Boussias Communications: «Greek product», έννοια και παραδείγματα

«Greek product», έννοια και παραδείγματα

Μονόδρομος που δεν είναι, μάλιστα, στρωμένος με ροδοπέταλα έχουν γίνει οι εξαγωγές για τις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και ιδιαίτερα για τις μικρές και μικρομεσαίες, οι οποίες μέχρι πρότινος αρκούνταν στην εσωτερική αγορά. Επειδή, όμως, η τελευταία κρατά πια «μικρό καλάθι», άρα δεν διασφαλίζει την επιβίωσή τους, το ενδιαφέρον τους για τις εξωστρεφείς δραστηριότητες και την είσοδο των προϊόντων τους σε ξένα δίκτυα λιανικής-χονδρικής αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, ιδιαίτερα εκτός συνόρων οι προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων-ποτών να προωθούν τα προιόντα τους μέσω των διεθνών εκθέσεων δεν φημίζονται για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς τις περισσότερες φορές είναι αποσπασματικού χαρακτήρα και χωρίς σχέδιο. Αντίθετα, συχνά στις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων οι συμμετοχές άλλων χωρών, ανταγωνιστικών προς τη δική μας, όπως η Ισπανία ή η Τουρκία, φαντάζουν εξωπραγματικές για τα δικά μας ήθη, καθώς οργανώνονται συντονισμένα σε επίπεδο χώρας ή και περιφέρειας, όπου η κάθε περιοχή παρουσιάζει τα καλύτερα δείγματα της παραγωγής της.

Η Ελλάδα, αν και διαθέτει καλής ποιότητας τρόφιμα και ποτά, αδυνατεί εξαιτίας ελλείψεων όχι μόνο πόρων, αλλά και τεχνογνωσίας να τα προβάλλει με σύγχρονο τρόπο και με επάρκεια μέσων. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων δρα αρκετές φορές σαν αντικίνητρο για τα εξαγωγικά εγχειρήματά τους. Άλλωστε, δεν αρκεί η ποιότητα των προϊόντων από μόνη της για την καλή υποδοχή τους στο εξωτερικό. Χωρίς σωστή προβολή μέσω των διεθνών εκθέσεων και στοχευμένο μάρκετινγκ, που αναδεικνύει και, ταυτόχρονα, αξιοποιεί την παγκόσμια τάση υπέρ της μεσογειακής διατροφής, δεν γίνεται τίποτα.

Η τυποποίηση και η συσκευασία, που ουσιαστικά στηρίζουν την επιτυχία του localization ενός εκάστου προιόντος, ώστε το δυνάμει διεθνές κοινό του να μπορεί να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται όταν του προσφερθεί, είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα.

Οι διάφορες πιστοποιήσεις, π.χ. για το βιολογικό χαρακτήρα της παραγωγής ενός προϊόντος ή για άλλες ποιοτικές προδιαγραφές του, δημιουργούν την αναγκαία προστιθέμενη αξία, βάσει της οποίας θα κερδίσει πιο εύκολα και με αξιώσεις μία θέση στο ράφι ή το ψυγείο.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την τεχνογνωσία, το κεφάλαιο, την υποδομή και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση της εξωστρέφειας. Την ίδια στιγμή ενίσχυση χρειάζεται το branding της έννοιας «Greek product», όπως και ορισμένα χαρακτηριστικά για τη μοναδικότητά τους τρόφιμα και ποτά ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας.

Η φετινή Detrop-Oenos

Ο παλμός της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων-ποτών χτύπησε με σφρύγος στις εκθέσεις Detrop-Oenos, που ολοκληρώθηκαν στις 6 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχοντας επιτύχει συνολική αύξηση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη διοργάνωση του 2015.

Βασικό χαρακτηριστικό των δύο εκθέσεων φέτος ήταν η σημαντική προσέλευση ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών (hosted buyers), οι οποίοι ξεπέρασαν τους 300 και πραγματοποίησαν σχεδόν 5.500 στοχευμένα επιχειρηματικά ραντεβού με τους εκθέτες. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η συμμετοχή, και μάλιστα με υψηλού επιπέδου περίπτερα, πολλών μικρών και μικρομεσαίων βιομηχανιών τροφίμων, οι οποίες παρουσίασαν προϊόντα τους με τη φιλοδοξία των εξαγωγών. Αυτό προς επιβεβαίωση ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις βιομηχανιών τροφίμων, που καταφέρνουν να δίνουν νέα πνοή σε παραδοσιακά προϊόντα, μέσω των καινοτομιών τους, της υψηλής ποιότητας και της τυποποίησής τους, παίρνοντας έτσι τη σφραγίδα στο εμπορικό διαβατήριό τους για τη διεθνή αγορά. Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εταιρείες Polyphemus και Sary.

Καινοτομία και βραβεία από την Polyphemus

Η τυροκομική εταιρεία Polyphemus, έπειτα από τη συμμετοχή της στην Sial και την Detrop-Oenos, θα ανοίξει το βήμα της στις διεθνείς αγορές, λανσάροντας ένα καινοτόμο προϊόν. Το καλοκαίρι θα παρουσιάσει το αφυδατωμένο τυρί φέτα, ένα τυρί σε κυβάκια, ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνης, που μπορεί να διατηρηθεί για δύο χρόνια στο μη ψυχόμενο ράφι, δηλαδή εκτός ψυγείου. Πρόκειται για ένα τυρί υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ, αλλά και στις σαλάτες. Παράγεται από φέτα, η οποία έχει ωριμάσει δύο μήνες με την μέθοδο της αποξήρανσης χωρίς θέρμανση. Περιέχει ανά 100 γραμμάρια 34 γραμμάρια πρωτεΐνης, όταν η σχετική περιεκτικότητα της κανονικής φέτας είναι μόλις 14%. Επίσης έχει χαμηλή αλατότητα, μόλις 2,5%, η οποία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, εφόσον η παραγωγή προσαρμοστεί για την ικανοποίηση ανάλογων καταναλωτικών αναγκών.

Ήδη έχουν φανεί οι πολύ καλές προοπτικές της Polyphemus στο εξωτερικό, καθώς εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για το προϊόν της από διανομείς των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστρίας. Η εταιρεία έχει δείξει την εξαγωγική δυναμική της, με την απόσπαση δύο βραβείων στα Great Taste Awards 2016, ένα για τη σκληρή φέτα της κι ένα ακόμη για το αιγοπρόβειο τυρί της με λιναρόσπορο.

Το αφυδατωμένο τυρί από φέτα παράγεται στο τυροκομείο της Polyphemus, στο Πλατύ Ημαθίας, γνωστό μέχρι πρόσφατα με την επωνυμία Κουγιανός Τυροκομείο. Η μονάδα παράγει φέτα συνεργαζόμενη με παραγωγούς γάλακτος από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο χρόνο η Κουγιανός Τυροκομείο κατοχύρωσε την επωνυμία Polyphemus για την Ελλάδα και την Ευρώπη και υπέβαλε αίτηση στον Ο.Β.Ι. για την πιστοποίηση του αφυδατωμένου τυριού φέτας ως καινοτόμου προϊόντος. Επίσης, τοποθέτησε τα τυριά της στο Παρίσι, στο τμήμα τροφίμων της Gallery Lafayette, και σε καταστήματα delicatessen στην Γερμανία. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα παρουσιάσει δύο ακόμη προιόντα, το αιγοπρόβειο τυρί με μέλι και το αιγοπρόβειο τυρί με καρπούζι.

Με παραδοσιακές και νέες συνταγές η Sary

Για τους φίλους των ανατολίτικων αλλαντικών τα προιόντα της αλλαντοποιίας Sary από την Δράμα είναι η νούμερο ένα γευστική επιλογή. Η αλλαντοβιομηχανία, που ίδρυσε η οικογένεια Σαρήμπογια και κρατάει τις ρίζες της στην Καππαδοκία, είναι παρούσα στις ξένες αγορές. Χαρακτηριστικά πουλάει αλλαντικό Sardinella στην Ιταλία και λουκάνικα στην Γερμανία.

Η Sary είναι μία παραδοσιακή βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών, που διαφυλάττει τεχνογνωσία προερχόμενη από τη Μικρά Ασία, απ’ όπου ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως οικοτεχνία. Στην Ελλάδα μετέφερε τις δραστηριότητές της το 1890. Η παραγωγή της βασίζεται αποκλειστικά σε ελληνικά κρέατα, ενώ δουλεύει με υψηλά ποιοτικά κριτήρια και αυστηρές διαδικασίες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης. Η εταιρεία παραμένει πιστή στην τήρηση των συνταγών στα παραδοσιακά προιόντα της, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις της γαστρονομίας και προσαρμόζεται με νέες συνταγές, παράγοντας καινοτόμους κωδικούς. Έχει επεκταθεί σε δώδεκα κατηγορίες προϊόντων, με 160 κωδικούς, ενώ στον επενδυτικό τομέα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ, για επέκταση των κτιριακών της υποδομών και για την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιό της στη ΒΙ.ΠΑ Προσοτσάνης Δράμας, όπου απασχολεί 50 εργαζόμενους. Πέρυσι παρουσίασε αύξηση πωλήσεων από 5,7 εκατ. ευρώ το 2015 σε 7 εκατ. ευρώ και κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Η Sary διαθέτει τα προϊόντα της μόνο σε μικρά σημεία πωλήσεων, σε καταστήματα delicatessen, σε υψηλού επιπέδου παντοπωλεία, σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία. Το 60% των πωλήσεών της πραγματοποιείται στη Μακεδονία, ενώ σημαντική αγορά γι’ αυτήν είναι κι η αγορά της Αττικής. Από τα προϊόντα της τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει ο παστουρμάς, ενώ πρόσφατα λανσάρισε και μία νέα σειρά λουκάνικων με αλάτι Ιμαλαΐων, χωρίς συντηρητικά.

Στον εξαγωγικό τομέα τα προιόντα της πωλούνται στην Ιταλία, τη Γερμανία, το ΗΒ (Λονδίνο και Μάντσεστερ), το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Κουβέιτ.

Πηγήselfservice

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ