβουλίες χορηγίας που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του Cause Marketing ξεπερνούν την τελευταία δεκαετία τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, με τις επιχειρήσεις να υλοποιούν από κοινού με τους ΜΚΟ καμπάνιες ευαισθητοποίησης με θέμα την αντιμετώπιση ασθενειών, την καταπολέμηση της φτώχειας, πείνας, καταναγκαστικής και παιδικής εργασίας κ.ά. Στις ΗΠΑ, οι εν λόγω δαπάνες αυξήθηκαν από τα 125 εκατομμύρια δολάρια το 1990 στα 1,92 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015! Την ίδια στιγμή, το 80% των καταναλωτών θα δεχόταν να δοκιμάσει ένα νέο προϊόν ή να μεταπηδήσει σε ένα άλλο με την ίδια αξία και ποιότητα, εφόσον αυτό συνδέεται με έναν κοινωφελή σκοπό (Cone’s Cause Evolution Study). Στην Ελλάδα, ο συνειδητός καταναλωτισμός παρουσιάζει αυξημένες τάσεις με το 43,6% των Ελλήνων να επιβραβεύει τις κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις (Ινστιτούτο Επικοινωνίας). Παράλληλα, μόνο ένα μικρό ποσοστό καταναλωτών (μόλις το 5,5%) μαθαίνει ότι μια εταιρεία είναι κοινωνικά υπεύθυνη μέσα από τη διαφήμιση. Μήπως εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους marketers;

Πόσο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν μια στρατηγική Cause Marketing;
Αν και το Cause Marketing προμηνύει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους ΜΚΟ, η επιτυχία δεν είναι πάντα εγγυημένη. Αν για παράδειγμα τα κίνητρα για την πρωτοβουλία είναι ανειλικρινή, τότε οι καταναλωτές το αντιλαμβάνονται με δυσμενείς συνέπειες για το brand που εμπλέκεται σε μια τέτοια δράση. Τα μυστικά του επιτυχημένου Cause Marketing, τα dos και don’ts, καθώς και παγκόσμια case studies θα αποτελέσουν το αντικείμενο του σεμιναρίου «Cause Marketing: Where Profit Meets Purpose» το οποίο διοργανώνει η Global Sustain σε συνεργασία με την Ομάδα Σύμπραξις. Το σεμινάριο φιλοξενεί ως κεντρικό ομιλητή και εκπαιδευτή τον Thomas Kolster, γνωστό ως «Mr. Goodvertising», θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza και απευθύνεται σε επαγγελματίες της αειφορίας, εταιρικής υπευθυνότητας, της επικοινωνίας και σε ακαδημαϊκούς. Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα και εγγραφές στην ιστοσελίδα:
https://globalsustain.org/el/story/19918.

Πηγή: “Daily Fax”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ