Best Workplaces 2017: Εργασιακό περιβάλλον με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα

O Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work®, μίλησε στο HR Professional για την έρευνα Best Workplaces που ανέδειξε τις εταιρείες με το βέλτιστο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για 15η χρονιά, τα ιδιαίτερα συμπεράσματα από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων και τον επόμενο «σταθμό» διαγωνιστικά για τους οργανισμούς που διακρίθηκαν.

HR Professional: Για 15η συνεχόμενη χρονιά η έρευνα Best Workplaces ανέδειξε τις εταιρείες με βέλτιστο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Δημήτρης Γκανούδης: Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη ύφεση, στη φετινή μας έρευνα Best Workplaces για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, είχαμε ικανοποιητική συμμετοχή εταιρειών. Συνολικά συμμετείχαν 64 εταιρείες, διαφόρων μεγεθών και από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες απασχολούν πάνω από 33.000 άτομα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία που συμμετείχε φέτος απασχολεί πάνω από 6.500 εργαζόμενους, ενώ η μικρότερη απασχολεί μόλις 20.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αισιόδοξο κατά την άποψή μου, είναι ότι φέτος η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ξεπέρασε αυτή των πολυεθνικών. Από τις 64 εταιρείες που συμμετείχαν οι 35 είναι αμιγώς Ελληνικές.

Μπορεί ακόμα η αναλογία των βραβευμένων ελληνικών εταιρειών να υπολείπεται αυτής των πολυεθνικών, αλλά στο σύνολο των 25 βραβευμένων εταιρειών έχουμε φέτος 9 ελληνικές, οι 4 από αυτές μάλιστα ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Το γεγονός αυτό είναι αισιόδοξο γιατί αποδεικνύει τη συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση των ελληνικών εταιρειών απέναντι στο μεγαλύτερο ατού τους, που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο κεφάλαιό τους. Επίσης, εκτός του γεγονότος ότι δημιουργεί άμιλλα μεταξύ των εταιρειών, έχω την αίσθηση ότι φέρνει πιο κοντά και κάνει ποιο οικεία, γνωστά και συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά του καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Η δημιουργία ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος δεν είναι μια θεωρητική έννοια που ανήκει αποκλειστικά σε κάποια elite εταιρειών, αλλά μια πραγματικότητα που πολλές εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν αν χτίσουν πάνω στο σεβασμό και τηρήσουν με συνέπεια κάποιες παραμέτρους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους έδειξαν φέτος μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιολόγηση και συμμετοχή στην ερευνητική διαδικασία.

HR P.: Υπάρχουν διαφορετικές ενέργειες που προτείνετε στις εταιρείες που διακρίνονται σε σχέση με αυτές που συμμετέχουν στην έρευνα σας και δεν διακρίνονται;

Δ. Γ.: Σίγουρα μια εταιρεία που διακρίνεται δικαιούται να το γιορτάσει. Αυτό εξάλλου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των καλών εταιρειών, ότι γνωρίζουν πως να γιορτάζουν τις επιτυχίες τους. Η διάκριση μιας εταιρείας αυξάνει την υπερηφάνεια και τη δέσμευση των εργαζομένων και επιπλέον επιφέρει επικοινωνιακά οφέλη στις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι να επικοινωνηθούν και να συζητηθούν τα αποτελέσματα με τους εργαζόμενους. Η διεξαγωγή μιας έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί την έναρξη ενός διαλόγου με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία ζητά την άποψή τους και οφείλει να συνεχίσει το διάλογο παρουσιάζοντας και συζητώντας αυτά που ειπώθηκαν. Συνεπώς, προτείνουμε σε όλες τις εταιρείες ανεξάρτητα εάν διακρίθηκαν ή όχι, να μοιρασθούν τα αποτελέσματα με τους εργαζόμενούς τους και να αναζητήσουν τις δικές τους προτάσεις βελτίωσης.

Ακόμα και οι καλύτερες εταιρείες έχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουν και δεν πρέπει μια διάκριση να παραμερίσει την αναγκαιότητα διόρθωσης κάποιων παραμέτρων. Το να γιορτάσει κανείς τη διάκριση χωρίς να συζητήσει για τα αποτελέσματα και τις περιοχές βελτίωσης δεν προάγει την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

HR P.: Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα συμπεράσματα από τη φετινή διεξαγωγή της έρευνας και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων που πραγματοποιήθηκε;

Δ. Γ.: Μια εταιρεία η οποία συμμετέχει επανειλημμένα στην έρευνα μας, έχει κάθε φορά δύο benchmarks για σύγκριση. Το πρώτο αφορά όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα τη συγκεκριμένη χρονιά και κατά συνέπεια καθορίζουν και την τελική της κατάταξη στη λίστα. Το δεύτερο benchmark αφορά τον ίδιο της τον εαυτό! Πώς έχει εξελιχθεί η εταιρεία μέσα στο χρόνο, πόσο βελτίωσε κάποιες παραμέτρους, τι άλλαξε από τη μια χρονιά ή τη μια μέτρηση στην άλλη, ποιες παράμετροι έχουν τροποποιηθεί, πόσο απέδωσαν οι ενέργειες που είχε δρομολογήσει; (εάν βέβαια είχε δρομολογήσει κάποιες ενέργειες…).

Στη φετινή έρευνα τα συνολικά αποτελέσματα ήταν αρκετά πιο «ανεβασμένα» σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να μη διακριθούν ή να πέσουν βαθμολογικά στη λίστα έστω και εάν τα αποτελέσματά τους ήταν ίδια με άλλες χρονιές που διακρίθηκαν. Οπότε σε αυτή την περίπτωση μας ενδιαφέρει περισσότερο η σύγκριση σε σχέση με το benchmark των δικών της προηγούμενων αποτελεσμάτων.

Πάντως ένα από τα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης των τελευταίων ετών, που το είδαμε και φέτος και κυρίως μέσα από τις ανοικτές ερωτήσεις των ερωτηματολογίων μας, είναι η θετική αναφορά των εργαζομένων στη συνέπεια της εταιρείας τους αναφορικά με κάποιες τυπικές της υποχρεώσεις, όπως η έγκαιρη καταβολή μισθών, επιδομάτων, bonuses κ.λπ.

Δυστυχώς, η κρίση είναι παντού γύρω μας και οι εργαζόμενοι έχοντας φίλους και συγγενείς που υφίστανται καθημερινά καθυστερήσεις, ή αθετήσεις εταιρικών υποχρεώσεων, αισθάνονται την ανάγκη να αναφέρουν τη συνέπεια της δικής τους εταιρείας. Βέβαια είναι σαφές ότι από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να χαρακτηρισθεί μια εταιρεία καλό εργασιακό περιβάλλον.

HR P.: Ποιος είναι ο επόμενος «σταθμός» των εταιρειών που διακρίθηκαν στην Ελλάδα;

Δ. Γ.: Το επόμενο στάδιο είναι η Ευρωπαϊκή διάκριση. Οι εταιρείες οι οποίες διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο αυτόματα μπαίνουν υποψήφιες στη λίστα των καλύτερων Ευρωπαϊκών εταιρειών. Η ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνει 25 πολυεθνικές, όπου μια εταιρεία πρέπει να έχει διακριθεί σε 3 τουλάχιστον διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες για να είναι υποψήφια για αυτήν τη λίστα, 30 μεγάλες εθνικές εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, 50 εθνικές εταιρείες με 50 – 500 εργαζόμενους και για πρώτη φορά φέτος και μια νέα κατηγορία με 20 μικρές εθνικές εταιρείες με 20 – 49 εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση της λίστας και η βράβευση των εταιρειών θα γίνει φέτος στο Παρίσι στις 8 Ιουνίου. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή, παρά μόνο ότι θα έχουμε φέτος στην Ευρωπαϊκή λίστα πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

HR P.: Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια το Great Practices Forum συνεχίζει να επισκέπτεται εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει για το εργασιακό τους περιβάλλον. Ποια δυνατότητα δίνεται στους συμμετέχοντες;

Δ. Γ.: Το Great Practices FORUM είναι μια πρωτοβουλία που προέκυψε αυτονόητα πριν από δύο χρόνια σαν μια φυσική προέκταση των δραστηριοτήτων μας. Κάθε χρόνο αξιολογούμε δεκάδες εταιρειών, ανακαλύπτουμε πρακτικές, πολιτικές και αξιοσημείωτες εταιρικές ενέργειες σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας των τμημάτων HR να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων τους και να απαντήσουν δημιουργικά πάνω σε αυτές.

Θεωρούμε ότι αποτελεί μέρος της αποστολής μας να βοηθήσουμε τέτοιες πρακτικές να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτές περισσότερες εταιρείες και κατά συνέπεια περισσότεροι εργαζόμενοι. Είναι κρίμα τέτοιες εξαιρετικές προσπάθειες να μην γίνονται κτήμα περισσότερων επαγγελματιών του HR στο βαθμό που κάτι τέτοιο δεν εμπεριέχει κάποιους περιορισμούς.

Επιπλέον, η επίσκεψη
Έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια 18 επισκέψεις σε ισάριθμες εταιρείες και έχουμε πληροφορηθεί από πρώτο χέρι, από τους δημιουργούς τους δηλαδή, την ιστορία, την αναγκαιότητα, τις δυσκολίες αλλά και τα οφέλη αυτών των πρακτικών.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέξουν στο site μας για περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις μας. Επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση είναι στις 15 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Pfizer.

Τελετή Απονομής Βραβείων
Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Best Workplaces» στις επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2017.

Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Great Place to Work® Hellas, με τη συμμετοχή 500 περίπου προσκεκλημένων, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι εκπρόσωποι Πολιτικών, Οικονομικών και Επιχειρηματικών Φορέων. Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Great Place to Work® Hellas, Δημήτρης Γ. Μαύρος, δήλωσε: «Με τη σημερινή απονομή των διακρίσεων σε 25 εταιρείες, ο θεσμός του Great Place to Work® συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και βραβεύει τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Οι διοικήσεις των βραβευόμενων επιχειρήσεων αξίζουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό της κοινωνίας γιατί κρατούν ζωντανή την ελπίδα και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση και οι κακές πολιτικές επιλογές δεν πτόησαν τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα, οι οποίες επιμένουν και κρατούν το έμψυχο δυναμικό τους αφοσιωμένο, εμπνευσμένο και προσηλωμένο στις αξίες και τους στόχους της εταιρείας τους. Τους αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια και ένα μεγάλο Μπράβο!».

Μεταξύ άλλων, βραβεία απένειμαν οι: Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, τέως Υπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος ΣΔΑΔΕ, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, ΟΠΑ.

Οι 25 εταιρείες, που βραβεύτηκαν για το 2017, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους και αναφέρονται στον πίνακα.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση και βράβευση των εταιρειών έγινε για 15η συνεχή χρονιά, βασισμένη στα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το Great Place to Work® Hellas με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στην έρευνα συμμετείχαν εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες στο σύνολό τους απασχολούν 33.480 εργαζόμενους, ενώ οι εταιρείες που βραβεύθηκαν στην εκδήλωση είναι υποψήφιες για να μπουν στη λίστα των καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη οι οποίες θα βραβευθούν τον προσεχή Ιούνιο στο Παρίσι.

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Genesis Pharma (Χρυσός Χορηγός), PepsiCo, Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Χορηγοί Κλαδικής Επικοινωνίας τα περιοδικά HR Professional και MarketingWeek, Υποστηρικτής Digital Services η Converge ICT Solutions & Services, Υποστηρικτής On-line Επικοινωνίας η Global Sustain και Υποστηρικτής της Εκδήλωσης η ICAP.

Πηγή: hrpro.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ