Το Ίδρυμα Μποδοσάκη διαθέτει ελεύθερα στο διαδίκτυο την ταινία ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες»

Πολλές ιστορίες, ένα μήνυμα: «Είμαστε όλοι Πολίτες» – Η ταινία

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ  του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα (EEA Grants) της περιόδου 2009-2014, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος, διαθέτει ελεύθερα στο διαδίκτυο την ταινία ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες»

Η  ταινία αναδεικνύει τη συνεισφορά του ομώνυμου προγράμματος των EEA Grants στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα του θεατή στη δυναμική των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες με το έργο και τις παρεμβάσεις τους προσφέρουν νέες προοπτικές σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μεταδίδουν τις αξίες της ενεργού κοινωνικής συνεισφοράς και δημιουργούν ως εκ τούτου τις συνθήκες για μια καλύτερη κοινωνία σε βάθος χρόνου. 

Η ταινία εστιάζει σε επτά πρωτοβουλίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες ανθρώπων που προσέφεραν ή έλαβαν υποστήριξη. 

Η Χριστίνα, μέλος του δικτύου επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της ΜΕΤΑδρασης, τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες που έχουν βρει μια νέα οικογένεια στον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, η Γιώτα και ο Γιώργος, και οι δυο τους πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη, τα μέλη της ομάδας Artability της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, τα παιδιά και οι δάσκαλοι της κοινότητας Ρομά Δροσερού Ξάνθης, οι μαθητές που μυούνται στις αξίες του εθελοντισμού μέσα από το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» του Δεσμού και του Ιδρύματος Λαμπράκη, τα τυφλά παιδιά, που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τη χαρά του ηλεκτρονικού παιχνιδιού χάρη στη SciFY, είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές της ταινίας.  

Η ταινία ξεκίνησε το ταξίδι της τον Δεκέμβριο του 2015 γεμίζοντας τις αποσκευές της με εικόνες και ήχους από την Αθήνα, την Λέσβο, το Δροσερό Ξάνθης και το Όσλο της Νορβηγίας. Οι ήχοι, οι εικόνες, οι διάλογοι, οι σκέψεις, δημιούργησαν ένα ενιαίο σύνολο και σήμερα η ταινία είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμη και συνεχίζει το ταξίδι της στο διαδίκτυο, με το σύνθημα: Πολλές Ιστορίες, ένα μήνυμα: Είμαστε όλοι Πολίτες!

Στον ακόλουθο σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την ταινία (με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής): https://www.youtube.com/watch?v=Z-4de8MIWUA&t=900s

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν τμήμα του συνόλου των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες». Συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότηση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, συνολικού ύψους 7,34 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν 76 έργα σε όλη την Ελλάδα, από 65 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (φορείς υλοποίησης) και 40 εταίρους. 

Το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» συνέβαλε στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών, στη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε οργανώσεις από την Ελλάδα και τις δωρήτριες χώρες.  

Τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά και οι νέοι, οι Ρομά, οι κάτοικοι απομακρυσμένων γεωγραφικών περιοχών, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αποτελούν μερικές από τις βασικές ομάδες ωφελούμενων του προγράμματος, που συνολικά ξεπερνούν τους 245.000 ανθρώπους.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Πάνος Θωμαΐδης και την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία TopCut-Modiano σε συνεργασία με την PATH Ltd. 

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες: 
Μαρίνα Τομαρά, Τμήμα Επικοινωνίας, 210 – 7259159, marina.tomara@bodossaki.gr
Μαρία Φωλά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, 210- 7225823, mfola@bodossaki.gr 


Είμαστε όλοι Πολίτες: Η ταινία


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ