Από το Καζακστάν ως το Τζιμπουτί έχει παρουσία η ελληνική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Polyeco Group η οποία αξιοποίησε την κρίση, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα την εμπειρία, την εξειδίκευση και την ευελιξία της. Στο τιμόνι βρίσκεται ο γιος του ιδρυτή, κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, που είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της Polyeco Group.
Παράλληλα είναι ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης τέχνης, το 2014 ίδρυσε το Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από την τέχνη.
Η μητρική εταιρεία, η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ (ΤΠΠ ΑΕ) ιδρύθηκε το 1977 στον Πειραιά από τον κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο και δραστηριοποιείται σε Υπηρεσίες Προστασίας και Ναυπηγικό και Βιομηχανικό Εξοπλισμό. Η ιστορία όμως της Polyeco AE ξεκίνησε το 2001, όταν ο πατέρας Πολυχρονόπουλος επέκτεινε την εταιρεία θαλάσσιας αντιρρύπανσης, δημιουργώντας την πρώτη και μοναδική ως σήμερα πλήρως αδειοδοτημένη βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελλάδα. Πάντως, ο ρόλος και στόχος του γιου υπήρξε από την αρχή η διεθνοποίηση του ομίλου και η μετάβαση στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής του ανάπτυξης.
Η Polyeco Group επέκτεινε και ανέπτυξε και στο εξωτερικό το μοντέλο που ξεκίνησε η εταιρεία στην Ελλάδα, με δύο βασικούς τομείς δραστηριότητας, τη θάλασσα, με ειδίκευση μεταξύ άλλων στις πετρελαιοκηλίδες και στα απόβλητα από δραστηριότητες εξόρυξης, και τα απόβλητα της στεριάς όπως χημικά, φυτοφάρμακα, ραδιενεργά απόβλητα κ.λπ. Ετσι σήμερα, «η Polyeco Group συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλυτέρων εταιρειών του κλάδου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, αναλαμβάνοντας συμβόλαια από όλους τους συνεργαζόμενους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα» όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος. Η αρχή της επέκτασης της εταιρείας στο εξωτερικό έγινε το 2010 με τη διεθνή δραστηριοποίησή της σε τέσσερις χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία και πΓΔΜ). Εκεί η εταιρεία ξεκίνησε τα πρώτα project κερδίζοντας και τα πρώτα συμβόλαια από τα Ηνωμένα Εθνη. Πρόκειται για το μοντέλο που ακολουθείται από τον Οργανισμό για τον καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων σε χώρες που δεν διαθέτουν υποδομές αλλά και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο. Στην πορεία των ετών η εταιρεία κέρδισε διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία ως το Μπενίν, το Κόσοβο, το Καζακστάν.
Ο όμιλος Polyeco έκλεισε την περασμένη χρονιά με πωλήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο εξωτερικό. Εφέτος οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 εκατ. ευρώ με τον διεθνή τζίρο να εκτιμάται πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το 2017 οι πωλήσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% θα αφορά σε διεθνή συμβόλαια.
Πηγή: tovima.gr