Όμιλος Μυτιληναίος: Προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Μυτιληναίου προχωρά στην μεγαλύτερη έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ από τον Μάϊο του 2016 που δημιουργήθηκε η οργανωμένη αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η δεύτερη μεγαλύτερη έκδοση ύψους 200 εκατ. ευρώ ήταν από τον ΟΠΑΠ.

Επίσης είχαν προηγηθεί και οι εκδόσεις της Housemarket (θυγατρική ομίλου Fourlis) ύψους 5 εκατ. ευρώ και της MLS Πληροφορική (5 εκατ. ευρώ). Σήμερα ολοκληρώνεται και η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολογιακού δανείου της Sunlight του ομίλου Π. Γερμανού συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εισηγμένης εταιρίας για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου  Αθηνών έως 300.000 κοινών ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστης και συνολικού ποσού έως 300.000.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του ομίλου Μυτιληναίου στις αρχές Ιουνίου ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, είχε αναφέρει ότι στην ομολογιακή έκδοση  θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων(ΕBRD) με κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ.  Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν σε πιθανές αποκρατικοποιήσεις, στις νέες επενδύσεις στην «Αλουμίνιον» αλλά και στην επέκταση της ΜΕΤΚΑ σε έργα στην Αφρική.

Oπως ανακοινώθηκε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων, ο όμιλος προχωρά στη δημιουργία μίας δεύτερης μονάδα αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας, η οποία θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, καθώς η επενδυτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, ενώ ο όμιλος θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητά της από 190.000 τόνους σε 270.000 τόνους. Με τη νέα επένδυση, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα νέα επενδυτικά σχέδια γνωστοποιήθηκαν στο περιθώριο της  γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, που ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό του με την απορρόφηση των θυγατρικών στη Μυτιληναίος Α.Ε. Από τη συγχώνευση, η εταιρεία εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει πόρους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στη γενική συνέλευση, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι προχωράει ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου. «Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο άλμα», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στο ισχυρό corporate government και management, με τον ίδιο να μην είναι πλέον πρόεδρος του ομίλου, διατηρώντας την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου.Ερωτηθείς από τους μετόχους για το αν στα σχέδια του ομίλου είναι η διεκδίκηση μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «όταν ξετυλιχθεί το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και όταν έχουμε τους όρους για τον τρόπο που θα γίνει, θα αποφασιστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Μυτιληναίος βλέπει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς, όπως τόνισε, «υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα, αλλά και μια εν δυνάμει κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, που είναι φιλελεύθερη και υπέρ της επιχειρηματικότητας. Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο θέλουν να μας το παρουσιάζουν». Σημασία έχει η αντίληψη της αγοράς για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, είπε, και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να τελειώνουμε μέχρι τον Ιούνιο με τις εκκρεμότητες και να κλείσει η αξιολόγηση».

Πηγή: businessnews

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ