Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο: Οι αδυναμίες του ελληνικού Δικαστικού Συστήματος

Οι αδυναμίες του ελληνικού Δικαστικού Συστήματος 
  
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας για την ελληνική δικαιοσύνη η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Πολιτειακών Δικαστηρίων των ΗΠΑ (National Center for State Courts of the United States, NCSC) η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis. 
  
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του ελληνικού δικαστικού συστήματος και να σκιαγραφήσει την αντίληψη που έχουν για την ελληνική δικαιοσύνη όχι μόνο οι ίδιοι οι λειτουργοί της αλλά και το ευρύ κοινό.
  
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικής Μεταρρύθμισης του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου αφού ευχαρίστησε του προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση τόνισε, «Δυστυχώς η επικρατούσα αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική δικαιοσύνη δεν την τιμά με αποτέλεσμα να αποτρέπει και αυτή, σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, κάθε επίδοξο επενδυτή που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία σήμερα περισσότερο από ποτέ. Τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, η Ελλάδα καταλαμβάνει στις μετρήσεις που διεξάγονται από την ευρωπαϊκή  επιτροπή σταθερά μια από τις τελευταίες θέσεις, ενώ οι δε παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην ελληνική δικαιοσύνη από το 2010 και μετά είναι πολλές και μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα». 
  
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένος και ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν στη διεξαγωγή της έρευνας και την εξαγωγή συμπερασμάτων, αναφέρθηκε στην συγκυρία των ημερών όπου η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την εκτελεστική εξουσία και την οικονομία, την πραγματική οικονομία, να προσπαθεί να βρεί τον δρόμο για την ανάπτυξη που περνά όμως μέσα από τις επενδύσεις. Όπως τόνισε «Για να ενεργοποιηθεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον όμως είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην πολιτεία και την οικονομία και αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την πρόοδο σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την προστασία των θεσμών , τον σεβασμό στον ρόλο και την ανεξαρτησία της λειτουργίας της δικαιοσύνης που θα ενισχύσει το κύρος της και θα διασφαλίζει το κράτος δικαίου». Στη συνέχεια ανέφερε, «Η διεθνής επενδυτική κοινότητα τοποθετεί μονίμως ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα των εμποδίων στις ξένες επενδύσεις τις καθυστερήσεις στην απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και φορείς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ουραγού στην διεθνή κατάταξη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα του κράτους δικαίου». Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του ελληνικού δικαστικού συστήματος και να καταλήξει σε λειτουργικές προτάσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δικαστικού μας Συστήματος. 
  
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας περιγράφηκαν με τα πιο μελανά χρώματα οι παθογένειες του ελληνικού δικαστικού συστήματος το οποίο με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διευκολύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι ελλείψεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι χωρίς βοηθούς και εμπειρογνώμονες, χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό και χωρίς κανονικά γραφεία, είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν σε ένα καθεστώς πίεσης. Παράλληλα,  υπήρξαν αναφορές για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ενώ κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης δεν έλλειψαν συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνσή της. Κλείνοντας, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και διάφορες «άσχημες» εμπειρίες των λειτουργών της δικαιοσύνης ενώ χαρακτηριστική ήταν η εμπειρία Αμερικανού δικηγόρου ο οποίος όπως ανέφερε, για παρόμοια υπόθεση που απαιτείται για να επιλυθεί στα Αμερικανικά Δικαστήρια περίπου 6 μήνες, στην Ελλάδα πέρασαν 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
  
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα. Ιωάννα Μάνδρου, Δημοσιογράφος, ΣΚΑΪ, Καθημερινή, ενώ τη δική τους συμβολή στη συζήτηση είχαν επίσης οι κ.κ. Αθανάσιος Ράντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δημήτριος Φούκας Πρόεδρος Πρωτοδικών & Ειδικός Ανακριτής του Ν. 4022/2011, KEITH R. FISHER, Principal Consultant & Senior Counsel, Domestic and International Court Initiatives National Center for State Courts (NCSC), KONSTANTINA (TINA) VAGENAS, Director and Chief Counsel of Access to Justice Initiatives, National Center for State Courts, Ιωάννης Δρυλλεράκης, Managing Senior Partner Δικηγορική Εταιρία Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, Ιωάννης Σταυρόπουλος, LL.M Διαχειριστής της Δικηγορικής Εταιρίας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες, George Kounoupis, Attorney at Law, Hahalis & Kounoupis, P.C.
 
Χορηγοί της έρευνας είναι Δικηγορικές Εταιρίες, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, Σταυρόπουλος & Συνεργάτες, Hahalis & Kounoupis, P.C.
Χορηγός Επικοινωνίας: Η ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ
Χορηγός Διακικτυακής Επικοινωνίας: www.neaselida.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ