Αύξηση επενδύσεων «βλέπει» η Eurobank

Αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση των μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους είναι η διοίκηση της Eurobank. Η διοίκηση της τράπεζας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής Go International που διοργάνωσε. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν 2.500 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελλήνων εξαγωγέων και εκπροσώπων ξένων επιχειρηματιών. Το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας εκτιμά ότι το 2018, υπό την προϋπόθεση πως θα κλείσουν εγκαίρως οι εκκρεμότητες αναφορικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, είναι δυνατή η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Ωθηση

Η διοίκηση της Eurobank έχει την πεποίθηση πως τα επόμενα χρόνια, με τη μείωση της αβεβαιότητας και την απομάκρυνση του σεναρίου του Grexit, θα υπάρξει αύξηση επενδύσεων, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Οπως εξήγησαν τα στελέχη της, οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν πιάσει «πάτο», κινούμενες σε χαμηλά 50 και πλέον ετών, την ίδια στιγμή που η ιδιωτική κατανάλωση επιδεικνύει σημαντικές αντοχές, παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Μιλώντας στους συμμετέχοντες στο Go International o διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσε πως «παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, η αγορά, με την άνοδο του Χρηματιστηρίου και τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες».

Ο ίδιος τόνισε πως «από εδώ και πέρα η δυναμική θα είναι θετική, με προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, την επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα δράσουν ως καταλύτης για ευρύτερες επενδύσεις στη χώρα αλλά και για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Καραβίας πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η εφετινή χρονιά θα είναι η πρώτη εδώ και μία οκταετία ύφεσης ή στασιμότητας κατά την οποία θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη – χαμηλότερη από εκείνην που προσδοκούσαμε, και θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει, αλλά πάντως έστω και τώρα θα δούμε ανάπτυξη».

Η Κρήτη

Αναφερόμενος στην επιλογή της τράπεζας για ενδυνάμωση της παρουσίας της στην κρητική οικονομία, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως «η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει, ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, στη φάση της ανάπτυξης». Οπως εξήγησε, η ιδιαιτερότητά της είναι ότι διαθέτει μια αυτάρκη και ολοκληρωμένη οικονομική ζωή και την αντίστοιχη επιχειρηματική κοινότητα:

Πρώτον, στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, διαχρονικά και κατεξοχήν στα χρόνια της κρίσης, που είναι ο τουρισμός, η Κρήτη είναι με διαφορά πρώτη σε συμβολή στο τουριστικό προϊόν, σε αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων που συνδέονται έμμεσα με τον κλάδο.

Δεύτερον, στον πρωτογενή τομέα, που έχει για τη χώρα μας μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, το ισχυρό brand name της κρητικής διατροφής, παρέχει την κατάλληλη βάση για το άλμα που επιβάλλει η νέα εποχή, από τον αγρότη-παραγωγό στον αγρότη-επιχειρηματία, με ολοκληρωμένες δραστηριότητες, από το χωράφι στον τελικό καταναλωτή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, στην Ελλάδα ή στο πιο μακρινό σημείο του πλανήτη, μέσα από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχουν η σύγχρονη τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τρίτον, στην Κρήτη υπάρχουν επίσης εκπροσώπηση σχεδόν όλων των κλάδων στην τοπική οικονομία, σημαντικές βιομηχανίες, σφύζουσα εμπορική δραστηριότητα, αλλά και, τέταρτον, μια ακμαία ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Τέλος, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως η ενέργεια είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο η Κρήτη αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω των ΑΠΕ, και μέσω της ηλεκτρικής της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά πιθανόν και με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, έργα δύσκολα μεν αλλά, εφόσον πραγματοποιηθούν, με ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας.

Πηγή: tovima

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ