Δήμος Αγ. Δημητρίου: Πλήρης, δωρεάν γυναικολογικός έλεγχος στα Δημοτικά Ιατρεία

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΑΠ – ΤΕΣΤ)
Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι σωτήρια για τη γυναίκα. Ονομάζεται έτσι προς τιμήν του ιατρού Γ. Παπανικολάου που το ανακάλυψε. Σε συνδυασμό με τη γυναικολογική εξέταση είναι η σημαντικότερη προληπτική εξέταση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Είναι ένας τρόπος εξέτασης κυττάρων που λήφθηκαν από τον τράχηλο της μήτρας για ύποπτες αλλοιώσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Επίσης μπορούν να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις όπως κολπίτιδες, τραχηλίτιδες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ
Η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση και ο γυναικολόγος, με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα που τοποθετεί στην είσοδο του κόλπου παρατηρεί τα τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο και λαμβάνει δείγμα κυττάρων με ειδικά βουρτσάκια και σπάτουλες. Τα δείγματα απλώνονται σε ειδικά γυάλινα πλακάκια και αποστέλλονται στον Κυτταρολόγο για εξέταση.
ΠΟΝΑΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ;
Η εξέταση είναι ανώδυνη και μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών αισθάνεται κάποια δυσφορία από τον κολποδιαστολέα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθεί μετά τη λήψη λίγο αίμα, το οποίο θα σταματήσει μετά από μερικές ώρες.
ΠΟΣΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών που είναι σεξουαλικώς ενεργή θα πρέπει να υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου 1 φορά το χρόνο αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου, εκτός τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το πέρας της περιόδου που τα όργανα έχουν ηρεμήσει από τη ροή και γιατί τότε είναι πιο εύκολο να γίνει σωστή ψηλάφηση των μαστών.

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ;
Όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 18 ετών και μετά (ενεργές σεξουαλικά) και μέχρι την ηλικία των 65 ετών ή μεγαλύτερες, που είχαν 3 πρόσφατα τεστ χωρίς παθολογικά ευρήματα, έπειτα από συνεννόηση με το γυναικολόγο. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο για πρόληψη των καρκίνων των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του αιδοίου και κυρίως του μαστού.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η γυναίκα πρέπει να μην είναι σε φάση εμμηνορρυσίας.
Δύο ημέρες πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν, κολπικές κρέμες, σπερματοκτόνα, κολπικές πλύσεις με αντισηπτικό
Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας.
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ (ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 10) ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (ΤΕΣΤ – ΠΑΠ, ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΙ ΨΗΛΑΦΙΣΗ ΜΑΣΤΩΝ).
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΜΠΟΥΣΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – ΜΑΙΑ

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ