Αυξομειώσεις παρουσιάζει η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος τα τελευταία έτη, με τα brands του κλάδου να στρέφονται στη συνολική επικοινωνία και στις πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας.
Στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων δραστηριοποιείται αξιόλογος αριθμός παραγωγικών επιχειρήσεων. Στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεγάλου μεγέθους γαλακτοβιομηχανίες, καθώς διαθέτουν οργανωμένα δίκτυα διανομής και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης «Γαλακτοκομικά Προϊόντα» που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group.
Επιπλέον, ο παραγωγικός τομέας περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις με μικρότερη παραγωγική δυναμικότητα, οι οποίες είναι κυρίως τοπικής εμβέλειας. Ωστόσο, αρκετές από αυτές έχουν σημαντική παρουσία στις τοπικές αγορές. Ο εισαγωγικός τομέας περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Η Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, σχολιάζει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς: «Το 2015, η εγχώρια αγορά γάλακτος χαρακτηρίζεται από αύξηση στην κατανάλωση του φρέσκου (λευκού) γάλακτος κατά 3% σε σχέση με το 2014. Μείωση της κατανάλωσης, την ίδια περίοδο, παρατηρείται στις κατηγορίες του γάλακτος υψηλής παστερίωσης (-12% περίπου), του συμπυκνωμένου γάλακτος και του γάλακτος μακράς διαρκείας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, το 2016 η κατανάλωση στο φρέσκο γάλα αναμένεται να εμφανίσει μικρή άνοδο (2%-4%), αποσπώντας μερίδιο από άλλες κατηγορίες γάλακτος. Τούτο εκτιμάται ότι θα είναι εις βάρος του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει αρνητικό ρυθμό μεταβολής, της τάξης του 8%-10%».
Σχολιάζοντας την αύξηση στην κατανάλωση φρέσκου γάλακτος το 2015, η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα αποτελεί και ανέκαθεν αποτελούσε κυρίαρχο διατροφικό στοιχείο στην καθημερινότητα των ελλήνων καταναλωτών. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας που συντέλεσε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η διεύρυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, το οποίο βοήθησε στη διάθεση γάλακτος εβδομάδας σε περιοχές της Ελλάδας που παλαιότερα δεν ήταν εφικτό να φτάσει».
Όπως επισημαίνει η μελέτη, το φρέσκο παστεριωμένο γάλα εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη κατηγορία γάλακτος, καθώς το ποσοστό συμμετοχής του επί του συνολικού μεγέθους, εκτιμάται σε 44% το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ισοδύναμο του συμπυκνωμένου γάλακτος διαμορφώθηκε σε 27%. Το μερίδιο του γάλακτος υψηλής παστερίωσης μέχρι και το 2013 ήταν ανοδικό. Ωστόσο, τη διετία 2014-2015 είναι πτωτικό, κυμαινόμενο στο 27% περίπου το 2015. Τέλος, το γάλα μακράς διαρκείας καλύπτει μικρό μέρος της αγοράς (μερίδιο 2% το 2015).
Νέα προϊόντα, νέοι παίκτες
Η συγκεκριμένη αγορά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια καινοτόμων λανσαρισμάτων, λόγω του πολύ συγκεκριμένου χαρακτήρα της. Παρόλα αυτά, τα brands προσπαθούν να ανανεώνουν συχνά την εικόνα τους, μέσω νέων συσκευασιών, διαφημιστικών καμπανιών και «φρέσκιας» επικοινωνίας, αλλά και νέων λανσαρισμάτων όπου αυτό είναι εφικτό. Στο πλαίσιο αυτό, η Δέλτα λάνσαρε φέτος το Milko Φράουλα. Πρόκειται για μια διαφορετική, εναλλακτική πρόταση για το γνωστό ποτό, που μυρίζει φράουλα, συνδυασμένη με τη σοκολατένια γεύση του Milko.
Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένας νέος παίκτης στην κατηγορία του γάλακτος, ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο από την είσοδό του στην αγορά της Αθήνας, προχωρά σε νέα επέκταση των καταστημάτων του στην Αττική, στην προσθήκη νέων προϊόντων στους αυτόματους πωλητές, καθώς και στην υλοποίηση της συμφωνίας για τη διανομή προϊόντων του, σε μικρές πόλεις της Θεσσαλίας. Σήμερα, ο ΘΕΣγάλα διαθέτει ένα δίκτυο 52 καταστημάτων, 19 στην Αθήνα, 16 στη Λάρισα και 17 στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 70 τους επόμενους μήνες, με τη νέα επέκταση του δικτύου στην Αθήνα, που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 35 σημεία πώλησης.
Παράλληλα, κατά το τελευταίο έτος, τα καταστήματα του ΘΕΣγάλα διαθέτουν στους καταναλωτές, πέρα από το φρέσκο συνεταιριστικό γάλα, κίτρινο και λευκό τυρί, σοκολατούχο γάλα, στραγγιστό γιαούρτι και σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμο το κρεμώδες τυρί, με παραδοσιακή γεύση και χαμηλά λιπαρά, το «Ανωτύρι». Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011 και παράγει καθημερινά 120 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, που αντιπροσωπεύει το 10% της εγχώριας παραγωγής. Σήμερα αξιοποιεί περίπου το 25% της παραγωγής του για την προμήθεια των αυτόματων πωλητών και την παραγωγή των προϊόντων του.
Απαραίτητη η 360ο επικοινωνία
Το γάλα αποτελεί μια προϊοντική κατηγορία με ιδιαίτερα ευρύ ηλικιακά καταναλωτικό κοινό. Το γεγονός αυτό οδηγεί τα brands σε 360ο επικοινωνία, η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακή και digital διαφήμιση, χορηγίες, προωθητικές ενέργειες, προσφορές, εκδηλώσεις, brand ambassadors και ένα σωρό άλλα μέσα προσέγγισης και engagement του κοινού.
Ερωτώμενη για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο marketing mix, ώστε να θεωρηθεί αποτελεσματικό και να προσεγγίσει όσο γίνεται περισσότερους καταναλωτές, η Βίκυ Παπουτσάκη σημειώνει: «Ένα πλάνο επικοινωνίας για να είναι επιτυχημένο και αποδοτικό, θα πρέπει να είναι 360°, να συνδυάζει δηλαδή όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας και προώθησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με απόλυτο συντονισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα, προάγοντας κάθε φορά τα κατάλληλα, εξατομικευμένα μηνύματα που σχετίζονται με το κοινό που θέλουμε να προσεγγίσουμε.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει καταρχήν το προϊόν που διαθέτουμε να είναι πραγματικά καλό και ποιοτικό, γεγονός που χαρακτηρίζει όλους εμάς στη Δωδώνη, ενώ πολύ σημαντικό στην επιτυχία του κάθε marketing mix είναι τα στελέχη να γνωρίζουν καλά την αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε, να ενημερώνονται και να ακολουθούν τις νέες τάσεις στον τομέα του marketing, να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία, να τολμούν και να απαντούν στις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς και να μπορούν να αξιολογήσουν όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την τελική αγορά ενός προϊόντος».
Μία digital ενέργεια για το Topino που περιλαμβάνει YouTube video και Facebook διαγωνισμό δημιούργησε το καλοκαίρι που μας πέρασε η Orange Advertising για την ΜΕΒΓΑΛ. Το κουτί Topino μεταμορφώθηκε σε animated hero στο stage μίας μουσικής σκηνής, σε μία αμμουδιά και στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, ενώ πάνω του γράφονταν λέξεις που παραπέμπουν στις «φάσεις» που παίζουν σε κάθε περίπτωση, όπως Topino@Festivals, Topino@Holidays, Topino@Streets. Οι φίλου του brand κλήθηκαν να διαλέξουν τη φάση τους και να κερδίσουν καλοκαιρινά δώρα.
Brands και εταιρική ευθύνη
Ιδιαίτερα έντονη είναι η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των γαλακτοβιομηχανιών στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Στο επίκεντρο τίθενται πρωτοβουλίες για την προώθηση της θρεπτικής αξίας του γάλακτος, η στήριξη οργανισμών που φροντίζουν παιδιά, καθώς και η υποστήριξη ερευνητικών έργων.
Η FrieslandCampina Hellas υλοποίησε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας του Νουνού «Ένα ποτήρι γάλα για κάθε παιδί!».
Τιμώντας όλους όσους επισκέφθηκαν την ειδική διαδικτυακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε για να ενημερώσει αναφορικά με την πρωτοβουλία του Νουνού να χαρίσει 250.000 ποτήρια γάλα σε περισσότερα από 1.000 παιδιά από 5 οργανισμούς σε 36 σπίτια απ’ όλη την Ελλάδα που έχουν ανάγκη, το Νουνού συγκέντρωσε όλες τις ζωγραφιές – αφιερώσεις αγάπης που πραγματοποιήθηκαν, επιλέγοντας τις πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες για να πλαισιώσουν εικαστικά επιτραπέζιο ημερολόγιο για το έτος 2016. Τα ημερολόγια αυτά προσφέρθηκαν μαζί με ευχετήριες κάρτες και αφίσες της ενέργειας για τους σκοπούς των bazaar των οργανισμών και των φορέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και στα ίδια τα παιδιά.
Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, την 1η Ιουνίου, υλοποιώντας δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την σημαντική αξία του φρέσκου γάλακτος στον ανθρώπινο οργανισμό. Προωθητικές ομάδες της Δωδώνη βρέθηκαν σε κεντρικές πλατείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, μοιράζοντας στους περαστικούς ενημερωτικό υλικό για την υψηλή θρεπτική αξία του γάλακτος, καθώς και εκπτωτικά κουπόνια για την αγορά γάλακτος Δωδώνη. Επιπλέον, η εταιρεία δημιούργησε το microsite dodoni.eu/valegala, προσκαλώντας τους χρήστες να κάνουν share τα αγαπημένα τους memes με το hashtag #valegala και να λάβουν μέρος σε κλήρωση για προϊόντα Δωδώνη. Μέσω της συγκεκριμένης digital ενέργειας, στόχος της εταιρείας ήταν η συγκέντρωση 1.000 λίτρων γάλακτος για την κάλυψη αναγκών των παιδιών που φροντίζει το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.
Παράλληλα, η Δωδώνη και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) Δήμητρα προχώρησαν στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους, στηρίζοντας έμπρακτα το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, η Δωδώνη ανέλαβε τη δωρεάν διάθεση 30 τόνων ελληνικού γάλακτος μέχρι το τέλος του 2016, καλύπτοντας πλήρως τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των φοιτητών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος γιόρτασε και η Δέλτα, θυμίζοντας στους καταναλωτές κάποιους από τους λόγους για να πίνουν γάλα. Από τις αρχές Μαΐου, προσκάλεσε τους καταναλωτές να ανεβάσουν στο www.delta30meresgiortis.gr τον δικό τους λόγο που πίνουν γάλα και να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για να κερδίσουν το γάλα τους για 30 ημέρες. Για κάθε λόγο που αναρτήθηκε, η Δέλτα προσέφερε ένα λίτρο γάλα σε παιδιά και οικογένειες που το έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolespis.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, 1ο σε παραγωγή γάλακτος
Η συνολική παραγωγή γάλακτος προς κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (28) διαμορφώθηκε το 2014 σε 24.641 χιλ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Icap Group. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (με 7.410 χιλ. τόνους) και ακολουθούν η Γαλλία (3.535 χιλ. τόνοι), η Ισπανία (3.521,3 χιλ. τόνοι) και η Ιταλία (2.547,7 χιλ. τόνοι). Οι συνολικές παραδόσεις γάλακτος στα γαλακτοκομεία της ΕΕ διαμορφώθηκαν στους 147,9 εκατ. τόνους κατά τη γαλακτοκομική περίοδο 2014-2015, από 144,1 εκατ. τόνους την προηγούμενη, καταγράφοντας αύξηση 2,7%.
In Brief
• Την έξοδό της από την αγορά γάλακτος αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο η βιομηχανία Φάγε International, προχωρώντας στην πώληση του συνόλου των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με τη μονάδα του Αμυνταίου, όπου η εταιρεία παρήγαγε όλους τους κωδικούς της κατηγορίας. Πλέον, η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στο γιαούρτι και σε δεύτερο χρόνο στα τυροκομικά προϊόντα, στον άξονα πάντα της εξωστρέφειας. Η Φάγε εκτιμάται ότι το 2015 εμφάνισε μερίδιο αγοράς 7% στην κατηγορία της υψηλής παστερίωσης και περί το 4,3% στο σύνολο της κατηγορίας των σοκολατούχων, μέσω των σημάτων Γάλα 10, Φάρμα, Γάλα UHT, Choco, Yoko Choco junior και Δροσάτο.
• Η ΜΕΒΓΑΛ πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στις 25 Αυγούστου, εκλέγοντας νέο πενταμελές ΔΣ, με Πρόεδρο (μη εκτελεστικό) τον Χριστόδουλο Αντωνιάδη και Αντιπρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο την Μαρία Χατζάκου. Παράλληλα, αποφασίστηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας, προκειμένου να ενισχυθεί η ταμειακή και κεφαλαιακή της θέση.
• Άνοδο 17,8% εμφάνισαν τα λειτουργικά κέρδη της Royal FrieslandCampina N.V. κατά το 2015, φτάνοντας τα 576 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια βελτιώθηκαν χάρη στις πωλήσεις περισσότερων προϊόντων προστιθέμενης αξίας στην Ασία, καθώς και στην αύξηση πωλήσεων συστατικών γάλακτος και προϊόντων παιδικής διατροφής από τη FrieslandCampina Ingredients. Ο όγκος του γάλακτος που η εταιρεία προμηθεύτηκε από τους γαλακτοπαραγωγούς-μέλη της σημείωσε αύξηση 6,4%. Παράλληλα, στο πλαίσιο επικαιροποίησης της στρατηγικής «route2020», η FrieslandCampina αναμόρφωσε τη δήλωση του επιχειρηματικού της σκοπού: «nourishing by nature» – καλύτερη διατροφή για τον κόσμο, καλή ποιότητα ζωής για τους παραγωγούς, για το σήμερα και τις επόμενες γενιές.
• Η Δέλτα, θυγατρική της Vivartia, μέλος του Ομίλου MIG, τιμήθηκε με το Βραβείο «Diamonds of the Greek Economy 2016». Η εταιρεία, με περισσότερα από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, επενδύει στη χώρα και στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, απορροφώντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά το μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα.
Σύγχρονες καμπάνιες με αέρα… άλλης εποχής
Δέλτα: Με πηγή έμπνευσης τις αξίες της Δέλτα και την αλήθεια που πρεσβεύει, η JWT δημιούργησε τη νέα εταιρική επικοινωνία της εταιρείας, έναν ύμνο για τους ανθρώπους της Δέλτα. Πρωταγωνιστές είναι ένας άντρας που διασχίζει με τη βάρκα του, χειμώνα-καλοκαίρι, τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και ένα παιδί, σε ένα ακριτικό νησί που τον περιμένει, κάθε φορά, να φτάσει. Πρόκειται για τον διανομέα της Δέλτα που κάνει τo «extra mile» για να φτάσουν τα προϊόντα της εταιρείας «από άκρη σε άκρη αυτού του τόπου», και για τον μικρό Παναγιωτάκη, μόνιμο κάτοικο ενός μικρού ακριτικού νησιού. Άνθρωποι αληθινοί που, ο καθένας με τον τρόπο του, δίνει τον δικό του καθημερινό αγώνα «όση προσπάθεια και αν χρειάζεται». Την παραγωγή του σποτ υπογράφει η Bright Shoe.
Δωδώνη: Η Δωδώνη παρουσίασε φέτος το νέο της τηλεοπτικό σποτ, υπό την επιμέλεια της McCann Athens, με πρωταγωνιστή τον «κύριο Πρόβατο» και ένα concept που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες και τυπικές διαφημίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο νέο διαφημιστικό σποτ, οι θεατές βλέπουν τον Πρόβατο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο της Ηπείρου να μιλάει για το έμφυτο ταλέντο του να υποδύεται το πρόβατο, να δείχνει μερικές από τις διαφημίσεις στις οποίες το έχει υποδυθεί τα προηγούμενα χρόνια και να εξηγεί γιατί η Δωδώνη δεν θα χρειαστεί τη συμμετοχή του αυτή τη φορά. Ο λόγος είναι απλός: τα προϊόντα Δωδώνη είναι πολύ αγνά και η γεύση τους αρκεί για να πείσει τον οποιοδήποτε. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος και την παραγωγή η Boo Productions.
Milko Φράουλα: Η Δέλτα, σε συνεργασία με την Rascal, δημιούργησαν μια εντελώς ρομαντική καμπάνια, συστήνοντας στο κοινό το νέο Milko Φράουλα. Εμπνευσμένη από τους μεγαλύτερους έρωτες όλων των εποχών και με κεντρικό μήνυμα «έρωτας από την πρώτη γουλιά», στη νέα καμπάνια, το Milko και η φράουλα παίρνουν ρόλους γνωστών ζευγαριών που άφησαν ιστορία, όπως Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Κλεοπάτρα και Μάρκος Αντώνιος, Ζοζεφίν και Ναπολέων. Η καμπάνια ξεκίνησε με pre-roll τα οποία στη συνέχεια ανέβηκαν στη σελίδα του Milko, στο Facebook, ενώ εξελίχθηκε σε έντυπη μορφή με καταχωρήσεις σε free press και outdoor.
Όλυμπος: Η McVictor & Hamilton υπογράφει το νέο σποτ για τα 50 χρόνια Όλυμπος, το οποίο μεταφέρει τους θεατές στη Θεσσαλία του 1965, εκεί και τότε που ξεκίνησαν όλα για την Όλυμπος. Εκεί που οι γαλατάδες γύριζαν τις γειτονιές με το ποδήλατο, που οι πραματευτάδες πουλούσαν στον δρόμο το εμπόρευμά τους και που οι κοπελιές και οι νεαροί είχαν στο βλέμμα το νάζι και την αγνότητα σε ίσες ποσότητες. Μέσα από ασπρόμαυρα πλάνα, μουσική που συμβάλλει στην ατμόσφαιρα με τη νοσταλγία της, αλλά και το δυνατό μήνυμα «50 χρόνια δεν απογαλακτιστήκαμε ποτέ», το σποτ περνά το μήνυμα ότι το Φρέσκο Γάλα Όλυμπος ήταν και παραμένει αγνό και γευστικό. Την παραγωγή του σποτ ανέλαβε η X-rated, με σκηνοθέτη τον Τάκη Ζερβουλάκο.
Υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης σε γάλα και γαλακτοκομικά
Ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης, για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και διαβιβάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Aγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Χ. Κασίμη, προκειμένου να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη. Στη συγκεκριμένη Απόφαση θεσπίζεται υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων. Η επισήμανση θα αφορά την αναγραφή της χώρας άλμεξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας. Προβλέπεται παροχή χρονικού διαστήματος έξη μηνών μετά την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ για την προσαρμογή. Παρόμοια διαδικασία έκδοσης εθνικής νομοθεσίας κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.
Με την κατάρτιση Εθνικής Νομοθεσίας, υλοποιείται η πολιτική βούληση και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, αφού το ΥΠΑΑΤ με την νομοθέτηση αυτή:
α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας
β) προασπίζει τα συμφέροντα των ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού
δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών, οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.