Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας: Απαραίτητη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Να εφαρμόσει και όχι απλώς να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στους «Financial Times», ενώ τονίζει ότι το ζητούμενο για να επιτευχθεί ανάπτυξη στη χώρα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομία. Ο κ. Σάλλας δηλώνει αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο, αν και ο ρυθμός για το σύνολο του έτους θα είναι, όπως εκτιμά, μηδενικός και θα αυξηθεί στο 2% το 2017.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να χτίσει εκ νέου τη σταθερότητα και να φέρει επενδυτές, εξελίξεις που θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη, σημειώνει ο πρόεδρος της Πειραιώς και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σταθερή δημόσια υποστήριξη στις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να αποσαφηνίσει την πολιτική αυτή. Μπορεί το κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου να λέει τη γνώμη του αλλά είναι αναγκαίο να υπάρχει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει μπροστά. Ο κ. Σάλλας φέρνει το παράδειγμα των εμποδίων που εμφανίζονται συνεχώς στη συμφωνία με τη γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ενώ η συμφωνία θεωρούνταν καταλύτης για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών μένουν αδρανείς στις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των οποίων καθυστερεί η υλοποίηση της συμφωνίας εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς σημειώνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιταχύνουν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να απελευθερώσουν πόρους προς την πραγματική οικονομία.

Η ίδια η διαδικασία εξυγίανσης των NPLs θα αποτελέσει «όχημα» για την προσέλκυση επενδύσεων τονίζει ο κ. Σάλλας και αναφέρεται στο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές, που δεν είναι μάλιστα hedge funds, αλλά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, Έλληνες επιχειρηματίες τροφίμων αλλά και επιχειρηματίες που θέλουν να αναβιώσουν deals στην ανανεώσιμη ενέργεια που «πάγωσαν» με την κρίση.

Ο κ. Σάλλας δεν έχει αυταπάτες αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα: «Είναι τεράστια η μάχη για να αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα, καθώς γίναμε μια χώρα που μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες και πρέπει να στηρίζει τους υπόλοιπους – δημόσιο τομέα, συνταξιούχους και ανέργους».

Πηγή: naftemporiki.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ